10 nejčtenějších článků z blogu Blindička

 
Jsem velmi ráda a velice mě těší, že můj blog má své čtenáře, za což vám všem srdečně děkuji. Proto dnes přináším seznam deseti nejčtenějších příspěvků z mého blogu, na kterém je toho času kolem 150 textů. Podle statistických údajů jsem sestavila TOP 10 v oblíbenosti u čtenářů.  

Linda u notebooku se zvětšovacím programem



1) Boj s osudem

Jmenuji se Linda a můj ročník narození je 1981. Vždy jsem milovala sport a pohybové aktivity obecně, a tak v tomto příspěvku nabízím pohled na to, jak jsem byla v životě fyzicky aktivní v rámci handicapu, s kterým jsem se narodila a který jsem v průběhu života získala.

BOJ S OSUDEM (blindicka.com)



2) Jak mi autonehoda změnila život

Byl leden roku 2001, přesněji 12. 1. 2001, vcelku by se to mohlo zdát jako poměrně numerologicky zajímavé datum, pro mě na zapamatování určitě. Ten den jsme vyrazili se spolužáky z gymnázia do hospůdky, kde jsme měli skupinově tvořit obsah do Půlnočních novin na maturitní ples. Ten den se mi tak strašně moc nechtělo jít ven… Dnes už vím, že jsem měla poslechnout svůj vnitřní hlas a nechodit tam.

Jak mi autonehoda změnila život (blindicka.com)



3) Trapasy zrakově postižených

Dnes bych chtěla napsat pár řádek úsměvného charakteru. Ačkoli nutno říci, že v době, kdy se situace, které popíši, odehrávaly, tak to pro mě moc vtipné nebylo. Ale i takové strasti patří do života zrakově postižených. Ne, že těm, kdo nemají zrakové postižení, by se trapasy vyhýbaly, ale ty, které popíši, jsou způsobeny tím, že člověk prostě nevidí. 

Trapasy zrakově postižených (blindicka.com)



4) Slabozraký je také zrakově postižený

K napsání dnešního textu mě přivedl komentář, na který jsem odpovídala na sociálních sítích. Pisatel psal, že nosí velmi silné brýle a že často byl terčem posměchu. Dnes se mu již zdá, že je situace ohledně chování druhých k lidem se zrakovým postižením lepší, než tomu bylo dříve. Odpovídala jsem pisateli, že tuto zkušenost dobře znám, jelikož jsem v dětství, dospívání a krátkou chvíli v dospělosti nosila také velmi silné brýle. Umím si tedy jeho pocity ohledně posměšku představit.

Slabozraký je také zrakově postižený (blindicka.com)



5) Braillovo bodové písmo

Braillovo bodové písmo ve dvacátých letech 19. století sestavil Francouz Louis Braille (1809 - 1852), který byl sám od dětství nevidomý. Inspirací při vzniku písma pro nevidomé bylo tajné písmo, určené pro vojenské účely.

Braillovo bodové písmo (blindicka.com)



6) Zrakově postižený v kuchyni

Tento text přináší pár tipů, které by se mohly hodit při zařizování kuchyně pro člověka se zrakovým hendikepem. Uvedené příklady nejsou však univerzální, takže nemusí vyhovovat naprosto všem. Je to spíše takové obecné doporučení, které si každý doladí dle svých preferencí. Také v textu najdete pár tipů na pomůcky do kuchyně.

Zrakově postižený v kuchyni (blindicka.com)



7) Co (ne)dělat v přítomnosti zrakově postiženého

Textů, jak komunikovat se zrakově postiženým, bylo napsáno již hodně. I u mě na blogu jich na toto téma pár najdete. Nicméně život ukazuje, že opakování je matka moudrosti, tak dnes převedu tyto teoretické praktiky do skutečného života a povím vám, s jakými nedostatky v komunikaci jsem se v poslední době setkala. 

Co (ne) dělat v přítomnosti zrakově postiženého (blindicka.com)



8) Výhody zrakového postižení

   Dnešní příspěvek je asi spíše takovým nadhledem na to, když má člověk zrakový hendikep. Já sama žiju od svého narození s praktickou nevidomostí, tak si jistě takový článek mohu dovolit. Určitě nechci tvrdit, že mít zrakové postižení je samá výhoda, ale chci přinést na život se zrakovým znevýhodněním pozitivní nadhled. 

„Výhody“ zrakového postižení (blindicka.com)



9) Studium na vysoké škole pro zrakově postiženého

V současné době v období korona viru školy přecházejí na distanční výuku. Týká se to i vysokých škol, a tak mi stále přichází na mysl vzpomínky na mé vysokoškolské studium. Na Západočeské univerzitě v Plzni jsem absolvovala bakalářský, magisterský, ale i doktorský obor. V průběhu doktorského studia jsem si udělala i rigorózní zkoušku. Mohlo by se tedy zdát, že studium pro zrakově postiženého je na vysoké škole přístupné a dá se absolvovat bez větších potíží. Následující řádky přinesou moje vzpomínky na studium na vysoké škole.

Studium na vysoké škole pro zrakově postiženého (blindicka.com)



10) Čtení audio/digi knih: existují různé varianty, znáte je všechny?

V dnešním článku si představíme možnosti čtení audio či digitálních knih pro zrakově postižené. Podíváme se na knihovny, které toto umožňují. Na to, co dále ještě nabízejí a jak je možné se do nich registrovat.

Čtení audio/digi knih: existují různé varianty, znáte je všechny? (blindicka.com)


Komentáře

Okomentovat