BlindShell Classic 2 – popis a funkce zařízení

Měla jsem možnost vyzkoušet a zhodnotit funkce telefonu BlindShell Classic 2. Dle názvu je to již druhá generace tohoto oblíbeného telefonu pro lidi se zrakovým hendikepem. Myšlenka projektu BlindShell se zrodila z diplomové práce, která měla za cíl najít způsob, jak ulehčit nevidomým ovládání chytrých telefonů. Telefon je vyvíjen v Praze společností Matapo a.s. V textu tedy najdete moje první dojmy a zkušenosti s tímto mluvícím mobilním telefonem. 

BlindShell Classic 2


Obsah balení a vzhled

Telefon je na první pocit dobře padnoucí do ruky, působí sice robustně, ale i přiměřeně elegantně. Mně připomněl na první dojem můj první mobilní telefon, a to devadesátkový hit Alcatel One Touch, což byl ve své době hojně užívaný typ mobilního zařízení. 

Balení tedy obsahuje telefon, sluchátka s 3,5 mm jackem, šňůrka na krk, adaptér, nabíjecí oboustranný USB-C kabel. K dispozici je také dokovací stanice tzv. nabíjecí kolébka. K ní patří oboustranně lepící čtvereček, který lze nalepit na spodek kolébky, a tu tak je možné přilepit k povrchu tam, kde chceme stacionárně nabíjet mobilní telefon. Tudíž máme jedno stálé nabíjecí místo. Balení dále obsahuje NFC samolepky, které spolu s telefonem slouží jako pomocníci při identifikaci objektů, které si uložíme právě k pozdějšímu rozpoznávání. 


Popis telefonu

Telefon má RAM paměť 2 GB, vnitřní pak 16 GB. Lze přidat externí úložiště v podobě micro SD karty, a to až 128 GB. Přístroj disponuje 13 MPx fotoaparátem. Velikost displeje je necelé 3 palce. 

Telefon je tedy tlačítkový, kdy ta jsou velmi dobře hmatná a rozpoznatelná. Takže přístroj ocení ti, co mají respekt k dotykovým zařízením. 

Když telefon držíme v ruce, tak na horní hraně telefonu vlevo je vstup pro 3,5 mm jack sluchátka, vpravo se pak nachází svítilna, která má velmi kvalitní LED diodu, prostor osvítí dostatečně. 

Na levé boční straně telefonu se nachází podlouhlé tlačítko na regulaci hlasitosti. Na pravém boku je tlačítko na hlasové příkazy, lze pomocí něj diktovat text, ale také vyvolat seznam oblíbených aplikací. 

Zadní strana přístroje obsahuje hledáček fotoaparátu, ale také SOS tlačítko, které si lze nakonfigurovat podle našich potřeb. 

Vstup pro nabíjení telefonu nalezneme na dolní hraně zařízení. 


Na přední straně telefonu pak najdeme poměrně prostorný displej (2, 83 palce), pod nímž nalezneme čtyři navigační tlačítka – dvě vlevo a dvě vpravo. Mezi nimi pak šipky nahoru a dolů. 


Tlačítka na pravé straně ve formě menšího a většího reliéfního kolečka. Menší kolečko, dalo by se říci stavové tlačítko, nám nabízí možnost zjištění stavu telefonu – stav připojení k WI-FI, síla signálu, stav baterie, datum a čas aj. Větší kolečko (zelené) funguje na bázi klávesy Enter, tudíž s ním potvrzujeme a vybíráme volby. 


Tlačítko ve tvaru kolečka na pravé části slouží ke zopakování posledního řečeného hlasovým výstupem a také možnost vyhláskování. Pod tímto tlačítkem je pak červené vodorovné tlačítko, slouží k negování akcí – tedy zrušit či vymazat. 


Mezi těmito čtyřmi tlačítky jsou pak zmíněné kurzorové šipky sloužící k pohybu v rámci telefonu. 



Menu

Menu telefonu obsahuje následující možnosti:

1. Volání – obsahuje vytočit číslo, historie volání, statistiky hovorů aj.

2. Zprávy – napsat SMS na číslo, napsat více příjemcům, koncepty aj.

3. Kontakty – seznam kontaktů, přidat nový kontakt aj. 


4. Aplikace – tato položka je již o něco zajímavější, jelikož obsahuje již pokročilejší uživatelské funkce jako internetový prohlížeč, příslušenství (budík, minutka, diktafon, kalendář, kalkulačka, počasí aj.). V aplikacích najdeme i sekci Komunikace, kde lze nalézt možnost přidání e-mailového klienta, využívat komunikační aplikaci Whatsapp či Facebook Messenger. Nalezneme zde také Média, kam spadají internetová rádia, přehrávač hudby, fotoaparát, YouTube, knihy… Sekce Pomůcky je také velmi zajímavá – obsahuje asistivní pomůcky jako lupu, indikátor barev, již zmíněné NFC označování objektů, poloha... Katalog aplikací – nalezneme zde aplikace, které lze do telefonu dostahovat, různé doporučené balíčky dle kategorií – můžeme tu najít ke stažení různé messengery a chatovací aplikace ke komunikaci.  Pro praktické uživatele jsou k dispozici aplikace Be My Eyes či Google Lookout.  


5. Nastavení – obsahuje nastavení zvuků, klávesnice, displeje, jasu, data a času, jazyka, barevné schéma – umožňuje vybrat barevné schéma na monitoru dle potřeby dané zrakové vady. Lze také nastavit velikost textu, kdy může slabozraký uživatel text na monitoru číst i očima. 


6. Manuál – k ovládání telefonu


7. Vypnout telefon – slouží k vypnutí telefonu


Menu je jednoduché, snadno ovladatelné, a hlavně pochopitelné. 



Postřehy

Internetový prohlížeč – obsah webových stránek je redukován a zjednodušen, pracuje se s ním však velmi dobře.
 

Součástí Příslušenství v aplikacích je tzv. převodník jednotek, který mi přišel nestandardní až úsměvný, leč nikdy nevíme, kdy by se tato funkce mohla hodit. Je zde možno vložit vstupní jednotku např. míle na galon a výstupní jednotka litry na 100 km. Je tu různá škála vstupních i výstupních jednotek, na které můžeme převádět.
 

U fotoaparátu bych ráda zmínila praktickou funkci a to, pokud uděláme fotografii, pak nás zařízení vyzve, ať k ní přidáme hlasový popisek. Můžeme si tedy fotografii pojmenovat, máme pak přehled o tom, co se na našich snímcích nachází. 

YouTube – pro milovníky této platformy lze dodat, že práce s aplikací na BlindShellu jde velmi dobře, prostředí je zjednodušeno, leč je dobře přístupné a pohodlně si vyhledáme svůj oblíbený obsah.

 

Závěr:

Telefon je velmi dobře slyšitelný, tlačítka dostatečně hmatná, pohodlně ovladatelná i bez kontroly zraku. Nabízí poměrně velkou škálu dalších funkcí jako čtení knih, poslech rádií, poslech vlastní hudby, internetové prohlížení, možnost instalace komunikačních aplikací či prohlížení obsahu YouTube.
 

Ti, co tyto pokročilejší funkce nevyužijí, pak mají k dispozici kvalitní hlasový výstup na standardní volání a SMSkování či zjištění počasí v místě bydliště. Telefon má tedy potenciál uspokojit jak náročnější uživatele, tak i ty, co chtějí mít funkční telefon s podporou hlasového výstupu. Výrobce deklaruje doživotní aktualizaci softwaru. Cena přístroje je aktuálně 10 990 Kč. 


Zdroj:

O nás — BlindShell


Komentáře