Abeceda pojmů souvisejících se zrakovým postižením (N – Q)

Tento text přináší pár pojmů ze života zrakového postižení. Jedná se o různé zrakové vady, pomůcky, ale i osobnosti z tohoto světa. Jistě není vyčerpána celá škála pojmů, které by se daly zapsat, ale i tak věřím, že pár těchto pojmů může mít edukativní či osvětový charakter. Text je již třetím dílem vtipné abecedy, první a druhou část si můžete projít na odkazech zde: Abeceda pojmů související se zrakovým postižením (A - H) (blindicka.com)

Abeceda pojmů související se zrakovým postižením (CH – M) (blindicka.com)


Linda u čtečky Read Easy Orcam MyEye


N

Navlékač jehel - i bez očního kontaktu lze navléct nit do jehly díky této drobné pomůcce. Věřte, že i ženy se zrakovým postižením zvládají drobné ruční práce. 

Vybírat lze z nabídky zde: Vyhledávání (tyflopomucky.cz)


Nystagmus - je porucha oční motility (mimovolní pohyblivost lidských trubicovitých orgánů). Patologický nystagmus je jedním ze symptomů očního, ušního nebo neurologického onemocnění. Cílem léčby nystagmu je umožnit pacientovi co nejlepší vidění bez kompenzačního postavení hlavy.  



O

Oftalmologie - oční lékařství, dříve okulistika, je obor medicíny, zabývající se onemocněními a chirurgií zrakových drah, jež zahrnují oko, mozek, a oblasti okolo mozku, jako je slzný systém nebo oční víčka.


Oftalmopedie – zabývá se výchovou, vzděláváním a rozvojem osob se zrakovým postižením (ophtalmos – oko, paidea – výchova).


Okluzor - je prostředek k zakrytí oka, který se používá při léčbě dětské šilhavosti nebo tupozrakosti. Zakrývá jedno oko nebo střídavě obě oči. Můžou být náplasťové, lepící se na oko nebo látkové nosící se na brýlích.


Označovač hmatový - slouží nevidomým a slabozrakým ke zvýraznění tlačítek. Může sloužit i k označení poloh nastavení na sporáku, mikrovlnné troubě nebo na pračce. Dají se jím označit i tlačítka na klávesnici počítače. Jednoduše se vyloupne z podložky a nalepí na potřebné místo hmatového zvýraznění. 

K zakoupení zde: Označovač hmatový (tyflopomucky.cz)

 


P

Párovač ponožek – je pomůcka z ohebného plastu, kdy zůstanou ponožky pohromadě, lze v párovači ponožky prát či sušit a pak je pohodlně spojit a uložit do šuplíku. 

Jak pomůcka vypadá a jak se s ní pracuje najdete zde: Praktické pomůcky pro zrakově postižené + jejich videopopisy (blindicka.com)

K zakoupení pak tady: Párovač ponožek sada 10kusů (tyflopomucky.cz)


Pichtův psací stroj - mechanický 6-bodový psací stroj pro nevidomé, slouží k zápisu Braillova bodového písma. Stroje mohou být levoruční, pravoruční a obouruční. 

Jak se na stroji píše uvidíte zde: Praktické pomůcky pro zrakově postižené + jejich videopopisy (blindicka.com)

K pořízení pak tady: Pichtův psací stroj Standart 1 OR (tyflopomucky.cz)


PenFriend – čtečka etiket - slouží k identifikaci potravin, oděvů, ale i dokumentů. Pomůcka je spárovaná s magnetkami či samolepkami, ve kterých jsou čipy a k nim si nahráváme informaci, co si chceme zaznamenat, např. hladká mouka či vyúčtování 2020.

K zakoupení zde: Čtečka hlasových etiket PENfriend 3 (tyflopomucky.cz)


Peněženka – je organizačně rozdělena tak, aby si zrakově postižení mohli pohodlně třídit své peníze. Může mít např. 6 přihrádek na drobné, tři oddíly na papírové peníze a jeden oddíl uzavíratelný zipem, např. na doklady.

Více o platebních metodách zrakově postižených si přečtete zde: Platební metody a zrakově postižení (blindicka.com) 

Peněženky na české peníze i Eura koupíte zde: Vyhledávání (tyflopomucky.cz)


Písanka kolíčková - je určena k výuce braillova písma na psaní jednoduchých vět. Má rozměr 29 x 13 cm a lze na ni napsat 30 znaků.

K zakoupení ji najdete tady: Písanka kolíčková 3. řádková (tyflopomucky.cz)


Početní krabice (vídeňská) – speciální pomůcka na výuku matematiky pro nevidomé. Dnes je pomůcka spíše exponátem do muzea, ale ještě v druhé polovině minulého století ji měli žáci na speciálních školách pro zrakově postižené k dispozici. 


Pražská tabulka - Tato tabulka slouží pro zápis Braillova bodového písma. Její výhodou je její lehkost a přenositelnost. Tvoří ji dva kovové/plastové listy, mezi něž se vkládá papír. V horní části jsou obdélníkové otvory, v dolní pak prohlubně v tvaru šestibodu. K zápisu/vytlačení jednotlivých bodů BBP pak slouží k tabulce bodátko, s nímž se na ní píše. Tabulky mohou mít např. 9 či 27 řádků. Problematické může být psaní na tabulce. Způsob psaní na tabulce: Zprava doleva – začíná se zcela vpravo - a to jsou odshora body 1,2,3, druhý sloupec (vlevo pokračujeme) jsou 4,5,6. Zespodu nahoru – začíná se vlevo dole, body 2,5 jsou totožné, namísto 1,3 se píše 3,6 a naopak.
Další tipy BBP na odkazu: Braillovo bodové písmo (blindicka.com)

Pražskou tabulku můžete zakoupit tady: Vyhledávání (tyflopomucky.cz)



Q

QUINTILIANUS, Marcus Fabius – narozen roku 35 n. l. a zemřel 95 n. l. Byl římský filozof, spisovatel, přední encyklopedista a rétor. Ve své učebnici řečnictví Institutio oratoria (Výchova řečnictví) upozorňuje na to, že ryté a vytesávané písmo mohou číst i slepci. Vytvořil soubor vzorů písmen, tzv. Tabellu, která mimo to, že byla vzorem písařům po několik století, sloužila i jako všeobecný vzor při tvorbě několika písem pro nevidomé.



Zdroj:

Nystagmus - porucha oční motility - Zdraví.Euro.cz

Oftalmologie – Wikipedie (wikipedia.org)

oftalmopedie (muni.cz)

Tyflopedický lexikon - QUINTILIANUS, Marcus Fabius (apogeum.info)

www.tyflopomucky.cz


Komentáře