10 věcí, kterými zrakově postiženého NEpotěšíte

V tomto textu bych chtěla zmínit pár věcí, které byste, byť v dobré víře, činit zrakově postiženému neměli. Někdy je úmysl dobrý, ale v konečném výsledku může způsobit více škody než užitku. 


Linda v Plzni v Depu 2015



1. Má-li zrakově postižený vodicího psa, tak určitě nechce, abyste ho tajně krmili čímkoli. Několikrát se mi stalo, že v hromadném prostředku si spolucestující mysleli, že když nevidím, že nepoznám, že pes si něco vzal. Vodicí pes je naučen si od cizích nic nebrat, ale stále je to pes. Mojí Cilce takto cpal cestující bagetu či jiné pochutiny. Jiné kolegyni zase tajně dávali lidé její fence piškotky, prý na přilepšenou, jenže fenka byla silný alergik, takže se paní ještě urazila, když dostala vynadáno, že psa nemá krmit, že to myslela dobře. Nekrmte, nehlaďte cizí psy, ať jsou vodicí či ne, ptejte se, zda můžete hladit: Komunikace s člověkem, kterého vede vodicí pes + dovednosti vodicího psa (blindicka.com) 



2. Nikterak netahejte, nestrkejte, ani nesahejte na bílou hůl zrakově postiženého. Kolikrát si mi stalo, že jdu přecházet, a najednou se mě někdo chopí a táhne mě někam na druhou stranu, mlčí a táhne. Když se ohradíte, tak se dozvíte, že daný člověk chtěl jen pomoci. Představte si, že nic nevidíte, najednou vás bez vašeho vědomí někdo začne tahat, aniž byste věděli kam. Chcete-li pomoci, zeptejte se, pokud nevíte, jak komunikovat se ZP, podívejte se sem: Jak se chovat a komunikovat s lidmi se zrakovým postižením (blindicka.com)



3. Nelekejte zrakově postiženého – i když je jistě váš úmysl myšlený ve vtipu, často bych ho neaplikovala, něco jako ve smyslu „baf“ a nic víc k tomu nikoho nepotěší. Představte si, že se zrakově postižený soustředí na svoji trasu, je koncentrovaný a vy na něj vybafnete. Může to skončit spíše rozladěním nežli smíchem. Kurz prostorové orientace a samostatného pohybu zde: Kurz prostorové orientace a samostatného pohybu (blindicka.com)



4. Nezkoušejte, zda si vás pamatuje – Pokud potkáte zrakově postiženého, nezačínejte vaše setkání tím, že pozdravíte a zeptáte se, víš, kdo jsem? Není to důstojné ani jednoho z vás. Představte se a začněte rozhovor jako s kýmkoli bez zrakového hendikepu. Podrobnější informace tady: Oslovení zrakově postiženého (blindicka.com)



5. Neukazujte – velmi často se mi stalo, že jsem oslovila někoho s žádostí o pomoc, ten mi řekl, jasně, že ví, kde ono místo/dveře jsou, ale doprovodil to slovy, jděte tam, potažmo sedněte si sem, a ještě doplněno ukázáním ruky. Pokud chcete člověku se zrakovým hendikepem pomoci a nevíte, jak ho slovně navigovat, doprovoďte ho na místo, které hledá či ho usaďte na židli, která je volná, velmi to ocení. Další užitečné informace najdete tady: Co (ne) dělat v přítomnosti zrakově postiženého (blindicka.com)



6. Samá voda – tuto hru jsme hráli jako malí, věřte, že když jste zrakově znevýhodnění, že vás tato hra již tak neoslovuje, zvlášť, když spěcháte. Nepřemisťujte věci zrakově postiženého, nechte je tam, kde leží, ať se vám to zdá sebevíc podivné, podrobněji čtete tady: Proč je pro zrakově postižené tak důležité, aby měly věci své pevné místo? (blindicka.com)



7. Nevyžádané otázky – není vždy vhodné, když se prvně potkáte se zrakově postiženým, se ho ptát, jak se mu to stalo, a zda to má od mala nebo jak to vlastně má. Pro někoho je to velmi intimní záležitost, s kterou se opravdu nechce dělit s kýmkoli. Buďte diskrétní. Další informace zjistíte zde: Časté otázky pro zrakově postižené (blindicka.com)



8. Nekomunikujte ve třetí osobě – v přítomnosti zrakově postiženého a mluvte přímo s ním. Rozhodně nemluvte o něm v jeho přítomnosti s dalšími lidmi v místnosti, vyhněte se tomu, že budete říkat kolegovi, ať si sedne tam či onam – nemyšlen kolega, ale zrakově postižený, který je také přítomen. Je to velmi neslušné: Doprovod zrakově postiženého není jeho mluvčí (blindicka.com)



9. Natažená ruka nestačí – chcete-li se loučit se zrakově postiženým podáním ruky, tak nestačí ruku podat a čekat, že váš pozdrav bude opětován, abyste se vyhnuli trapné situaci, jednoduše řekněte, že podáváte ruku, zrakově postižený to velmi ocení: Slabozraký je také zrakově postižený (blindicka.com)



10. Nešetřete informacemi – jste-li někde v přítomnosti zrakově postiženého, snažte se mu zpřístupnit dané prostředí popisem, řekněte, co vidíte, jací lidé tam jsou, co je v interiéru. Nečekejte, že zrakově postižený vše hned odposlechne a všechny přítomné pozná po hlase: Průvodcovství aneb Průvodcem zrakově postiženému (blindicka.com) 


Komentáře