Čtení čárových kódů a využití pro zrakově postižené

 Úvod

Na téma následujícího článku mě přivedla moje vlastní potřeba a několik dotazů, jak zjišťuji, co mám doma za produkt, když zrovna nemám po ruce nikoho, kdo by mi to přečetl. Velmi často se mi totiž stává, že přinesu domů nové koření, uklidím ho. Určitě to znáte všichni, není hned nálada si dělat popis produktu či si lepit samolepku a namlouvat název do PenFriendu. Bylo by to ideální, jenže se tak neděje. Zrovna tak bych si mohla nechat vygenerovat QR/čárový kód, vytisknout jej a nalepit ho tam. Ale řekněme si upřímně, kdo to tak dělá? A jestli je někdo takový, pak před ním klobouk dolů. 

OrCam My Eye


Jiným příkladem je množství různých drogistických potřeb v naší koupelně, ať se jedná o kosmetiku pečující či dekorativní. Často i produkty z drogerie či parfumerie dostávám k různým příležitostem. Člověk si říká, že si to bude pamatovat, ale samozřejmě se tak neděje. Když chci přečíst po manželovi, co je to zrovna za produkt, tak z množství slov v cizím jazyce jako chlap zrovna nepozná, zda je to tvářenka, make-up či podkladová báze. A také není stále doma, když bych zrovna potřebovala něco přečíst. 


V současné době existuje hned několik možností, jak skrze čárové kódy zjistit, co je to zrovna za kosmetický produkt či jemný prášek v pytlíčku v naší spižírně. A tak jsem se rozhodla podrobit tři aplikace s možností čtení čárových kódů a jednu kompenzační pomůcku s tou samou funkcí detailnímu průzkumu.

 

Nechci otevírat postupně tři aplikace, abych zjistila, že ani jedna onen produkt nenašla a já si lahvičku s tekutinou budu fotit např. přes OCR aplikaci, abych se dozvěděla alespoň něco z popisu a mohla usoudit, co že to držím v ruce. Určitě můžu mít v mobilním telefonu tři podobné aplikace, ale chtěla jsem zjistit, kterou bude nejlepší otevřít jako první a nechat si s ní čárový kód přečíst. 


Použité aplikace a pomůcky

1. Seeing AI - tato aplikace je produktem společnosti Microsoft, která za ni dostala ocenění za nejpřínosnější počin v oblasti asistivních technologií. Aplikace je dostupná v českém AppStore, její prostředí bylo dosud v angličtině, ale od prosince roku 2020 je lokalizovaná do češtiny a je bezplatná. Aplikace slouží jako OCR, umí rozpoznat určité měny, číst čárové kódy či popsat prostředí kolem nás. Podrobnější popis naleznete zde: Seeing AI – Mluvící kamera pro nevidomé (blindicka.com)


2. Envision AI - Aplikace určená pro těžce zrakově postižené osoby. Je k dispozici pro iOS i Android. Aplikace umí fotografovat tištěnou předlohu, text rozpozná a čte hlasovým výstupem. Také rozpoznává čárové kódy, obličeje či předměty. Více informací o aplikaci najdete zde: Aplikace Envision Ai (blindicka.com)


3. Seeing Assistant Home - Je aplikace, která je lokalizovaná do českého jazyka. Nabízí hned několik funkcí, aby pomohly lidem se zrakovým postižením v běžném životě. Aplikace slouží jako kamerová lupa, detektor světla, pomáhá při rozpoznání barev. Umožňuje skenovat a generovat čárové a QR kódy, které si lze tisknout a umisťovat na předměty, které chceme rozpoznávat. Aplikace má funkci hlasových příkazů, která umožňuje rychlejší obsluhu aplikace. K práci s aplikací je třeba mít internetové připojení. Další informace o aplikaci zde: Seeing Assistant Home – všestranný mobilní pomocník | Tyflokabinet Praha


