Tipy na kompenzační pomůcky

     Následující článek přináší tipy na pomůcky, které jsou cenově dostupné a Najdou využití jistě u většiny zrakově postižených během celého dne. Většina z nich se dá pořídit osobně v kamenných prodejnách Tyflopomůcek v Praze či Olomouci. Nebo na webu: www.tyflopomucky.cz


    Den zrakově postiženého může začít klasicky přípravou nápoje. Některé čaje, např. z lékárny, jsou označeny v Braillově bodovém písmu, jiné druhy čaje či kávy si musí zrakově postižený označit sám, aby věděl, co má k dispozici. Jak si ale zalít čaj či kávu a neopařit se? Můžeme použít tzv. indikátor hladiny. Je to speciální pomůcka, která zabraňuje přelití nápoje tím, že vydává hlasitý zvuk či vibruje. 

Indikátor hladiny: 

https://www.tyflopomucky.cz/olomouc/drobne-pomucky-pro-domacnost/858-Indikator-hladiny-s-vibraci-magnetzlut-3322221145672.html


https://www.tyflopomucky.cz/praha/drobne-pomucky-pro-domacnost/1490-Indikator-hladiny-Cvrcek.html


Práce s pomůckou: https://youtu.be/8G2kXhpNjuU


        I zrakově postižení se potřebují orientovat v čase. Ke zjišťování času využívají různé pomůcky. Některé jsou samostatně – jako hodinky a budíky. Jiné jsou kombinované s ostatními funkcemi – např. Mluvík. 

    Hodinky jsou ve formě hmatové, digitální s hlasovým výstupem či jako větší obdélníkový přívěšek na krk. 


Hmatové hodinky: 

https://www.tyflopomucky.cz/praha/hodinky-hmatove/1252-Hodinky-hmatove-CW225-r-modry-silikon.html


Budík česky mluvící s teploměrem: 

https://www.tyflopomucky.cz/praha/budiky-mluvici/1718-Budik-cesky-mluvici-s-teplomerem.html 

Práce s pomůckou: https://youtu.be/elQDXWfO-uI


Hodinky česky mluvící: 

https://www.tyflopomucky.cz/praha/hodinky-mluvici/1243-Hodinky-cesky-mluvici-naramkove.html


Hodinky česky mluvící – přívěšek:

https://www.tyflopomucky.cz/praha/hodinky-mluvici/1244-Hodinky-cesky-mluvici-privesek.html

Hodinky



    Když si chce zrakově postižený dávkovat léky, co musí pravidelně užívat, tak je může umístit do týdenní lékovky, jejíž přihrádky jsou označeny v Braillově bodovém písmu. Ze zákona musí být každá krabička s léky také označena tímto písmem. 


Zásobník na léky týdenní:
 

https://www.tyflopomucky.cz/olomouc/pomucky-pro-zdravi/17-zasobnik-leku-na-tyden-maly-8594035640017.html



    Ke zjišťování hmotnosti potravin může zrakově postižený využívat mluvící váhy kuchyňské.  


Váha kuchyňská česky mluvící: 

https://www.tyflopomucky.cz/praha/kuchynske-vahy/1283-Vaha-kuchynska-Vivienne-cesky-mluvici.html



    Pro zjištění venkovní teploty lze využít mluvícího teploměru - Mluvík nebo informace z chytrého telefonu s hlasovým výstupem.


Teploměr mluvík česky mluvící kombinovaný:

Teploměr Mluvík MLV01N-1 (tyflopomucky.cz)



    I zrakově postižené zajímají barvy, a tak využívají tzv. rozlišovače barev – ColorStar či Colorino. 

Colorino – rozlišovač barev: 

https://www.tyflopomucky.cz/praha/pomucky-na-oznacovani/1288-Colorino-rozlisovac-barev.html


Indikátor barev ColorStar: 

https://www.tyflopomucky.cz/olomouc/meridla-pro-domacnost/232-Indikator-barev-ColorStar-2225588888774.html

Práce s pomůckou: https://youtu.be/Qb6ikjjKC54


    Čtečka etiket PenFriend slouží k identifikaci potravin, oděvů, ale i dokumentů. Pomůcka je spárovaná s magnetkami či samolepkami, ve kterých jsou čipy a k nim si nahráváme informaci, co si chceme zaznamenat, např. hladká mouka či vyúčtování 2020.


Čtečka etiket PenFriend:

https://www.tyflopomucky.cz/olomouc/meridla-pro-domacnost/837-ctecka-hlasovych-etiket-9781444501391.html


Čtečka etiket PenFriend

Česky mluvící ušní teploměr

Po lékařském teploměru s hlasovým výstupem byla již několik let poptávka, ale nebyl žádný výrobek, který by plnil pouze funkci lékařského teploměru. Jedná se o infračervený ušní teploměr s českým hlasovým výstupem. Měří teplotu ze zvukovodu, to znamená, že si měřící hlavici jednoduše strčíte do ucha, zmáčknete tlačítko pro měření a hlasový výstup ohlásí během malé chvíle vaši tělesnou teplotu. Na měřící sondě je kulatý kryt, který je třeba před měřením sundat. Po skončení měření stačí sondu otřít před dalším použitím a opět zavřít. Na přední straně teploměru je tlačítko, kterým teploměr zapneme, ohlásí se mužský hlasový výstup, že můžeme začít s měřením. Vložíme sondu do ucha a stiskneme tlačítko „scan“ na zadní straně teploměru. Ten posléze pípne a ohlásí naši teplotu ve stupních Celsia. Tato hodnota je k přečtení i na displeji teploměru, displej není však nijak velký. Teploměr je dlouhý 15 cm, automaticky se vypne po 30 vteřinách nečinnosti.  Je vyroben z plastu a napájen 2 bateriemi AAA.


Cena teploměru je 1890 Kč a je možné ho zakoupit na Tyflopomůckách. 

Teploměr by se dal jistě klasifikovat jako měřící přístroj do domácnosti, kdy je možné žádat na Úřadu práce o příspěvek na zvláštní pomůcku, kdy je však pomůcka nižší hodnoty než 10 000 Kč – to znamená, že spoluúčast klienta je 1000 Kč + si ÚP pravděpodobně vyžádá finanční rozvahu žadatele. Sama možnost měření tělesné teploty velmi oceňuji, a to už proto, že mám doma malou dceru, a takto jí sama mohu teplotu pohodlně změřit: Blindička zkouší nové pomůcky: teploměr + záznamník (blindicka.com)

Odkaz na pomůcku: Teploměr lékařský česky mluvící ušní (tyflopomucky.cz)



    Pro objednání všech zmiňovaných pomůcek můžete využít klasicky e-shop Tyflopomůcek, či můžete do prodejen přímo zavolat a objednat si pomůcky po telefonu:

Praha: +420 221 462 464

Olomouc: +420 585 415 130



    Pro práci v domácnosti těžce zrakově postižené osoby se preferují tlačítkové spotřebiče, které je často nutné označit hmatovými prvky.  S tímto, ukázkou a výběrem vhodných pomůcek pomůže Tyfloservis, o.p.s. 

Odkaz: http://www.tyfloservis.cz/


Komentáře