Indikátor hladiny neboli „hladinka“

Tento text bude představením pomůcky, kterou zná snad každý zrakově postižený. S kolegyněmi jsme se shodly, že když přijde nový klient seznámit se s pomůckami, tak skoro každého nadchne tento malý, leč velmi, užitečný pomocník. A pokud člověk zjistí, že nepotřebuje nic dalšího z nabídky pomůcek, tak odchází většinou s informací, kde „hladinku“ pořídit.


hladinka


Indikátor hladiny slouží k tomu, aby člověk bez zrakové kontroly mohl nalít tekutiny do šálku efektivně a bezpečně, a to hlavně v situaci, kdy se jedná o vroucí tekutiny. Tuto pomůcku ocení tedy zcela nevidomí, ale i ti, co mají zbytky zraku a již nejsou s to rozeznat hladinu např. čiré tekutiny. Mnoho z nás ví, že když jsme doma neměli tuto pomůcku, tak jsme strkali prsty do šálku, abychom zjistili, zda se hladina blíží okraji. Což se mi však nezdá příliš sofistikované a když si to představím já sama, tak bych nechtěla, aby mi v nápoji při jeho přípravě někdo koupal své prsty. 


Kam dosahuje hladina v šálku lze zjistit také sluchem, jelikož, když naléváme vodu, pak je jinak slyšet na dně šálku, a pak jinak, když se blíží k okraji. Jenže na toto se nelze vždy spolehnout a lidé, co přišli o zrak náhle, a například ve vyšším věku, nemají žádnou praxi ani zkušenost s naléváním tekutin poslepu. Proto, když se učí člověk základy sebeobsluhy v kuchyni, tak se učí také manipulovat s horkými nápoji, a k tomu slouží právě indikátor hladiny. 


Často se mi stává při různých přednáškách, že studenti projeví zájem o to, kde by tuto pomůcku mohli zakoupit svým prarodičům, že se jim horší zrak, a že by tohoto pomocníka ocenili. 


Popis pomůcky: Pomůcka je poměrně malá, cca 5 x 3 cm. Na jedné straně je prostor na baterie, z druhé strany jsou čidla na detekci tekutin.


Indikátor se zavěsí za okraj hrnku tak, aby čidla byla uvnitř hrnku, čidel se musí tekutina dotýkat, pak začnou hlásit informaci, že je hladina u okraje. Pozor na to, abyste omylem nezavěsili pomůcku obráceně, pak si nalijete vroucí vodu na tělo pomůcky, kde jsou skryté baterie, čímž si můžete indikátor zničit. Když se hladina dotkne sondy/čidel, začne vydávat „hladinka“ vysoký tón. Pomůcka je tedy napájena bateriemi, které se dají vyměňovat. Existuje indikátor zvaný cvrček, vydává zvuk podobný tomuto hmyzu. Tento stojí 360 Kč a k zakoupení je tady: Indikátor hladiny Cvrček (tyflopomucky.cz) 


K dispozici je také indikátor s vibrací a magnetem, který detekuje dvě úrovně kapaliny. Občasné pípnutí a vibrace detekuje téměř plnou nádobu, rychlejší pípnutí a nepřetržitá vibrace značí stop nalévání. Můžete tedy nalévat dvě tekutiny – např. čaj s rumem/mlékem či kávu s mlékem. 😊 😊 😊 Tento indikátor má integrované dva malé magnety, tím umožňuje jeho umístění na kovovou plochu, např. na lednici a mít ho stále k dispozici na konkrétním místě. Stojí 360 Kč a k zakoupení je tady: Indikátor hladiny s vibrací a magnetem (tyflopomucky.cz)


hladinka


Přiznám se, že pomůcku používám pouze při nalévání kávy/čaje, a to ještě velmi nepravidelně. Převážnou část svého života jsem manipulovala s tekutinami bez její pomoci. Ale lidé, co přišli o zrak v pozdějším věku, tuto pomůcku opravdu ocení a využívají ji velmi rádi. Nezkoušela jsem pomocí ní nalít alkohol do štamprdlových (panákových) skleniček, to by byly asi pěkné podmíráky. 

Pokud byste chtěli vidět, jak pomůcka vypadá a jak se s ní pracuje, můžete se podívat na video na YouTube:

Indikátor hladiny – práce s pomůckou - YouTube



 


Komentáře