Tipy (ne)jen na vánoční dárky pro zrakově postižené

Jelikož jsem obdržela dotaz na to, co bych doporučila jako dárek pro zrakově postiženou osobu, tak i pro své čtenáře napíšu pár tipů, které se konec konců mohou hodit během celého roku k možnému obdarování. 


Cilka osvícená (vánočními LED svíčkami, které má na sobě)

Samozřejmě se nejedná o tipy pro konkrétního člověka, kterého znáte dlouhé roky. V takovém případě jistě víte, co má rád, co rád dělá, jaké má koníčky, a zda je třeba při koupi daru brát ohled na jeho zrakové postižení. Tento text přinese tipy na dárky, řekněme, ze zdvořilostní sféry – pro známého, klienta, člověka, kterého doprovázíte při průvodcovství prostě, když chcete obdarovat člověka, co špatně vidí a nevíte si přesně rady.  Věřím, že zde najdete alespoň malou inspiraci, čím potěšíte obdarovaného. 

1. Gastro dárky

Tento typ dárků ocení nejen lidé se zrakovým postižením, ale jistě všichni milovníci dobrého jídla a pití. Já sama také mám ráda dárky, co se dají ochutnat, očichat a potěší duši i žaludek. Můžete volit např. pralinky, různé bonboniéry, čokolády, všelijaké dárkové sady čajů či kávy. Osobnější pak je darovat alkohol, tam je třeba vědět, zda konkrétní typ člověk konzumuje – např. víno, různá dárková balení piv či jiného alkoholu. Labužníci ocení sýry či masné výrobky – zde bych si také ale ověřila, zda se trefíte dané osobě do chuti. Řešením a milým darem může být také poukaz do oblíbené restaurace či hospůdky.  


2. Kosmetika a krása

Každá žena ocení nějaký balíček z drogerie, ať jsou to tělová mléka, různá mýdla, oleje či soli do koupele. Pokud je dárek více personalizovaný, pak určitě nepohrdne nějakým parfémem či vůní, která jí bude příjemná. Dárky kosmetického typu se dají dnes koupit i pro může, a to i v pěkných dárkových sadách např. v praktické etuji, kterou muži využijí i později. I v této kategorii můžete pořídit dárkovou kartu na kosmetiku, do Barber Shopu nebo na modelaci nehtů. 


3. Dekorativní předměty

I když zrakově postižení mají problémy se zrakem, nevyhýbají se předmětům, které zdobí jejich domácnost. Já sama si sice „lapače prachu“ osobně nevybírám, ale velmi oceňuji, když nějaký vkusný doplněk do obývacího pokoje dostanu. Ať je to nějaká keramická/dřevěná soška, vonná svíčka, vonné tyčinky či aroma lampa. Miluji různé vázy a vázičky, i když jich doma moc nemám. Ale sbírám sošky žiraf a hrnečky všech tvarů a velikostí. Jistě velmi vkusné jsou nápadité dřevěné masky, postavičky, sošky, zvířátek či hrací skříňky. 


4. Poslech

Zrakově postižení nejvíce, alespoň já to tak mám, ocení něco na poslech. Ať se jedná o četbu, a to audioknihy, nebo hudba. Takže nějaké vkusné CD s četbou či hudbou potěší. I DVD s filmem není od věci, je však třeba, aby film na disku měl připojen i audio popis pro zrakově postižené. Určitě je dobré znát vkus toho, koho chcete obdarovat, aby jej zvolený repertoár potěšil. Na Vánoce jistě neurazí hudba s vánoční tématikou. 


5. Pomůcky

Pokud člověka znáte již osobněji, tak jistě víte, jaké pomůcky využívá a co by se mu zrovna hodilo, či co by potřeboval. Drobné pomůcky do domácnosti lze koupit v běžných domácích potřebách, specializované pomůcky, pak na Tyflopomůckách. Mohou to být různé drobnosti jako indikátor hladiny, Mluvík, PenFriend či mluvící hodinky. 


6. Hry

Dnes jsou k dispozici na trhu různé hry pro lidi se zrakovým postižením. Jedná se o hry společenské, ale i karetní. Může se hrát domino, dáma, kanasta, ale i Člověče nezlob se: Vyhledávání (tyflopomucky.cz). V současné době je mezi zrakově postiženými oblíbená hra Labyront


7. Příslušenství

Jelikož má hodně zrakově postižených nějaké mluvící zařízení, ať je to počítač, tablet či mobilní telefon, tak jistě ocení např. nová sluchátka nebo reproduktor ke svému zařízení. Potěší i pouzdra či kryty na mluvící pomůcky nebo např. extérní klávesnice. Avšak zde je již třeba daného člověka znát více, abyste mohli jeho potřeby zacílit. Mezi příslušenství může pasovat i např. vkusný batoh, batůžek, protože zrakově postižení preferují volné ruce, aby mohli držet bílou hůl, popř. vodicího psa, a tak jim nikde nic nepřekáželo.  


8. Kultura

Hezkým dárkem je pozvání za kulturou – divadlo, kino, komentovaná prohlídka, haptická prohlídka výstavy. Určitě to v případě zrakově postiženého nebude balet, ale např. nějaká pěkná činohra. Vítaný je jistě koncert žánru, který se trefí do vkusu obdarovaného. Zajímavá může být i nějaká zážitková akce. 


9. Hmatová grafika

Další možností pro zrakově postižené jsou reliéfní zobrazení – různé kalendáře, obrázky, knihy. Vyobrazení, která si lze osahat, nejlépe v kombinaci s popisem, kde se dozvíme, co je na grafice zobrazeno a co pod prsty nahmatáme.

Mohou to ale být i různé hlavolamy, hmatové obrázky na stěnu, hmatová přání – zkrátka nějaký kreativní dáreček. Ženy jistě ocení různé korále, náramky, náušnice, nemusí se jednat hned o šperky z drahých kovů, mohou být dřevěné, kožené či z jiných přírodních materiálů. 


10. Dárkové karty

Jak se již psalo v textu, tak volba dárkového poukazu jistě také neurazí. Pokud nevíte přímo, co by konkrétní osobu potěšilo, pak stačí koupit poukaz do obchodní centra, kde jej pak obdarovaný uplatní v obchodech jeho srdci blízkých – oblečení, sport, čaj/káva, šperky nebo hračky. 


Komentáře