Abeceda pojmů souvisejících se zrakovým postižením (R – V)

Tento text přináší pár pojmů ze života zrakového postižení. Jedná se o různé zrakové vady, pomůcky, ale i osobnosti z tohoto světa. Jistě není vyčerpána celá škála pojmů, které by se daly zapsat, ale i tak věřím, že pár těchto pojmů může mít edukativní či osvětový charakter. Tento text je již čtvrtým dílem veselé abecedy, všechny díly si můžete projít na odkazech zde:

1. díl: Abeceda pojmů související se zrakovým postižením (A - H) (blindicka.com)

2. díl: Abeceda pojmů související se zrakovým postižením (CH – M) (blindicka.com)

3. díl: Abeceda pojmů související se zrakovým postižením (N – Q) (blindicka.com)


Záběr na ruce při čtení textu v Braillu




R

Refrakční vada - je oční vada, při které dochází k chybné lomivosti dopadajících paprsků, které se v důsledku toho nezobrazí na sítnici, jak by bylo žádoucí a tím pádem se nevytvoří ostrý obraz. 


Rohovka - je průhledná kopulovitě zakřivená vrstva pokrývající přední část oka. Má tvar terčíku a na svém okraji nazývaném limbus přechází do neprůsvitné vrstvy. Je naprosto čirá a má lesklý povrch. Průhlednost rohovky a její optické vlastnosti umožňují světlu dosáhnout sítnice a vyvolat zrakový vjem. Základním úkolem rohovky je prostup a lom světla. Z vnitřní strany je rohovka omývána komorovou tekutinou.


Rolnička – využití najde hlavně u držitelů vodicích psů, jelikož podle zvuku rolničky, ten je vítaný jasný a zvučný, pozná zrakově postižený, kde se právě jeho pes pohybuje při venčení, když nad ním nemá zrakovou kontrolu.

K zakoupení zde: Rolnička střední 20 mm (tyflopomucky.cz)


Rozlišovač klíčů – barevně odlišené klíče ocení hlavně ti, kteří mají ještě zbytek zraku takový, aby mohli identifikovat barvy na rozlišovači, a tak vybrat klíč, který potřebují.

Koupit rozlišovače můžete například zde: Rozlišovač klíčů sada 5 ks (tyflopomucky.cz)



S

Sešit pro slabozraké – tyto sešity ocení slabozrací při výuce, dají se koupit s různou šířkou a barvou linky. 

Odkaz na sešity: Vyhledávání (tyflopomucky.cz)


Showdown - je aplikovaný stolní tenis pro nevidomé. V České republice je velmi rozšířený, avšak není zařazen mezi paralympijské sporty. Sportovci jsou děleni do kategorií a podle pohlaví. Jako vidící, tak i nevidomí hráči hrají svůj tenis na obdélníkovém stole – o rozměrech cca 365 x 122 cm. Na obou zadních stranách stolu jsou brankové jamky. Uprostřed stolu se nachází středová deska. Hra se hraje s pálkami (délka pálky je 38 cm) a ozvučeným míčkem, v němž jsou vloženy kovové kuličky. 

Další sportovní aktivity zrakově postižených najdete zde: Sportovní aktivity a hry pro lidi se zrakovým handicapem (blindicka.com)


Strabizmus – šilhavost - je oční vada, kdy oči nehledí rovnoběžně a jedno se odchyluje od běžného směru. Touto vadou zraku se zabývá ortoptika.



Š

Šablona na eura - k rozlišování eurobankovek pro nevidomé je destička z termoplastu ve tvaru obdélníku o rozměrech 90mm x 71mm x 1,5 mm. Pomocí šablony měříme délku bankovky a tím jí přiřadíme příslušnou hodnotu, rozlišuje i kovové euromince.

Odkaz na šablonu: Šablona na EUR (tyflopomucky.cz)


Šestibod dřevěný – tato pomůcka slouží při výuce Braillova bodového písma. Jedná se o dřevěnou destičku , velkou 7 x 5 cm , ve které je 6 kulatých otvorů. Do otvorů se v různých kombinacích vkládají kovové nýtky. Součástí sady je dřevěný váleček s magnetem pro vyjmutí kovových nýtků.

