10 věcí ze světa zrakově postižených, které mě zaujaly

V tomto textu přináším pár tipů či triků ze světa zrakového hendikepu, které ráda využívám, či které jsem měla možnost vyzkoušet. Ve výčtu najdete doporučení jak na kompenzační pomůcky, tak na mobilní aplikace či různé vychytávky, kterými se dá zlepšit život se zrakovým znevýhodněním. 

Linda čte text z novin kamerovou lupou


1. Kamerová lupa Compact 10 HD

Compact 10 HD je přenosná kamerová lupa s dotykovou obrazovkou o velikosti 10″. Díky menší velikosti lze lupu snadno nosit s sebou a používat ji přesně tam, kde je třeba – ve škole, doma, na cestách aj. Součástí lupy může být i hlasový výstup, který předčítá vyfocenou tištěnou předlohu. Lupa má v sobě výklopné rameno, které je schopné zachytit celou stránku A4. Pomocí tohoto ramena lze pod lupou také psát – např. podepsat se či vyplnit nějaký dokument, nebo si udělat drobné sebeobslužné záležitosti. Měla jsem možnost tuto lupu vyzkoušet, byla jsem z ní nadšená. Už kvůli tomu, že pomocí ramena lze pod ní i psát, ale také např. nalakovat nehty či navléct nit do jehly. V případě únavy očí si lze spustit hlasový výstup. Je skladná, a tak opravdu vhodná na přenášení při studiu. 


Odkaz: Compact 10HD - Spektra



2. Česky mluvící ušní teploměr

Po lékařském teploměru s hlasovým výstupem byla již několik let poptávka, ale nebyl žádný výrobek, který by plnil pouze funkci lékařského teploměru. Jedná se o infračervený ušní teploměr s českým hlasovým výstupem. Měří teplotu ze zvukovodu, to znamená, že si měřící hlavici jednoduše strčíte do ucha, zmáčknete tlačítko pro měření a hlasový výstup ohlásí během malé chvíle vaši tělesnou teplotu. Na měřící sondě je kulatý kryt, který je třeba před měřením sundat. Po skončení měření stačí sondu otřít před dalším použitím a opět zavřít. Na přední straně teploměru je tlačítko, kterým teploměr zapneme, ohlásí se mužský hlasový výstup, že můžeme začít s měřením. Vložíme sondu do ucha a stiskneme tlačítko „scan“ na zadní straně teploměru. Ten posléze pípne a ohlásí naši teplotu ve stupních Celsia. Tato hodnota je k přečtení i na displeji teploměru, displej není však nijak velký. Teploměr je dlouhý 15 cm, automaticky se vypne po 30 vteřinách nečinnosti.  Je vyroben z plastu a napájen 2 bateriemi AAA. 


Cena teploměru je 1890 Kč a je možné ho zakoupit na Tyflopomůckách.  


Teploměr by se dal jistě klasifikovat jako měřící přístroj do domácnosti, kdy je možné žádat na Úřadu práce o příspěvek na zvláštní pomůcku, kdy je však pomůcka nižší hodnoty než 10 000 Kč – to znamená, že spoluúčast klienta je 1000 Kč + si ÚP pravděpodobně vyžádá finanční rozvahu žadatele. Sama možnost měření tělesné teploty velmi oceňuji, a to už proto, že mám doma malou dceru, a takto jí sama mohu teplotu pohodlně změřit: Blindička zkouší nové pomůcky: teploměr + záznamník (blindicka.com)


Odkaz na pomůcku: Teploměr lékařský česky mluvící ušní (tyflopomucky.cz)



3. Braillovo písmo na výrobcích

To, že Braillovo písmo potkáváme na lécích, mohl zjistit snad již každý. Také se často objevuje ve výtazích při popisu jednotlivých čísel pater. V Plzni máme Braillovo písmo i na označnících zastávek MHD, kde je napsán název zastávky. Lze jej ale také potkat na popisech potravin, sice velmi zřídka, ale našla jsem popis na tvarohovém dezertu Míša, ale také na různých bylinných čajích. V minulých dnech dokonce i na krabičce dermokosmetického přípravku. Chválím každého výrobce, který opatří své výrobky popisem v tomto bodopisu.


