Diktafon v iOS velký pomocník (ne)jen pro zrakově postižené

Diktafon je nativní aplikace od společnosti Apple. Lze si díky němu nahrávat různé zvuky, poznámky, ale i např. rozhovory či voice over k videím. Aplikace má jednoduché ovládání, a tak je pořízení záznamu rychlé a snadné. Já osobně jej využívám nejčastěji k zaznamenání postřehů, námětů a podnětů k článkům na blog. Mohu tak v krátkém čase zaznamenat všechny myšlenky, které mám aktuálně na mysli. 

Vzhled aplikace Diktafon na Apple Watch



Vzhled aplikace

Když aplikaci nastartujeme, tak se nám otevře tak, že vidíme Všechny záznamy, sem se ukládá všechno, co nahrajeme. V pravém horním rohu je pak tlačítko Upravit – lze díky němu označit vše a smazat, jako např. u Mailu, lze mazat složky, vidíme zde všechny složky, co v aplikaci jsou – Všechny záznamy, Oblíbené, Nedávno smazané, Moje složky (zde máme námi vytvořené složky).

Můžeme také v aplikaci kategerizovat nahrávky např. podle obsahu či témat do složek, ty si můžeme libovolně vytvářet. 

Panel nástrojů: Nová složka – pravý dolní roh – vytvoříme si ji, pojmenujeme dle toho, co v ní bude. Když tvoříme záznam, můžeme jej začít nahrávat přímo v dané složce či ho vytvořit ve složce Všechny záznamy a pak si ho přesunout tam, kam potřebujeme – do tématické složky. 


Záznamy

Složka všechny záznamy – vidíme pod sebou vše, co jsme nahráli. Řadí se podle data, nejnovější je nahoře. Když si zvolíme záznam, procházíme tyto položky:

Název – textové pole – když chceme upravit, poklepeme a můžeme název přepsat dle nás, většinou se jmenuje podle místa, kde byl vytvořen (máme-li zapnuté polohové služby). 

Datum či čas pořízení; Další akce: kopírovat, sdílet (SMS, Mail, Whatsapp aj.), upravit záznam, duplikovat, přidat do oblíbených, přesunout do složky (do námi vytvořené) aj., pozice ve stopě – VO řekne, jak je dlouhá (zde se pohybujeme jedním prstem odshora dolů a naopak)

Volby přehrávání, o 15 s. zpět, Přehrát/Pozastavit, o 15 s. vpřed a Smazat.  

Sdílení záznamu – lze posílat přes Mail, avšak na Seznam.cz se vejde pouze 15 MB, ale Gmail snese více, když máme záznam delší, má více minut, pak lze pohodlně poslat přes WhatsApp.

Záznamy se jmenují podle místa pořízení – je třeba ale mít povolenou polohu – Nastavení – Diktafon – Poloha – při používání.


Vytvoření záznamu

U dolního okraje obrazovky je uprostřed červené tlačítko na pořízení záznamu – VO čte Záznam tlačítko. Tím samým posléze záznam pozastavíme. Když nahráváme, tak lze záznam přerušit, časem pak lze pokračovat opět v nahrávání, záznam je hotov, když dáme tlačítko Hotovo. 

Když se záznam nahrává, pak je třeba rozbalit si poklepáním Úchyt listu, tím si rozbalíme obrazovku, a tam nám vyjede tlačítko Pozastavit/Pokračovat, a tak můžeme záznam nahrávat na víc částí, také vidíme ubíhající čas záznamu aj. 


Probíhající zaznamenání

Záznam – poklepeme tlačítko Záznam, začne se nahrávat, mluvíme, jak dlouho potřebujeme. Od dolního okraje vyjede průběh záznamu, najdeme jeho název např. Gerská, pod tím je vidět ubíhající délka, vlnový průběh a Zastavit. 

Když si otevřeme záznam, co jsme pořídili, najdeme tato tlačítka: čas pořízení, další akce (sdílet, mazat, duplikovat, aj.), pozice ve stopě (můžeme se pohybovat jedním prstem odshora dolů v záznamu), volby přehrávání, o 15 s. zpět, přehrát, o 15 s. vpřed, smazat. 

Když budeme chtít pořídit další záznam, tak opět použijeme tlačítko Záznam dole u lišty. 


Smazání

Můžeme tedy záznamy mazat poklepem na tlačítko Smazat či v seznamu záznamu smazat pomocí akce na rotoru. Záznam se nám přesune do koše. Když si to pak rozmyslíme, můžeme jej znova obnovit, a to hlavní obrazovce Nedávno smazané (podobné jako v aplikaci Fotky), zde pak můžeme mazat natrvalo či záznam obnovit. 


Další zajímavosti

Během nahrávání není nutné býti stále v aplikaci, je možné ji opustit, nahrávání bude probíhat stále. Záznamy mají možnost úpravy, kdy můžeme záznam automaticky vylepšit či stopu oříznout. Když nemáme čas aplikaci otevírat, můžeme využít kontextovou nabídku (silně zatlačíme na ikonu) a rozbalíme se nám možnosti např. právě nového záznamu či vybrání naposledy pořízených. K okamžitému přístupu pak můžeme Diktafon přidat do Ovládacího centra. 


Diktafon na Apple Watch

Tuto užitečnou aplikaci mají i Apple Watch. Když ji otevřeme, hned se nám nabídne tlačítko na Záznam. Na hodinkách posléze vidíme délku, název záznamu a tlačítko na zastavení. Pořízené záznamy  hodinkami si pak můžeme spustit přímo z hodinek, ale budou také uloženy do aplikace Diktafon na našich dalších Apple zařízeních – iPhone, Mac či iPad – zde se to pak jmenuje Záznamy z hodinek. 

Záznamy jak na iPhone/iPad či Mac mají velmi dobrou kvalitu. Velmi mě překvapilo, že i kvalita z hodinek je poměrně vysoká. Když jsme natáčeli video na iPhone v poměrně rušném prostředí, kdy bylo třeba zachytit mluvené slovo, pak jsem nahrávala promluvu i na hodinky, kdy jsem původní zvuk videa odstranila a nahradila záznamem z hodinek, kdy pak zvuk byl mnohem srozumitelnější. 

Pokud tedy člověk potřebuje zaznamenávat své myšlenky, zvuky z okolí, ale také nahrávat např. podcasty či část koncertů, pak mohu aplikaci Diktafon jen doporučit. Práce pomocí odečítače VoiceOver jde velmi dobře, nahrání i editování záznamů také. 


Komentáře