Platební metody a zrakově postižení

Pravidelně přednášíme v plzeňském Tyfloservisu studentům oborů sociálních služeb, zdravotních studií či medikům. Jednou z otázek na ně je, jak si myslí, že zrakově postižení rozlišují peníze a popřípadě, jak to dělají. Velmi často studenti nemají tušení, že to nějakým způsobem jde. Tento článek tedy přináší možnosti organizace a přehledu o financích beze zraku. Povíme si hlavně o metodách plateb, které se dají při financování zboží či služeb využít. 

Peněženka a šablona


V současné době, kdy se preferuje vše bezkontaktní, tak i mezi lidmi se zrakovým hendikepem je oblíbená platba bezhotovostní. V obchodech platíme platební kartou. Zde by mohl nastat problém, jak vyťukat PIN kód na platební terminál bez kontroly zraku. Řešení je prozaické – někteří si umí představit rozložení číslic na terminálu, tak si dovolí napsat kód tak nějak automaticky. Někteří zvolí asistenci pokladní/prodavačky a kód na terminál zadají s její pomocí. 


Uprostřed terminálu je číslice pět, která je hmatná, dle této se většina zrakově postižených orientuje, pak je třeba ale napsaný PIN kód potvrdit tlačítkem OK, to však ale nemusí být pokaždé na stejném místě. Potíže poslední dobou mívají zrakově postižení tehdy, kdy narazí na dotykový terminál, který je tvořen pouze dotykovou obrazovkou a není se čeho chytit při vypisování PIN kódu.  


Rozšířená je dnes ale metoda placení přes NFC (bezdrátová technologie umožňující rychlou a zabezpečenou výměnu dat). Placení se odehrává přes chytrý mobilní telefon či chytré hodinky. Tato metoda je komfortní a bezpečná i pro samotné zrakově postižené, jelikož veškeré dění související s probíhající platbou mají k dispozici ve svém telefonu či hodinkách, kdy jim hlasový výstup poví, kolik je třeba zaplatit, a právě veškeré transakce jdou přes chytrá zařízení nikoli přes platební terminál. Při platbě hodinkami (hovoříme nyní o Apple Watch) není třeba zadávat PIN kód karty. Při platbě mobilním telefonem si zrakově postižený vše ošetří na displeji svého mobilního telefonu a potvrdí transakci přes zabezpečovací prvky zařízení – otisky prstů či Face ID.  


Na internetu se dnes hodně platí kartou. Tam je však třeba opsat údaje z karty, CVV kódy, expirace karty, a to je někdy náročné i pro vidící. V tomto případě volím možnost zaplatit převodem, kdy si už sama zaplatím pomocí přístupné aplikace banky s VoiceOverem. Já sama využívám George od České spořitelny, s kterým jsem spokojená. Když není platba převodem možná, pak volím např. PayU, což je okamžitá platba přes vaši banku. Opět to chce mít ale zpřístupněné bankovnictví odečítačem obrazovky.


Snadná metoda platby je opět pomocí chytrého telefonu, a to formou Apple Pay, kdy celou transakci provedete pomocí VoiceOveru. K dispozici na platformě Android je Google Pay, tam však nevím, jak je to přístupné s TalkBackem. Tyto platební brány však všechny e-shopy nepodporují.  V poslední době je hodně oblíbená forma zaplacení zboží přes QR kód, kdy veškeré platební údaje jsou zaneseny právě ve zmíněném kódu. Není tedy třeba opisovat číslo bankovního účtu, variabilní a specifické symboly, ani částku k zaplacení. Stačí QR kód načíst a platební údaje se vepíší, posléze platbu potvrdíme. Zde opět ale je třeba mít banku, která QR platby podporuje, a zpřístupněné bankovnictví v mobilním telefonu. 


Při dotazování samotných zrakově postižených vyšlo najevo, že preferují ve větší míře placení kartou, ale od té doby, co narazili na zmíněný dotykový terminál, tak přešli na placení mobilním telefonem, kde si lze právě zkontrolovat platební údaje snadno pomocí hlasového výstupu. Uživatelé využívají oba systémy Android i iOS. Velmi oblíbený způsob je placení hodinkami Apple Watch, hodinky s OS Android nejsou zcela zpřístupněny potřebám ZP. Hotovost neuvedl jako oblíbený způsob placení nikdo z odpovídajících. 