Výuka a potřeba BBP: Výuka a potřeba Braillova bodového písma (blindicka.com)



4. Audio popis televizního vysílání

Zvukový popis (Audio Description) tato služba je určena lidem se zrakovým hendikepem. Je to doprovodná zvuková stopa popisující obraz toho, co se děje pro ty, kteří nevidí na vysílaný děj. Tento popis lze určitě vypnout, ale někdy bývá i velmi zajímavým doprovodem pro ty, co vidí všechny detaily na obrazovce. Velmi oceňuji tuto možnost vysílání. V poslední době velmi pozitivně vnímám i popisy na kanálu Déčko České televize, kde velmi pěkně dění na obrazovce doplňuje popis i pro malé diváky. Jsem velmi ráda, že s dcerou mohu sledovat její oblíbené pořady a v ději se tak hravě orientuji. Zvukový popis najdete již na skoro všech televizních stanicích, ale také na DVD s různými filmy. V této souvislosti existuje i konference na Braillnet.cz, která se jmenuje Komentované filmy, kde jsou ke stažení právě pouze tyto zvukové stopy + dialogy pořadů, tzn. celá zvuková stopa bez obrazu právě pro potřeby zrakově postižených, kteří si takto mohou dát svůj oblíbený pořad/film do MP3 a pohodlně si jej tak poslechnout.

Odkaz na konferenci: List Index - Konference BraillNet  



5. Aplikace BlindSquare

Blind Square je aplikace vyvinutá přímo pro potřeby zrakově postižených. Nejedná se o klasickou navigaci, aplikace potřebuje ke svému fungování internetové připojení – získává z něj informace o svém okolí. Prostředí aplikace je plně počeštěno v systému iOS, na platformě Android není k dispozici. Aplikace je tedy dostupná v AppStore a její cena je aktuálně 1050 Kč. Aplikace je tedy plně přístupná s odečítačem VoiceOver, lze do ní přidat také externí hlas Eliška, který pak oznamuje nalezená místa v okolí. Tuto aplikaci využívám snad nejvíce ze všech, které ve svém mobilním telefonu mám, a to již několik let. Hodí se jak při prostorové orientaci, abyste zjistili, kde se právě nacházíte, ale třeba i při cestě hromadnou dopravou na zjištění polohy, vyhledání nejbližší restaurace, bankomatu či lékárny.


Odkazy: 

Článek o aplikaci: Blind Square – navigace a cestování (blindicka.com) 


Odkaz do AppStore: ‎BlindSquare v App Storu (apple.com)



6. Placení mobilním telefonem/hodinkami

Jako člověk, který na platební terminály nevidí. Na fyzické bankovky také ne, tak kvituji velmi možnost mít přehled o svých platbách. Ať je to placení mobilním telefonem, kdy jej přiložíte k platebnímu terminálu, máte pomocí odečítače přehled o placené částce, v klidu si vymačkáte svůj PIN kód na obrazovce mobilního telefonu, tak právě i pomocí chytrých hodinek, v mém případě Apple Watch, kdy přiložíte zápěstí s hodinkami k terminálu a je zaplaceno. Oceňuji tuto možnost v době, kdy jdete pouze ven na procházku, kdy já beru s sebou mobilní telefon, klíče a papírové kapesníky, protože nic dalšího potřebovat nebudeme. Jenže se jde kolem obchodu, tam jsou přece v mrazáku nanuky, a nebo točená Kofola v parném létě se na vás směje, pak máte možnost platby po ruce i bez fyzických peněz či platební karty. Na tomto místě bych ráda zmínila i aplikaci George pro internetové bankovnictví od České spořitelny, která je pěkně přístupná pro potřeby zrakově postižených.  


Odkazy k tématu:

Platební metody a ZP: Platební metody a zrakově postižení (blindicka.com)


Apple Watch: Apple Watch – multifunkční pomůcka – hlídá zdraví i finance (blindicka.com)


iPhone/iPad pro ZP: iPhone/iPad – komunikační a orientační pomůcka (blindicka.com)



7. QR/čárové kódy

Možnost rozpoznávání těchto kódů pomocí aplikací, které to umožňují využívám ke své sebeobsluze stále častěji. A to jak v kuchyni na identifikaci koření, různých typů mléčných produktů, ale také při organizaci své sbírky kosmetiky – pleťové i tělové. Dozvím se tak, jaký produkt držím v ruce, ale např. u dekorativní kosmetiky, co je to za odstín produktu. Což je velmi výhodné zvlášť, kdy na identifikaci produktů máte doma vidícího manžela, kterému názvy kosmetických udělátek absolutně nic neříkají. Takto si s tím můžu vyhrát a uspořádat si výrobky pěkně v klidu dle svých potřeb. Častěji využívám přečtení čárových kódů, i když dnes jsou již hojně informace zabudovány i v QR kódech, což se týká např. QR plateb, které hodně využiji. A to v případě, že zakoupím zboží přes internet, je třeba platit převodem, což jsem si sama vybrala, přijde faktura, kde je právě zmíněný QR kód s platebními údaji. Já nemusím vyplňovat číslo účtu, variabilní ani jiný symbol, vše se samo vepíše do elektronického bankovnictví. Platba je takto rychlá a pohodlná. I platby za různé služby – teplo, plyn, elektřina chodí s přiloženým QR kódem. Nejčastěji využívám aplikaci Seeing Assistant Home: Seeing Assistant Home – víceúčelová aplikace pro zrakově postižené (blindicka.com)