4. OrCam My Eye - je malá kamera, která je magnety přichycena k nožičkám brýlové obruby. Kamera snímá prostor před uživatelem, dotykovými gesty hlasovým výstupem sděluje informace, které kamera sejme. Kamera sděluje uživateli tyto informace: čtení předlohy před kamerou – časopisy, knihy, obaly produktů aj. Dále umí číst právě čárové kódy produktů. Nabízí rozpoznání osob – po uložení jména osoby může říci i její jméno. Může rozpoznat i námi uložené produkty (předměty), které sami přidáme, rozpoznává bankovky a barvy. Hlásí čas a datum. Více informací o produktu: OrCam MyEye ORCAM MYEYE - Pomáháme lidem, kteří jsou slepí nebo slabozrací (orcameye.cz)


Postup

Vybrala jsem 52 produktů (původně jich mělo být 50, ale ty dva navíc mi pro validitu ke škodě nebyly) s čárovými kódy, které jsem postupně rozpoznávala pomocí tří zmíněných aplikací plus pomocí kamery OrCam. Využila jsem k tomu iPhone 11 Pro se systémem iOS 14.4. 

Kamerový systém OrCam My Eye se hlásí jako verze 8. 



Vytvořila jsem tabulku, kam jsem zanesla všech 52 produktů s názvem výrobce a o jaký typ produktu se jedná. Do sloupců pak přišly použité aplikace a kamerový systém. Každý produkt měl pak u jednotlivých aplikací a kamery hodnoty 1 (pozitivní), 0 (negativní) či X (produkt byl vyhodnocen jako zcela jiný), např. Ophthalmo-Septhonex oční kapky byly vyhodnoceny jako lék na vysoký krevní tlak. V tabulce je pak vidět, u jakých produktů měla jaká aplikace a kamera úspěšnost a kde ne. 


Seeing AI – čtení čárových kódů najdeme v kanále pod názvem Produkt. k rozpoznání čárových kódů je třeba mít připojení k internetu. Zachycení kódu probíhá velmi rychle, není třeba mít zrakovou kontrolu. Stačí produkt otáčet a aplikace si jej zachytí. To, že je již čárový kód viditelný, ohlašuje pípáním, čím jsme blíže, tím rychleji zvuk pípá. Rozpoznávání produktu probíhá také poměrně rychle. Název zboží je interpretován v jazyce originálu (nejčastěji v angličtině), ale ani němčina nebyla výjimkou. Když daný kód není nalezen, pak VO hlásí „neuznané“. Výsledek rozpoznání pak najdeme v oblasti nad dolní lištou. Když dostaneme výsledek a víme, co držíme za produkt pak v dolní liště jsou dvě tlačítka: Sdílet a Další informace. Sdílet – sdílíme výsledný název produktu (např. přes SMS, Whatsapp či mail). Tlačítko Další informace – není vždy k dispozici, jen u některých produktů – pak tam nalezneme detailnější popis výrobků – složení, nač je produkt určen aj. Zde v tomto textu si můžeme nechat přečíst obsah hlasem přehrát/zastavit či si zvětšit velikost textu či opět veškeré informace Sdílet.  


Envision AI – položku Čárový kód nalezneme v panelu Obecné na dolní liště. Rozpoznání kódu probíhá na stejném principu jako u Seeing AI, je také poměrně rychlé. Rozpoznaný výsledek se objeví při horní liště. Aplikace Envision má tendenci všechny názvy překládat do českého jazyka, což může někdy působit komicky. Pod názvem produktu najdeme ještě tlačítko More Information (více informací), kdy nás aplikace přepne do internetového prohlížeče na Google, kde najdeme bližší informace k danému produktu, či kde je možné jej zakoupit. Pokud aplikace produkt nenajde, pak hlásí neznámý produkt či neznámý čárový kód.


Seeing Assistant Home – i u této aplikace je třeba mít internetové připojení. Skenování čárových kódů najdeme pod položkou Naskenovat kód. Kde jsem zvolila v položce Type of Codes (typy kódů) „bar“ (čárový). Lze rozpoznávat ještě QR kódy či položku All – všechny, ale volila jsem pouze čárové. Odezva vyhledání čárového kódu je velmi rychlá, výsledek se nedozvíme přímo v aplikaci, ale aplikace nám výsledek sdělí v prohlížeči prostřednictvím odkazů na Googlu, které si můžeme procházet. Dočteme se tak složení, ale i kde produkt koupit.


