Abeceda pojmů souvisejících se zrakovým postižením (W – Ž)

 Tento text přináší pár pojmů ze života zrakového postižení. Jedná se o různé zrakové vady, pomůcky, ale i osobnosti z tohoto světa. Jistě není vyčerpána celá škála pojmů, které by se daly zapsat, ale i tak věřím, že pár těchto pojmů může mít edukativní či osvětový charakter. Tento text je již pátým - závěrečným - dílem veselé abecedy, všechny díly si můžete projít na odkazech zde:


1. díl: Abeceda pojmů související se zrakovým postižením (A - H) (blindicka.com)

2.  díl: Abeceda pojmů související se zrakovým postižením (CH – M) (blindicka.com)

3.  díl: Abeceda pojmů související se zrakovým postižením (N – Q) (blindicka.com)

4.  díl: Abeceda pojmů související se zrakovým postižením (R – V) (blindicka.com)


Linda sedí u pichtova Psacího stroje a v ruce drží B-kostku



W

Wonder, Stevie - (vlastním jménem Stephen Judkins Stevland MORRIS), narozen 13. 3. 1950. Je to americký zpěvák. Nebyl ještě ani dvacetiletý, když nahrál svou první gramofonovou desku. Další už dosahovaly milionových nákladů. Narodil se jako nevidomý v Saginaw v USA. Rodina se přestěhovala do Detroitu, kde absolvoval školu pro nevidomé a také hudební školu. První úspěchy se dostavily v jeho osmi letech. 


Wichterle, Otto - (27. října 1913 – 18. srpna 1998) byl světově proslulý český vědec a vynálezce, pracující zejména v oblasti makromolekulární organické chemie, mezi jejíž zakladatele patřil. Proslulý je především svými objevy a vynálezy, které vedly k zásadnímu zdokonalení a celosvětovému rozšíření měkkých kontaktních čoček. Tyto výsledky vycházely z jeho původní vědecké práce v oblasti hydrogelů. Wichterle se proslavil též objevem umělého polyamidového vlákna – silonu.



X

Xalatan – jsou oční kapky na snižování nitroočního tlaku, slouží k léčbě glaukomu. 



Y

Ya–Hui, Hsu, - narozena 12. 10. 1970, je tchajwanská pěvkyně. Narodila se v Kaohsiungu jako silně slabozraká. Pochází z rodiny obchodníka. Její zrak neustále slábne, v současné době má jen malý zbytek zraku. Jako desetiletá začala hrát na klavír a projevovala velké nadání.



Z

Zora – je časopis redakce SONS ČR, k Zoře náleží i další přílohy, které jsou vydávány v následujících podobách: a to prostřednictvím Braillova písma, zvukové nahrávky na flash discích a CD nosičích, zvětšeného běžného typu písma, v digitální podobě na flash discích nebo přes internetové rozhraní a elektronickou poštu. Uveďme pár příkladů příloh Zory (ve zvukové podobě):

Ema  - příloha pro ženy z oblasti módy, kosmetiky a péče o zevnějšek a domácnost, ZP ženy si vyměňují zkušenosti.

Obzor – Obzor Z – se zdravotní tématikou, Obzor H – harmonie – jak se mít dobře, povídky, Obzor I – intimita, vztahy – Obzory se střídají každý měsíc jeden. 

Azor – příloha pro držitele vodicích psů 

Téčko – ze světa informačních technologií 

Naše šance – věnuje se různým tématům

Více informací najdete v článku: Čtení audio/digi knih: existují různé varianty, znáte je všechny? (blindicka.com)


Zvukové cesty přírodou – přináší pohled na přírodu a umění hlasem Pavla Švece, který vypráví a popisuje detaily zvuků, hlasů a vjemů přírody, ale také přibližuje obsah výtvarných děl tak, aby si mohl krásu umění vychutnat i člověk beze zraku. 

Jeden díl na Zvukových cestách je i o mém obraze: Obraz Modré zátiší (blindicka.com)

Odkaz na Zvukové cesty: Zvukové cesty přírodou 2.0 – Web projektu Pavla Švece – poznávání přírody nevidomými a slabozrakými (g6.cz)


Zvuková střelba – tj. simulovaná zvuková střelba - tento druh sportu je velmi oblíbený u zrakově postižených, ale i u jejich vidomých přátel. Jedná se opravdu o střelbu pomocí pistole, tak jak to známe u lidí, kteří ke střelbě používají zrak, avšak v tomto případě je zrak nahrazen sluchem. A tak mohou zrakově postižení provozovat plnohodnotně střelecký sport stejně tak, jako jejich vidící kolegové.

Další informace najdete v článku zde: Sportovní aktivity a hry pro lidi se zrakovým handicapem (blindicka.com)



Ž

Žurek, Jan – narozen 8. 11. 1899, zemřel roku 1956. Narodil se v Opavě jako nevidomý. Vychován byl v Brněnském ústavu pro výchovu a vzdělávání nevidomých dětí, kde se po dokončení školní docházky vyučil košíkářem. Pěstoval rovněž hudbu a ladění klavírů. V ústavu pobyl od roku 1912 do roku 1922. Po odchodu z ústavu si zařídil košikářskou dílnu v Komárově u Opavy. Tuto živnost provozoval do svých 57 roků. Živil se i hudbou a laděním klavírů. Ve své dílně zaměstnával 2 - 4 nevidomé dělníky. 


Zdroj:

Tyflopedický lexikon - WONDER, Stevie (apogeum.info)

Otto Wichterle – Wikipedie (wikipedia.org)

Tyflopedický lexikon - YA–HUI, Hsu (apogeum.info)

SONS ČR - Časopisy

Tyflopedický lexikon - ŽUREK, Jan (apogeum.info)


Komentáře