Jak třídím kosmetiku dle čárových kódů se můžete podívat na YouTube: https://youtu.be/_VWToTIWXGU



Další aplikace, které podporují čtení čárových kódů, naleznete zde: Čtení čárových kódů a využití pro zrakově postižené (blindicka.com)



8. Téčko

Téčko je příloha časopisu Zora o technice pro zrakově postižené. Obsahově se tedy Téčko věnuje stejné oblasti, kterou svými službami pokrývá Tyflokabinet SONS. Tematicky na časopis navazují také pravidelné online diskuse o asistivních technologiích Téčko Plus - v rámci klubu Potměchuť, který na sociální síti Clubhouse vede Radek Seifert  ze Střediska ELSA na ČVUT. Pořádá se jednou měsíčně online diskusi o všem novém a zajímavém, co se v poslední době událo v oblasti asistivních technologií. V tématech, kterým se věnuje, se prolíná to, co se v nedávné době objevilo v časopisu Téčko


V Téčku tedy najdeme tato témata: 

- Recenze nových pomůcek.

- Články o přístupných aplikacích a elektronických službách, ať už mobilních, desktopových či webových.

- Informace o důležitých akcích, které se v České republice věnují asistivním technologiím.

- Zpravodajské souhrny o dění v oboru a odkazy na různé další zajímavé zdroje informací.


Já sama odebírám Téčko v MP3 podobě, tak se vždy těším na poslech novinek. Opravdu mám ráda tento formát informací o přístupných pomůckách, radách a různých technických vychytávkách, které mohou ulehčit život zrakově postiženým jak na poli sebeobsluhy, tak prostorové orientace i přístupu k různým informacím. 


Odkazy: 

Téčko Plus: Téčko Plus: pravidelné online diskuse o asistivních technologiích | Tyflokabinet Praha


Časopis Téčko: Časopis Téčko | Tyflokabinet Praha 



9. Psaní v Braillově písmu přímo na displej telefonu

Možnost psát braillským bodopisem přímo na displej telefonu velmi vítám. Je to způsob, jak si opakovat braillský kód např. při psaní SMS či e-mailů. Je to zajímavý a někdy až vtipný způsob, jelikož ze začátku je problém prsty na displej nastavit tak, aby zaznamenaly přesně to, co potřebujete. Je třeba pak umístit telefon do jedné z poloh a dle toho volit skladbu prstů. Pak se již klepe na displej telefonu a zadávají se jednotlivé znaky. Tento způsob psaní lze aplikovat na telefonech se systémem iOS, ale i Android, kde však zatím není podpora českého kódu. Opakování Braillova bodového písma lze činit i pomocí aplikace MBraille. Návod, jak psát na displeji iPhone, ale i jak v aplikaci naleznete na stránkách Tyflokabinetu Praha: Ke stažení | Tyflokabinet Praha


Odkazy k Braillovu bodovému písmu:


Braillovo písmo pomůcky: Braillovo bodové písmo - pomůcky (blindicka.com)


O Braillově bodovém písmu: Braillovo bodové písmo (blindicka.com)


Výuka a potřeba Braillova písma: Výuka a potřeba Braillova bodového písma (blindicka.com)


Identifikace léčiv zrakově postiženými: Identifikace léčiv zrakově postiženými (blindicka.com)


Braillovo písmo a já: Braillovo písmo a já (blindicka.com)



10. Dostupnost digi/audio knih

V dnešní době je k dispozici již velké množství knih, které mohou číst zrakově postižení. Jedná se o digitální dokumenty, ale aktuálně je velký rozmach audio knih načtených lidskými mluvčími. Zrakově postižený nemusí tak stále poslouchat odečítač (hlasový výstup) ve svém zařízení, ale může poslouchat literaturu načtenou lidským hlasem. Já jsem velký čtenář a nejvíce využívám digitální knihovnu spadající pod KTN.cz, kterou následuje mezi zrakově postiženými velmi oblíbená Knihovna digitálních dokumentů (KDD). Existují další možné zdroje knih pro zrakově postižené. Jaké to jsou a jak se do nich zaregistrovat naleznete tady: Čtení audio/digi knih: existují různé varianty, znáte je všechny? (blindicka.com)


Další odkazy:

Kniha z pohledu ZP: KNIHA z pohledu zrakově postiženého (blindicka.com)


Jak čtou knihy se ZP: Jak čtou knihy lidé se zrakovým hendikepem? (blindicka.com)


Jelikož název článku nese číslici deset, tak by se nabízelo, že na tomto místě bude výčet končit. Nedokázala jsem vyloučit jednu položku, tak vám jich nakonec nabízím 11. 