OrCam My Eye – zde není třeba mít připojení k internetu. Kamera si sejme čárové kódy sama. Na to je třeba mít již jistou zručnost a vědět, jak zhruba daleko držet produkt od kamery. Pokud nemáme ani malou představu, kde čárový kód je, pak práce s otáčením předmětu a čekáním, zda někde na něm kamera kód zachytí, je velmi zdlouhavá. Pokud víme, kde zhruba je, já si to pamatovala ze snímání pomocí aplikací, pak stačí jen gestem ukázat a kamera ho zaměří a přečte produkt, má-li ho v databázi. Tím, že se systém kamerového systému neaktualizuje tak často, tak databáze není tak velká a není pravidelně doplňovaná o další produkty. 


Tabulka 1: Úspěšnost rozpoznání produktů

 

 

Seeing AI

Envision AI

Seeing Assistant Home

OrCam My Eye

1.

Dermacol Acne Clear pleťová voda

1

 1

1

0

2.

Elseve Deram Long no haircut krém

1

1

1

0

3.

Pantene Pro-V sprej na vlasy

1

0

1

0

4.

Ibalgin Gel

0

0

X

0

5.

Ophthalmo-septonex oční mast

X

0

1

1

6.

Vivian Gray krém na ruce

1

1

1

0

7.

Arad Natural Beauty ochranný krém na ruce

1

1

1

0

8.

Catrice Cosmetics podkladová báze

1

1

1

0

9.

Vichy Normaderm Anti-aging krém

1

1

1

0

10.

Dermacol Devilash řasenka

0

0

0

0 (Čárový kód vůbec nezachycen)

11.

Always Ultra  vložky

1

1

1

0

12.

L´Oreal – noční krém

1     

1

1

0

13.

Perwoll – prací prostředek na tmavé oblečení

0    

0  

0   

0 (Čárový kód vůbec nezachycen)

14.

Domestos Extended Power

1

1  

1  

0   

15.

Savo proti plísním

1

1

1

1

16.

Sunu Band

1

0

1

0

17.

CD – DJ Bobo „Dance with Me“

1

0

1

0

18.

Pragolaktos – plnotučné mléko 1 l

0

0

1

1

19.

Nescafé Gold 200g

1

1

1

0

20.

Dr.Max Urologický čaj s brusinkami

0

0

1

0

21.

Vitana – Grilovací koření

0

0

1

0

22.

Sedita – Mila

1

0

1

1

23.

Manka – řepkový olej 1 l

0

0

1

0

24.

Club Class – Eier Liqueur

0

0

0   

0

25.

Dr. Oetker- kypřící prášek

1

0

1

1

26.

Dr. Oetker – Finesse . citronová kůra

1

0

1

1

27.

Labeta – sušené droždí

0

0

1

0

28.

YO ovocný sirup z maliny

1

1

1

1

29.

Ernte Krone – žampiony

0

0

X

0

30.

Emco Mysli na zdraví – kokosové

1  

1

1  

31.

Farmland – červená čočka

0  

0   

1  

0   

32.

Czech Virus Perfect Protein Porridge

0

1

1

0

33.

Kávoviny – Holandské kakao

0

0

0   

1

34.

Bio Sonne – Bio kokosový olej

X

0

X

0

35.

Opavia – Fidorka bílá

1

0

1

1

36.

Oreo – Crispy and Thin

1

1

1

0

37.

Dr.Max – Parapyrex

0

1

1

0

38.

Ibalgin 400

0

0

1

0

39.

Arufil

0

1

1

1

40.

Smecta

1

1

1

1

41.

Hollandia – jogurt – černý rybíz

1

0

1

1

42.

Jaroměřické žervé

0

0

1

0

43.

Bobík vanilkový

1

0

1

1

44.

Madeta – Lipánek vanilkový

1

X

1

1  

45.

4slim – Čekankový sirup

0

0

1

0

46.

Thuasne Ligaflex – ortéza na ruku

0

1

0

47.

Paralen 500

X

1

1

0

48.

Dr. Max – Šalvěj – bylinné pastilky

0

1

0

49.

Teekanne Roibos Karamel

1

1

0  

50.

Starbucks – Espresso Roast

0

1

0

51.

Orion - Lentilky

0

1

1

1

52.

