Blindička zkouší nové pomůcky: teploměr + záznamník


V tomto textu přináším malou recenzi dvou praktických pomůcek, které jsem měla v těchto dnech možnost vyzkoušet. Jedná se o teploměr česky mluvící a záznamník krátkých zpráv.


Teploměr a Mluvík



Je to již hodně let zpátky, snad 15 let, kdy si mohl člověk se zrakovým postižením pořídit česky mluvící teploměr, na který mohl žádat o příspěvek od své zdravotní pojišťovny.  Teploměr měl tvar kvádru, kdy na těle teploměru byla dvě tlačítka A a B. Z obou vedla sonda. Sonda A byla na měření tělesné teploty, sonda B byla odnímatelná, a tedy dala se položit např. na balkón a měřit díky ní venkovní teplotu. Teploměr sděloval naměřenou teplotu ženským hlasem. Napájen byl dvěma mikrotužkovými bateriemi. Osobně jsem ho využila spíše na měření teploty venku nežli té tělesné. Když se přestal vyrábět, tak na trhu nebyl náhradník. Daly se pořídit, a stále dají cizojazyčné teploměry. Teploměr lékařský německy mluvící (tyflopomucky.cz)


Na měření tělesné, ale v tomto případě i venkovní teploty, slouží také tzv. Mluvík – mezi jehož základní funkce patří hodiny s kalendářem (dny v týdnu), budíkem a automatickými hlášeními.


Dále Mluvík umí změřit tělesnou teplotu a teplotu v místnosti a to prostřednictvím odpojitelné sondy, která je součástí základního balení.


Mezi další funkce patří časovač - minutka, stopky a rychlé hlášení času.

K zakoupení zde: Teploměr Mluvík MLV01N-1 (tyflopomucky.cz)


Já osobně bych však preferovala teploměr, kterým si budu moci změřit tělesnou teplotu a bude to jeho jediná funkce, prostě klasický teploměr, ale s hlasovým výstupem. Proto, když se objevil na trhu česky mluvící teploměr, byl a je o něj docela zájem mezi lidmi se zrakovým hendikepem. 



1. TEPLOMĚR LÉKAŘSKÝ ČESKY MLUVÍCÍ UŠNÍ

Po lékařském teploměru s hlasovým výstupem byla již několik let poptávka, ale nebyl žádný výrobek, který by plnil pouze funkci lékařského teploměru. Jedná se o infračervený ušní teploměr s českým hlasovým výstupem. Měří teplotu ze zvukovodu, to znamená, že si měřící hlavici jednoduše strčíte do ucha, zmáčknete tlačítko pro měření a hlasový výstup ohlásí během malé chvíle vaši tělesnou teplotu. Na měřící sondě je kulatý kryt, který je třeba před měřením sundat. Po skončení měření stačí sondu otřít před dalším použitím a opět zavřít. Na přední straně teploměru je tlačítko, kterým teploměr zapneme, ohlásí se mužský hlasový výstup, že můžeme začít s měřením. Vložíme sondu do ucha a stiskneme tlačítko „scan“ na zadní straně teploměru. Ten posléze pípne a ohlásí naši teplotu ve stupních Celsia. Tato hodnota je k přečtení i na displeji teploměru, displej není však nijak velký. Teploměr je dlouhý 15 cm, automaticky se vypne po 30 vteřinách nečinnosti.  Je vyroben z plastu a napájen 2 bateriemi AAA. 


Cena teploměru je 1890 Kč a je možné ho zakoupit na Tyflopomůckách.  


Teploměr by se dal jistě klasifikovat jako měřící přístroj do domácnosti, kdy je možné žádat na Úřadu práce o příspěvek na zvláštní pomůcku, kdy je však pomůcka nižší hodnoty než 10 000 Kč – to znamená, že spoluúčast klienta je 1000 Kč + si ÚP pravděpodobně vyžádá finanční rozvahu žadatele. 


Odkaz na pomůcku: Teploměr lékařský česky mluvící ušní (tyflopomucky.cz)


Práce s teploměrem je velmi snadná, zjištění teploty velmi rychlé, určitě bych ho doporučila, a zvlášť těm, kteří žijí sami a nemají někoho, kdo by jim přečetl naměřenou teplotu, nebo maminkám, které budou chtít beze zraku měřit teplotu svým dětem. 


2.     ZÁZNAMNÍK ŠESTIMINUTOVÝ

Druhou pomůckou, kterou jsem vyzkoušela je ZÁZNAMNÍK ŠESTIMINUTOVÝ.


Malý záznamník, když si potřebujete vytvořit hlasový záznam, např. si namluvit nějakou poznámku, namluvit vzkaz rodině či si jen rychle zaznamenat něco, co by vám později mohlo uniknout. Na tento malý záznamník lze nahrát 60 krátkých zpráv o celkové délce až 6 minut. Záznamník je malý kompaktní, může se hodit i na záznam nákupního seznamu, receptů nebo telefonních čísel, takže jej můžeme mít pohodlně při ruce např. v kabelce či batohu, vejde se i do kapsy. Tlačítka na záznamníku jsou dobře hmatná a kontrastní vůči pouzdru, které má zelenou barvu. Záznamník je dobře ovladatelný i pro zcela nevidomé. Velikost pomůcky je 8 cm a stojí 530 Kč. 


Odkaz na pomůcku: Záznamník šestiminutový (tyflopomucky.cz)


Pomůcka je malá, dobře ovladatelná, jak bylo již psáno. Umím si představit využití, když člověk nechce použít např. diktafon či diktafon v mobilním telefonu, též v případě, že v zařízení diktafon nemá. Nebo, když zkrátka hledat telefon nechce a také v případě, že když telefonujete, ručně si nic napsat nemůžete bez kontroly zraku, tak popadnete záznamník a informaci rychle zaznamenáte. Obě popsané pomůcky bych určitě doporučila lidem jak se zbytky zraku, tak nevidomým. 


Komentáře