11. Braillský zápisník Orbit Reader 20

Tento zápisník mě zaujal na jedné online přednášce, sice jsem jej fyzicky v ruce nedržela, ale zkušenosti ostatních zrakově postižených jsou velmi kladné. Tento zápisník primárně slouží ke čtení. To znamená na čtení textů v Braillově písmu. Lze tak časopisy, knihy, učebnice číst kdekoli, jelikož zápisník je velmi skladný a vleze se snadno do příručního zavazadla, jelikož displej je 20 znakový. Zápisník má jednoduchý editor, kde lze také zapisovat své texty. Nacházejí se zde i režimy na posun v textu – dle naší rychlosti čtení BBP. Je možné do zápisníku vložit paměťovou kartu, a tak rozšířit místo na ukládání čtiva. Zařízení disponuje také Bluetooth, kdy jej tak lze připojit k chytrým mobilním zařízením. Tento zápisník je cenově mnohem dostupnější nežli braillské řádky. Na zápis poznámek či kratších textů mi přijde ideální, člověk by s sebou nemusel nosit Pichtův psací stroj a množství papírů. Proto tedy za mě tato pomůcka stojí za zmínku. 


Odkazy:

Galop - Orbit Reader 20: GALOP - Braillský zápisník Orbit Reader 20


Portál Pélion: Braillský zápisník Orbit Reader 20 - Pélion (portal-pelion.cz)


Komentáře

  1. No Lindo ty pomůcky co si zde prezentovala sou beze sporu dobré. Viděl sem tvoje video jak s tím pracuješ ale vůči té lupě bych měl trochu výhrady. Podle mého v případě těchto přenosných lup přenosných a v uvozovkách skladných lup sou to vyhozené finance a vysvětlím ti proč tomu tak je.vezmeme si obyčejný nebo chceme li trochu lepší telefón z androjidem a pořídíme si klasický stativ do kterého telefón upevníme. Tím nemyslím klasickou selfí tyč i když má také trojnožku ale to je jenom takové řešení z nouze. Na telefonu si spustíme fotoaparát a použijeme zoom. Samozřejmě můžeme použít i vestavěnou elektronickou lupu která v telefónech z androidem běžně bývá a když šikovně použijeme obě možnosti v dobré kombinaci tak dosáhneme až 100 násobného zvětšení. No já ti řeknu kdybych dneska chodil na učiliště z vadami zraku tak by mi jenom ten androidní telefón značně usnadnil studia. Abych to závěrem shrnul tak chytrý mobil mi vlastně nahrazuje kromě vyřizování běžné agendy viž odepisování na maili a psaní komentářů na facebooku i lupu turmon dalekohledné brýle. Tak že sem to dnes již tímto způsobem dopracoval tak že dnes již novodobé hiperokurární brýle používám na tak zvanou drobnou práci viz pájení montování a podobně. Dále bych vřele doporučil pro zrakově postižené jednu pomůcku. Jedná se o tak zvaný mikroskop z monitorem v jednom těle ve stojanu. Tento mikroskop umožňuje až 1000 násobné zvětšení a pohání ho výměnný akumulátor 3. 7 voltu a celá věc se dobíjí přes mikro USB port jako klasický mobil. Toto zařízení umí kromě toho všeho nahrávat videa a pořizovat fotografie na mikro SD kartu. Při tom tahle věc není vůbec drahá přes ALIEXPRES výjde tak z hruba na 1700 korun českých a udělá to každopádně dobrou službu. Pod tím mikroskopem se dá v pohodě pájet a montovat. No nic zase sem se poněkuť rozepsal. Tady bylo o de mě k dispozici pár typů jak si za pár korun usnadnit život. Zdravím vás všecky váš elektrický Franta.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Fando,
    děkuji ti za tvůj vzkaz. Dobré vědět, kdyby někdo potřeboval mikroskop, že něco takového existuje. Co se týče přenosných kamerových lup, tak jsou jednou z nejvíce pořizovaných pomůcek. Ne každý má chytrý telefon s kvalitním fotoaparátem, aby jej mohli využívat místo lupy. Proto je na práci s textem vhodnější přímo takové optické zařízení, kde se dá volit velmi jednoduše linky, velikost písma a kontrast. Také mají větší monitor. Tak pa.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat