Zrakově postižený v kuchyni

Tento text přináší pár tipů, které by se mohly hodit při zařizování kuchyně pro člověka se zrakovým hendikepem. Uvedené příklady nejsou však univerzální, takže nemusí vyhovovat naprosto všem. Je to spíše takové obecné doporučení, které si každý doladí dle svých preferencí. Také v textu najdete pár tipů na pomůcky do kuchyně.


Pomůcky do kuchyně

 

Pracovní plocha kuchyně by měla být barevně odlišena od dekoru kuchyně. Madla a úchytky by měly být kontrastní, aby ZP viděl hned, kde jsou a nemusel je hledat po hmatu.  Skříňky v horní části linky by měly být ideálně výklopné nahoru, neboť kdyby měly madla, tak by ZP mohl hlavou do nich narážet při práci na pracovní ploše linky, a to z toho důvodu, že by měl tendenci se stále k tomu, co dělá, předklánět, aby na svoji práci viděl. Toto vychází z mojí zkušenosti. Madla na lince mám, ale kdybych dnes rekonstruovala, tak bych je tam již nedala.  


Vybavení kuchyně – nádobí, pracovní prkénka, hrnky aj. – je dobré pořizovat kontrastní, ve více barvách, aby ZP mohl vzít např. černý talíř, na který si položí červenou papriku, nebo zelenou hrušku na bílý talířek. Je velmi nepříjemné, když naservírujete jahody do červené misky, tak člověk, co pracuje ještě se zrakem, má pak problém zjistit, co jste mu vlastně nabídli. 


Je žádoucí mít k dispozici více barevných provedení příslušenství – hrnky ve třech barvách, talíře také, alespoň dvě barvy krájecích prkének. Když by ve vybavení byly i sklenky čiré, vhodné by bylo, aby měly nějaký barevný prvek, zcela čiré nádobí, sklo, je pro ZP nevhodné. Často se totiž stává, a to i mě, že sklenku prostě nevidím, a pak vás velmi naštve, že něco děláte a musíte to přerušit kvůli úklidu střepů.  


Pokud bude na lince nějaký odkapávač, stojan na nože aj. – ideálně opět v jiném barevném provedení oproti pracovní ploše. 


Co se týče spotřebičů, tak pro zrakově postižené jsou vhodné spotřebiče s mechanickými tlačítky – nejlépe to, co cvakne, když se zapne. Jednoduchá varná konvice – plastová, bez jakýchkoli dotykových displejů a jiných vychytávek. To samé platí o mikrovlnné troubě či myčce nádobí – bez dotykových displejů. V případě zcela nevidomých se spotřebiče osazují hmatovými prvky tak, aby s nimi šlo pracovat i bez kontroly zraku. S označením spotřebičů pro zrakově postižené pomůžou pracovníci krajských středisek Tyfloservisu, o.p.s.


Osvětlení

Místnost i pracovní prostor kuchyně by měl být náležitě osvětlen, však bez osvětlení, které by oslňovalo nebo přímo svítilo do obličeje. Bylo by žádoucí mít více zdrojů osvětlení se samostatnými vypínači, aby si ZP mohl dle zrakové vady, intenzitu světla sám korigovat. Určitě je žádoucí mít v místnosti jak světlo teplé, tak studené. Zrovna tak je vítané mít kolem dokola kuchyňské linky osvětlení, např. LED pásky, ale k dispozici i místně zářivku a nad celou linkou opět další osvětlení. Každé by se pak dalo zapnout i vypnout samostatně. Pracovní plochy, ale i plochy stolů a nábytku je vhodné volit v matném provedení, od lesklých povrchů se může nevhodně odrážet světlo. 


Zatím jsme si pověděly o úpravách, které ocení spíše ti, kteří ještě využívají nějaký ten zbytek zraku. Následující drobné pomůcky do kuchyně ocení všichni, a to i ti, co nemají problém se zrakem. Jedná se o malé pomůcky, které nejsou speciálně vyvinuté pro potřeby ZP, ale dokáží jim dostatečně ulehčit práci v kuchyni zvlášť, když s vařením třeba začínají. 


Pomůcky jsou dostupné v běžných domácích potřebách – např. Tescoma, Orion či různé internetové e-shopy.


Multifunkční krájecí prkénko – toto prkénko je sice z dražších pomůcek do kuchyně, ale má na sobě hroty, na které lze nabodnout při krájení např. jablko, rajče, aby se nepohnulo a pro nevidomého bylo krájení pohodlnější.

Odkaz: Červené multifunkční krájecí prkénko Joseph Joseph Cut&Carve | Bonami


Závěsné sítko na koření – jistě ocení každý, nemusíme házet bobkový list či nové koření jen tak do hrnce, dáme vše, co potřebujeme na ochucení do sítka pohodlně vyvařit do pokrmu, pak zase stejně pohodlně vyndáme.

Odkaz: Nerezové závěsné sítko na koření Orion, ø 6 cm | Bonami


Chránič prstů při krájení – ten zase ocení ti, kteří se bojí práce s nožem, či ti, kteří si nechtějí třeba poškodit manikúru.

