OrCam My Eye 2 – funkce aplikace

Přenositelné zařízení primárně na rozpoznávání tištěné předlohy OrCam My Eye 2 dostalo i svou mobilní aplikaci pod názvem MyEye 2. Je to doprovodná aplikace k zařízení, je dostupná na platformě iOS, ke stažení je v AppStore. Pro Android je pod názvem Orcam My Eye ke stažení na Google Play.  Představíme si rámcově její funkce. 

OrCam My Eye


Aplikace se ke kamerovému systému připojí přes Bluetooth. Aplikace je zdarma a je lokalizovaná do českého jazyka. Nejprve je třeba projít uvítacím textem ve stylu blahopřání k zakoupení OrCam, a aplikace vyzve k přiblížení přístroje k mobilnímu telefonu tak, aby kamera směřovala ke stropu. Samotné spárování zařízení a telefonu je velmi rychlé. Posléze je třeba pro další fungování zaregistrovat vaše zařízení – vepsat jméno a e-mailovou adresu. Na zadanou e-mailovou adresu přijde ověřovací kód, a je třeba odsouhlasit licenční/obchodní podmínky společnosti, poté se otevře samotné prostředí aplikace.

 

V menu se dozvíme úroveň baterie, kdy hlasový výstup říká MyEye battery level is, ale hlasový výstup nepřečte, kolik procent energie baterie má. Pro ty, co mohou informaci vidět, pak je toto znázorněno číslicí. Další funkcí/tlačítkem je Najít – můžeme si vyhledat odloženou kameru na místě, kde netušíme, že jsme přístroj odložili. Kamera začne vydávat zvuk podobný jako akustická signalizace na vlakovém přejezdu + výstrahy LED diodou. Tuhle funkci určitě kvituji, neboť člověk může vyhledat zařízení, které ve spěchu někam odložil. 


Další tlačítko je Nápověda, ve které se dostaneme na české stránky OrCam, kde můžeme pročítat informace k zařízení. Užitečnou funkcí je položka Nastavení zařízení, kde se dá nastavit hlasitost, rychlost čtení, gesta, jazyk na našem přístroji, což je mnohem pohodlnější a rychlejší než toto činit přes touch bar. Samozřejmě pokročilejší nastavení stran focení nových produktů, přidávání nových čárových kódů či obličejů, to se činí stále pomocí menu v zařízení. Oceňuji však rychlé základní nastavení pomocí aplikace. Dále se v této položce dozvíme verze mobilní aplikace, verze hardwaru, výrobní číslo či odebrat zařízení. 


Položka Vzdálené – pomocí této funkce lze kameru OrCam ovládat místo dotykového proužku právě pomocí tlačítek v aplikaci. To znamená, že můžeme předlohu vyfotit, můžeme pozastavit čtený text, také úplně smažeme vyfocený text či se lze ve vyfoceném textu pohybovat vpřed/zpět po slovech. Zde opět také platí, když má člověk problém s jemnou motorikou či se mu zatím nedaří ovládnout dotykový proužek kamery, tak základní funkce může činit právě přes popisovanou aplikaci. 


Popis a funkce zařízení OrCam My Eye 2 najdete ve dvou příspěvcích:

1. díl: OrCam My Eye 2 – První dojmy a zkušenosti – 1. část (blindicka.com)

2. díl: OrCam My Eye 2 – První dojmy a zkušenosti – 2. část (blindicka.com)


Komentáře