Co nejvíce zajímalo čtenáře o zrakovém postižením v roce 2021

Je to tak, že na začátku každého nového roku člověk bilancuje, hodnotí a ohlíží se za uplynulým rokem. Já jsem toto udělala v rámci obsahu na mém blogu. Zajímalo mě, které z článků byly nejvíce čtené a zobrazované, jaká témata lidé vyhledávali a četli. Přináším tedy v následujících řádcích TOP 10 příspěvků z Blindičky za rok 2021. 


Linda u stavidla Šídlovského  rybníku



1. Comming out aneb Když hendikep není vidět, a navíc hodně omezuje

Tento článek je mojí zpovědí na téma hendikepu, který není na první pohled patrný a s kterým se potýkám, navíc k mé oční vadě, již od 17 let. Jedná se poměrně o vážné autoimunitní revmatické onemocnění: 

Comming out aneb Když hendikep není vidět, a navíc hodně omezuje (blindicka.com)


2. 10 věcí, kterými zrakově postiženého NEpotěšíte

V tomto textu zmiňuji pár věcí, které byste, byť v dobré víře, činit zrakově postiženému neměli. Někdy je úmysl dobrý, ale v konečném výsledku může způsobit více škody než užitku:

10 věcí, kterými zrakově postiženého NEpotěšíte (blindicka.com) 


3. Tvrzení, která si lidé myslí o zrakovém postižení

V textu najdeme několik mýtů/nepravd, co si stále lidé myslí o někom, kdo má zrakové znevýhodnění. I když osvěta stran zrakového postižení stále probíhá formou různých workshopů, reportáží v médiích či článcích na internetu, tak se stále dost nepravdivých tvrzení objevuje dokola. Tak si ty nejčastější shrneme a osvětlíme:

Tvrzení, která si lidé myslí o zrakovém postižení (blindicka.com) 


4. Co (ne) dělat v přítomnosti zrakově postiženého

Tento text převede teoretické praktiky a poučky ze života ZP do skutečného života a poví vám, s jakými nedostatky v komunikaci jsem se v poslední době setkala:

Co (ne) dělat v přítomnosti zrakově postiženého (blindicka.com)


5. Trapasy zrakově postižených

Tento text přináší pár řádek úsměvného charakteru. Ačkoli nutno říci, že v době, kdy se situace, které popíši, odehrávaly, tak to pro mě moc vtipné nebylo. Ale i takové strasti patří do života zrakově postižených. Ne, že těm, kdo nemají zrakové postižení, by se trapasy vyhýbaly, ale ty, které popíši, jsou způsobeny tím, že člověk prostě nevidí:

Trapasy zrakově postižených (blindicka.com) 


6. Výhody zrakového postižení

Tento příspěvek je asi spíše takovým pohledem na to, když má člověk zrakový hendikep. Já sama žiju od svého narození s praktickou slepotou, tak si jistě takový článek mohu dovolit. Určitě nechci tvrdit, že mít zrakové postižení je samá výhoda, ale chci přinést na život se zrakovým znevýhodněním pozitivní nadhled:

„Výhody“ zrakového postižení (blindicka.com) 


7. Zrakově postižený v kuchyni

Tento text přináší pár tipů, které by se mohly hodit při zařizování kuchyně pro člověka se zrakovým hendikepem. Uvedené příklady nejsou však univerzální, takže nemusí vyhovovat naprosto všem. Je to spíše takové obecné doporučení, které si každý doladí dle svých preferencí. Také v textu najdete pár tipů na pomůcky do kuchyně:

Zrakově postižený v kuchyni (blindicka.com)


8. Čtení audio/digi knih: existují různé varianty, znáte je všechny?

V tomto článku si představíme možnosti čtení audio či digitálních knih pro zrakově postižené. Podíváme se na knihovny, které toto umožňují. Na to, co dále ještě nabízejí a jak je možné se do nich registrovat. Můžete se dočíst i o zvukových časopisech, univerzitních či křesťanských knihovnách, ale také jaké programy či aplikace k přehrávání můžete používat a jak je získat:

Čtení audio/digi knih: existují různé varianty, znáte je všechny? (blindicka.com)


9. Proč je pro zrakově postižené tak důležité, aby měly věci své pevné místo?

V poslední době jsem se setkala hned s několika případy, že si zrakově postižení posteskli na to, že se setkávají s nepochopením okolí či příbuzných stran rozvržení věcí či předmětů v domácnosti. Já sama měla nedávno také takovou zkušenost, proto bych dnes ráda vysvětlila tuto, někdy až manickou potřebu, mít věci na svém místě:

Proč je pro zrakově postižené tak důležité, aby měly věci své pevné místo? (blindicka.com)


10. Pomoc zrakově postiženému

Tento text se zamýšlí nad tím, kdy zrakově postižený potřebuje pomoci ale také nad tím, kdy je tato pomoc pro něj spíše kontraproduktivní. Možná v textu najdete malou radu či návod, jak při nabídce pomoci vůči zrakově postiženému postupovat:

Pomoc zrakově postiženému (blindicka.com)


Na statistice mě překvapil hlavně článek, který obsadil hned první příčku. Sama za sebe bych dle svých preferencí sestavila žebříček úplně jinak. O to více jsem ráda, že mám možnost zjistit, která témata jsou pro čtení lákavá a zajímavá. Věřím, že i v následujícím čase příspěvky potěší oči, uši, ale i ducha mých čtenářů.  


Komentáře