Ke koupi šestibod zde: Šestibod dřevěný (tyflopomucky.cz)



T

Teploměr lékařský – velmi dlouho dobu nebyl na trhu česky mluvící lékařský teploměr, což působilo problémy těm, kteří doma nemají někoho, kdo by jim informaci přečetl. Nyní si lze měřit tělesnou teplotu bez kontroly zraku. Tento infračervený ušní teploměr měří teplotu ze zvukovodu a poskytuje rychlejší a přesnější výsledek, pohodlné ovládání, hlasová funkce v českém jazyce.

Koupit teploměr lze zde: Teploměr lékařský česky mluvící ušní (tyflopomucky.cz)


Tlakoměr česky mluvící – i pro lidi se zrakovým hendikepem je důležité si samostatně měřit své tělesné funkce, jednou z nich je i krevní tlak. Můžete rychle a jednoduše měřit krevní tlak, uložit naměřené hodnoty a sledovat jejich průběh a průměr.

Další informace ke tlakoměru tady: Měřič tlaku BM49 česky mluvící pažní (tyflopomucky.cz)


Tupozrakost – amblyopie - je funkční vada zraku, která postihuje zpravidla jedno z očí a projevuje se snížením jeho zrakové ostrosti. Tím dochází k porušení binokulárního vidění. Postižený může vidět zdravým okem dobře, ale každopádně má porušené vnímání hloubky obrazu a navíc je odkázán na jediné oko.


Tyflopedie - je věda o výchově a vzdělávání osob se zrakovým postižením, o fyziologii a patologii zrakového ústrojí a o vadách zraku. Oftalmopedie je podoborem speciální pedagogiky.  



U

URBAN, František – narozen 10. 8. 1902, zemřel 21. 1. 1968, vynikající český tyflotechnik a tyflokartografik. Svůj život naplnil Urban až po okraj tvorbou a výrobou pomůcek pro nevidomé žáky, pro jejichž koncepci měl zvláštní intuici



V

Váha česky mluvící – váha je neocenitelnou pomůckou do domácnosti, i zrakově postižení chtějí mít přehled o své hmotnosti. A samozřejmě také se věnují vaření a pečení, a tak je třeba znát přesné dávkování do receptů. K tomu nám pomáhají váhy s českým hlasovým výstupem. 

Váhy k zakoupení zde: 

Váha kuchyňská česky mluvící Vivienne (tyflopomucky.cz)

Váha osobní česky mluvící MLV03 do 180kg (tyflopomucky.cz)


VPN – je vysílačka pro nevidomé, K prostorové orientaci lze využívat speciální vysílačky. Jedná se o ovladač dálkový VPN – vysílačka pro nevidomé. Ta slouží k ovládání akustických majáčků, které se nacházejí na budovách či vozech MHD. Zrakově postižení ji využívají zejména při prostorové orientaci a samostatném pohybu. Tato vysílačka může být zabudovaná v bílé holi, a tak je její trvalou součástí. Nebo se prodává jako samostatná pomůcka zhruba za cenu 3200 Kč. Lze s ní také spouštět akustiku na semaforech či aktivovat elektrické zastávkové označníky. Po přetočení kmitočtu lze tento vysílač použít i v dalších evropských zemích – Slovensko, Rakousko a Německo. Vysílačka má 6 tlačítek, pod kterými jsou uloženy jednotlivé fráze. Výběr frází záleží na tom, k čemu slouží a na preferencích těch, kdo majáček poskytují. Další informace o prostorové orientaci a samostatném pohybu zde: Pomůcky prostorové orientace (blindicka.com)

VPN k zakoupení: Ovladač dálkový VPN 02 (tyflopomucky.cz)



Zdroje:

Refrakční vada – Wikipedie (wikipedia.org)

Rohovka – Wikipedie (wikipedia.org)

Šilhavost – Wikipedie (wikipedia.org)

Tupozrakost – Wikipedie (wikipedia.org)

Oftalmopedie – Wikipedie (wikipedia.org)

Tyflopedický lexikon - URBAN, František (apogeum.info)


Komentáře