Hrajeme si s dcerou skoro poslepu

 Velmi často dostávám dotazy, jak si hraju s dcerou, když skoro nic nevidím. Ráda bych se v tomto textu podělila o to, jak společně trávíme čas hraním a jaké hračky máme nejraději. 


Pokoj po hře (všude leží plyšoví poníci a další hračky)



Kostky a vkládačky

Dcera je aktuálně 4 roky stará, tak kostky a různé vkládačky již tolik nevyužíváme, ale ještě minulý rok jsme je využívaly hojně. Stavěly jsme různé komíny, domy, oplocení, ale také např. bazén, ve kterém se koupali plyšáci. Různé tvary, které se mají vhazovat do nádoby jsou také vděčné, neboť se dají osahat a najít ten správný otvor, kam tvar napasovat. 

Letos sice také Ježíšek přinesl kostky, ale ty na sobě mají obrázek oblíbených princezen Anny a Elsy, s čímž při skládání již nepomůžu, ale pokud kostky slouží jako dráha pro auto či ohrada pro plastová zvířata, tak s tím pomoci mohu. 


Miminka, panenky a Barbie

Dcera miluje panenky, nejvíce různá mimina, kterých máme doma hodně. Můžeme tedy společně chovat, přebalovat, balit do ručníku, krmit lahvičkou, ukládat do postýlky či kočárku, s tím si vyhraje opravdu hodně. V kurzu jsou aktuálně různé panenky na styl princezen, s čímž není problém si hrát. Mezi dárky byly letos i panenky Barbie, které udělaly asi větší radost mamince, takže si s nimi hraju, měním jim vzájemně oblečení. Mají dokonce i své auto, které dceru baví více než osazenstvo auta samotné. Paradoxně se nejvíce směje, když předvádím divadlo mezi panenkami, když se dohadují, která má hezčí šaty či která pojede v autě, vejdou se tam pouze dvě. 


Autíčka

I u nás máme rádi různá auta. Stavíme jim dráhu z leporel, různě si je posíláme tak, že si sedneme na zen, roztáhneme nohy a dotkneme se chodidly, pak posíláme auto, anebo míč, záleží, nač máme náladu. Ale pomocí kostek, tvrdých knih a krabic se dá udělat pěkná dráha pro autíčka. Dcera sama si již řekne, jak to má vypadat a kde co má být, a já pomáhám a společně vytvoříme uspokojující hrací prostor. 


Lego Duplo

Nejoblíbenějším hracím prvkem u nás je Lego Duplo. Máme několik krabic s různými tématy – statek, požárníci, kavárna, podmořský svět. Výhodou je, že se všechny kostičky dají kombinovat, zapadají do sebe, a tak v jednu chvíli máte myšáka Mickeyho, který pije kafíčko na ponorce.  Můžu si hledat kostičky po hmatu a skládat je podle fantazie. Např. řeknu dceři, ať mi vyndává všechna zvířata a povídá, co to je za zvířátko, vyskládáme je vedle sebe a postavíme jim ohrádku. 


Albi tužka

Mám ráda tuto edukativní pomůcku. Je to elektronická tužka, ke které se pořizují knihy s různým obsahem – pro nejmenší, ale i pro děti školou povinné. Je sice třeba, aby tužku uvedl do provozu vidící jedinec, ale dcera má tužku již od tří let, sama si ji zapne, vyndá si knížky a prohlíží si je. V knihách jsou obrázky, které mají různý příběh či výukový text. Takže se učíte od barev, po zvířata, poznávat zvuky a celý svět. Člověk, když na to nevidí, tak to nevadí, jelikož stačí zkoušet tužku přikládat, a vždy se něco dozvíte. Obsah je vyprávěn lidskými hlasy, ať žen či mužů, není to strojový hlas, jak známe z výpočetní techniky. Můžete tedy společně poslouchat a komentovat, co jste se dozvěděli. Takže to nás velmi baví. 


Hračky nehračky

Největší zábavou jsou však různé kartonové krabice, do kterých se dá leccos zavřít či si tam vlézt. Plastové výplně balíků, které se dají praskat a dělají hluk či přiložené letákové nabídky, které se hravě dají rozstříhat na malé proužky, které posléze vyplní celý prostor obývacího pokoje. Hitem jsou i různé plastové obaly, do kterých se dají uschovat další užitečné věci – mimo jiné např. klíče od bytu či auta. 


Plyšáci a kočárky

U nás jsou již od loňského léta v oblibě kočárky, dcera vlastní více než jeden kus. Člověk by čekal, že bude vozit miminka, ale vozí se různé věci. Často jezdí na výlet v kočárku plyšáci, ať je to Šmoula či myška Minnie, ale jely s námi již i různé interaktivní hračky – jako mobilní telefon či kufřík s různými poklady. 


Interaktivní hračky

Vše, co dělá zvuky, hraje, mluví či zpívá, to dcera miluje. S manželem z toho již nejsme tolik nadšení, když již posté slyšíme za den tu samou písničku, kterou zpívá pejsek od Fisher Price, ale s tím člověk nic nenadělá. Dcera ráda u písniček tančí a zpívá si, aktuálně v princeznovských šatech.

Vyhrajeme si tedy spolu dostatečně. Kolikrát stačí, že si Tonička hraje sama s tím, co ji baví, já dostanu také nějakou hračku. Hrajeme si vlastně odděleně, ale společně. Když pak převléknu vše, co se dá, to většinou dostanu vynadáno, že tyhle šaty patří jinam a že tohle mimino má být nahaté. 


O dalších aktivitách s dcerou si můžete přečíst v těchto textech:

Malování s dcerou: Malování s dcerou aneb Když máma špatně vidí (blindicka.com)

Střípky ze života prakticky nevidomé matky: Střípky ze života prakticky nevidomé matky (blindicka.com)

Prakticky nevidomá matka čte své dceři: Prakticky nevidomá matka čte své dceři (blindicka.com)


Komentáře