Češi pomohli ukrajinskému chlapci získat kamerovou lupu

 Byla jsem požádána, abych sepsala příběh zrakově postiženého ukrajinského chlapce, který ke svému studiu na speciální škole potřeboval optickou pomůcku. Získala jsem potřebné informace a text je na světě. Věřím, že vás jeho obsah zaujme. 

Kamerová lupaCompact 10HD

Onkologicky nemocný Roman žijící v Žitomíru na Ukrajině potřeboval pro své vzdělávání optickou pomůcku s hlasovým výstupem. Jelikož ukrajinský sociální systém neumožňuje pořízení zvláštní pomůcky tak, jak to známe z Čech, hledal humanitární spolek možnosti, jak chlapci se získáním kompenzační pomůcky pomoci. 

Humanitárním spolkem, který se v této aktivitě angažoval, je Centrum dobré vůle sídlící v Chebu. Tento spolek pomáhá dětem, jako je Roman, již pátým rokem. Při onkologii, kde se Roman léčí, funguje nadace, s kterou Centrum dobré vůle spolupracuje. Roman se potýká s nelehkým osudem již od roka a půl svého života, kdy mu byl diagnostikován benigní nádor na obou zrakových nervech. Hoch absolvoval již 30 bloků chemoterapie. 

Léčba Romanovi pomohla a nádor naštěstí neroste, avšak zrak nelze již nikterak obnovit. Romanovi je sedm let, aktuálně navštěvuje 2. třídu speciální školy pro žáky se zrakovým postižením. Vzhledem k jeho stupni zrakového postižení mu čtení a psaní činí velké problémy. Pomůcky, kterými škola disponuje, jsou pro potřeby Romana nedostatečné. 

Chebské Centrum dobré vůle rychle zareagovalo a podařilo se mu shromáždit část potřebných finančních prostředků. Zbývající suma peněz byla získána od nadačního fondu AGROFERT. Pro potřeby Romana byla vybrána lupa Compact 10HD s hlasem, jejímž dodavatelem je firma Spektra, v.d.n., která působí na českém trhu již od roku 1989. Spektra se zaměřuje na kompenzační pomůcky pro lidi s těžším zrakovým, tělesným a mentálním postižením. 

Compact 10 HD je přenosná kamerová lupa s dotykovou obrazovkou o velikosti 10″. Díky malé velikosti lze lupu snadno nosit s sebou a používat ji přesně tam, kde je třeba – ve škole, doma, na cestách aj. Vzhledem k chlapcově zrakové vadě byla vybrána varianta s hlasovým výstupem, aby si Roman v případě únavy očí mohl hlas zapnout a nechat si číst tištěnou předlohu pomocí něj. Lupa má v sobě výklopné rameno, které je schopné zachytit celou stránku A4. Pomocí tohoto ramena lze pod lupou také psát – např. podepsat či vyplnit nějaký dokument. 

Veškerá administrativa včetně doručení z holandského Optelecu přes Českou republiku až na Ukrajinu proběhla tak, že mohl Roman zahájit nový školní rok, kdy nastoupil do 2. třídy, s novou pomůckou. Podle chlapcových slov mu pomůcka velmi pomůže při jeho studiu na škole hlavně při práci s textem. Hoch kvitoval možnost velkého zvětšení předlohy, ale hlavně možnost čtení pomocí hlasového výstupu. Díky vzájemné kooperaci nadací, firem zprostředkující zvláštní pomůcky a hlavně lidí se srdcem na správném místě může pomůcka sloužit a pomáhat přesně tam, kde je to nejvíce třeba – u malého chlapce s těžkou zrakovou vadou. 

Odkazy: 

Centrum dobré vůle: CDV :: Centrum dobré vůle - Kontakt (centrumdobrevule.cz)

Spektra, v.d.n.: Úvod - Spektra


Komentáře