Japavo - Premium těstoviny

0  

0

1   

1   


Tabulka 2: Skóre rozpoznaných/nerozpoznaných a nesprávných produktů u použitých technologií 

 

ano

ne

chybné

Seeing AI

26

23

3

Envision AI

21

30

1

Seeing Assistant Home

45

4

3

OrCam My Eye

17

35

0

 

Závěr

Úspěšnost rozpoznání:

Seeing Assistant Home          86,5%

Seeing AI            50%

Envision AI          40%

OrCam My Eye              32,7%

 

Skenováním 52 čárových kódů produktů z různých oblastí – farmacie, kosmetiky, potravin, drogerie – mi jako nejspolehlivější nástroj vyšla aplikace Seeing Assistant Home, která měla úspěšnost skoro 87%. Druhá se umístila aplikace Seeing AI s 50%. Tyto aplikace jsou k dispozici zdarma. Paušálně placená aplikace Envision AI se umístila jako třetí se 40% úspěšností. V kontextu lepších úspěchů dvou konkurenčních aplikací, které nabízí i další totožné funkce se, dle mého názoru, nevyplatí do aplikace investovat. Kamera OrCam skončila na posledním, čtvrtém místě, a to s necelými 33% úspěšnosti. Je třeba zmínit, že kamera je hlavně čtečkou tištěné předlohy a čtení čárových kódů je spíše příjemným benefitem pomůcky. Jak je možné vidět v tabulce, našly se ale i takové produkty, které ani jedna z aplikací nevyhledala, ale naopak kamera OrCam je ve své databázi měla.


Aplikace dokážou identifikovat spolehlivě produkty nadnárodních společností – kosmetika, drogerie, káva aj. Regionální potraviny mohou být již oříšek. Nejvíce, dle mého, ocení uživatelé se zrakovým postižením informaci o tom, jakou krabičku s léky právě drží v ruce. Jelikož ne každý zrakově postižený ovládá čtení Braillova bodového písma, kterým jsou léky ze zákona označeny. I v tomto sektoru excelovala aplikace Seeing Assistant Home, kdy vyhledala i produkty od řetězcových lékáren jako je např. Dr. Max, nejspíš to bude tím, že aplikace bere informace přímo z Googlu.


U některých produktů, které jsou označeny jako pozitivní, bych chtěla ještě zmínit, že aplikace (Seeing AI a Envision AI) vyhledaly jen kusý název např. výrobce bez uvedení typu výrobku, např. Arad Beauty, kde chybí informace o tom, že je to krém na ruce, ačkoli název napoví, že výrobek bude mít něco společného s krásou nikoli lednicí. Tyto neurčitosti se však vyskytly v řádu jednotek cca 3x z celého počtu 52, a to u oněch zmiňovaných dvou aplikací – ne současně u obou.  


Obecně pro všechny typy aplikací doporučuji, pokud se na první pokus nepovede rozpoznat čárový kód, zkusit to minimálně ještě jednou. Negativní výsledek jsem ještě jednou vždy ověřila, a stalo se, že na podruhé aplikace již produkt našla. U OrCam kamery hlasový výstup hlásí vždy buď název výrobku nebo neznámý čárový kód. V jednotkách případů (v tabulce je poznačeno) se nepodařilo čárový kód sejmout. Způsobeno světelnými podmínkami a hlavně špatnou kvalitou obalu (lesklost, tmavé písmo na tmavém podkladě). Jinak však kamera kódy snímala dobře, ale je třeba vědět, že toto vyžaduje větší časovou dotaci a zručnost v práci s pomůckou, pro zcela nevidomé bych tuto metodu získávání informace z čárového kódu úplně nedoporučila.


Pokud tedy chcete získat relevantní informace z čárového kódu, instalujte aplikaci Seeing Assistant Home, jako doplňkovou mějte Seeing AI. Do Envision AI není třeba investovat vaše peníze. A co se týče OrCam My Eye, pak pomůcku pořiďte za účelem čtení tištěné předlohy, která vám může nabídnout další zajímavé funkce jako je skromná databáze čárových kódů, rozpoznání obličejů či indikátor barev. Notabene čárové kódy, které OrCam nemá uložené, si lze uložit ručně, když víte, že tento produkt budete pravidelně využívat, a tak jej chcete mít uložen v zařízení.


 

 

 



Komentáře