Odkaz: Silikonový chránič prstů při krájení | Lunzo.cz


Váleček na těsto s nastavitelnou tloušťkou – tento váleček ocení ti, kteří chtějí mít těsto pravidelně vysoké, jistě uznáte, že bez kontroly zraku to jde hůř, lze to udělat i hmatem, ale pomocí válečku to jde rychleji. Váleček má na sobě volitelné kroužky, které necháme na obou stranách válečku stejné a dle volby kroužku máme silné těsto. Každý výrobce používá něco jiného – někdo kroužky, jiný zase zarážky.  

Odkaz: Orion Váleček kov/UH nastav. tloušťka těsta | MALL.CZ


Držák na krájení cibule – když jsem tuto pomůcku do kuchyně ukazovala studentům, tak jedním z tipů, co to je, bylo, že je to hřeben na psa. Vypadá tak, ale má ostré hroty, které zabodneme do půlek cibule a mezi hroty pak vkládáme nůž, a krájíme cibuli rovnoměrně. 

Odkaz: držák na krájení cibule -www.xdomacnost.cz


Loupač česneku – u této silikonové rourky padaly zase tipy, že je to tvořítko na kremrole, vypadá to tak, ale funguje to jinak. Dovnitř vložíme stroužky česneku a vyválíme je v té rolce, až z nich opadá slupka. 

Odkaz: loupač česneku 14cm silikon


Oddělovač bílků – oddělit bílky od žloutků může být pěkná dřina – hlavně bez zrakové kontroly. Existují k tomu naštěstí pomůcky a to ve tvaru lžíce, kde jsou v prostoru nabírací plochy otvory, kterými proteče bílek, žloutek zůstane v naběračce. Je třeba si pod pomůcku dát nějakou nádobu. Druhý způsob oddělení pracuje na způsobu podtlaku (mám ten pocit), kdy silikonová vývěva ve tvaru žárovky vycucne žloutek a na ploše pod ní zůstane bílek. 

Odkaz: Oddělovač bílků DELÍCIA

Odkaz: Oddělovač vaječného žloutku (pepu.cz)


Uvedla jsem jen pár vychytávek do kuchyně, které se dají použít na usnadnění práce i zrakově postižené osoby. Sama mám s těmito pomůckami zkušenost. Existují však také pomůcky, které jsou dělané přímo pro potřeby ZP, zase uvedu ty, které vlastním a mám s nimi zkušenost. 


Indikátor hladiny – je klasická pomůcka mezi zrakově postiženými, detekuje dvě úrovně kapaliny. Občasné pípnutí a vibrace detekuje téměř plnou nádobu, rychlejší pípnutí a nepřetržitá vibrace značí stop nalévání – můžete tak nalévat čaj s mlékem, kávu s mlékem či čaj s rumem. Indikátor má integrované dva malé magnety, tím umožňuje jeho umístění na kovovou plochu, např. na lednici.

Odkaz: Indikátor hladiny s vibrací a magnetem (tyflopomucky.cz)

Práce s pomůckou: https://youtu.be/8G2kXhpNjuU



Minutník mechanický hmatový – využíváme ho k organizaci času v kuchyni, po pěti minutách je nalepen hmatový prvek tak, aby nevidomý byl schopen nastavit odpočet na potřebný čas.

Odkaz: Minutník mechanický hmatový (tyflopomucky.cz)


Práce s pomůckou: https://youtu.be/jnVKJB-MCT8



Váha česky mluvící – tohle je pomůcka, kterou zbožňuju. Ráda peču a díky váze s hlasovým výstupem nejsem závislá na někom, kdo mi bude odvažovat přísady, když na to nevidím. Váhu Vivienne s radostí doporučuji. Česky mluvící váha s váživostí do 5 kg, je vybavena funkcí tara, dá se přepnout do režimu vážení tekutin-olej, mléko, voda. Je vybavena mluvícími hodinami a datem, funkcí opakování navážené hodnoty, minutníkem do 59 minut. Hlasitost je regulovatelná.

Odkaz: Váha kuchyňská česky mluv. VIVIENNE (tyflopomucky.cz)


Čtečka etiket Penfriend – tato pomůcka není primárně určená do kuchyně, ale hojně se v kuchyni využívá. Čtečka umožňuje nahrávání na samolepící etikety. Celková kapacita čtecího pera je 4GB, a tedy až 125hod záznamů. Etikety jsou vhodné i do mrazničky. Mají širokou škálu použití, vzhledem ke kapacitě mohou sloužit i k záznamu pohádek, novinových článků, popisů CD atd. USB propojení umožňuje stahovat MP3 soubory včetně hudby. Součástí dodávky je šňůra na krk, 127 nalepovacích štítků v různých tvarech a velikostech a 3 magnetky se štítkem. Další štítky se mohou dokupovat. Pero je napájeno 2 bateriemi AAA. Nalepovací štítky si můžete nalepit např. na koření, mouky, různé krabičky s přísadami a namluvit si to, co v organizérech máte, pak jen přiložíte čtečku a hned víte, která mouka je ta pravá. 

Odkaz: Čtečka hlasových etiket PENfriend 3 (tyflopomucky.cz)



PenFriend



Obecně článek o úpravě interiéru pro zrakově postižené si můžete přečíst zde: Úpravy interiéru pro nevidomé a slabozraké (blindicka.com)


Malý videonávod k indikátoru hladiny a hmatovému minutníku spolu s dalšími pomůckami naleznete zde: Praktické pomůcky pro zrakově postižené + jejich videopopisy (blindicka.com)



Komentáře