Ale stále tu zůstává právě stará dobrá hotovost – fyzické peníze. Jak čeští zrakově postižení poznají národní měnu? 


Mince – u mincí je rozlišení velmi jednoduché a přehledné, ale často se mi stává, že se lidé diví, že je to tak praktické, že je to vlastně nikdy nenapadlo. 

Koruna a desetikoruna – jsou si podobné, avšak koruna je menší a lehčí, ale obě jsou identifikovatelné tím, že kolem svého obvodu mají hmatné vroubkování. 

Dvoukoruna a dvacetikoruna – mají hmatné rozlišení - na svém obvodu zkosené hranky, jsou to jedenácti či třináctihrany. 

Pětikoruna a padesátikoruna – obě mince jsou kulaté, po svém obvodu jsou hladké. 


Ale jak je to s bankovkami? Ty sice mají také hmatové prvky, které jsou však rozlišitelné v době, kdy vyjedou peníze z tiskárny.  Značky jsou v pravém horním lícním rohu bankovky, a to hlubotiskem vytvořené kroužky či čárky. Oběhem se toto značení znehodnotí, takže jak je poslepu rozlišit?


Naše české bankovky lze rozlišit podle délky a šířky, to však byste museli mít u sebe všechny nominální hodnoty bankovek, abyste mohli určit, že ta nejkratší je ta, co má nejnižší nominální hodnotu. Pro slabozraké je velikost písma snad dostatečně kontrastní, jelikož bankovky mají světlé pozadí. Ale zcela nevidomí mají rozlišení o hodně náročnější. Proto k těmto účelům lidem se zrakovým hendikepem slouží tzv. šablona na rozlišení bankovek. Rozlišení bankovek je součástí podpisové šablony. Je to čtvercová šablona z plastu, která má na sobě klip, do kterého se zastrčí bankovka, ta se pak obtočí kolem těla šablony, na jejíž druhé straně jsou reliéfní značky. Podle toho, k jaké značce bankovka dosahuje pak nevidomý odpočte, co je to za bankovku. Součástí této šablony je i reliéfní okénko, které slouží jako prostor na podpis. Takže když někam přijdete, kde je třeba se podepsat, tak stačí přiložit na potřebné místo šablonu a do volného prostoru dát tužku a podepsat se.  Existuje i šablona na rozlišení eurobankovek: Šablona na EUR (tyflopomucky.cz)


Kromě šablony může také pomoci speciální peněženka, která obsahuje přihrádky na mince, kam si je lze ukládat podle hodnoty. Také pro bankovky má peněženka své přihrádky.  Verzi peněženky najdete jak pro pány, tak pro dámy. 

Peněženka dámská - koženka (tyflopomucky.cz)

Peněženka pánská - koženka (tyflopomucky.cz)


Otevřená peněženka, vedle šablona


Moderní technologie:

S rozvojem moderních technologií a přechodem zrakově postižených na chytré telefony, začaly také vznikat aplikace pro zrakově postižené. Revoluční aplikací v tomto ohledu je rozhodně Cash Reader. Aplikace je čtečka bankovek pro nevidomé. Aplikace stojí 449 Kč v plné verzi a nabízí celoživotní užívání. Stáhnout ji lze zdarma a nabízí rozpoznání českých bankovek. Pokud chceme mít k dispozici rozpoznávání cizích měn, pak je třeba již do aplikace investovat finance. Bankovky, které podporuje, jsou abecedně seřazeny. Nabízí velké množství měn. Stačí namířit kamerou na bankovku a dozvíme se její hodnotu hlasovým výstupem, a to stačí aplikaci vidět pouze jen její část.  Také lze poznat hodnotu bankovky podle počtu vibrací, to se hodí v hlučném prostředí. Funguje s iOS i Android. Aplikace také nabízí velká písmena a kontrastní prostředí. Funguje i ve stavu offline, není třeba připojení k internetu. Aplikace nabízí 14 denní zkušební dobu, kde si lze zkusit rozpoznání všech bankovek.

Domů | Cash Reader Aplikace na čtení bankovek pro nevidomé


Seeing Ai
– tato aplikace sice dostala v prosinci 2020 českou lokalizaci, má i kanál na rozpoznání měny, ale české koruny aplikace neumí. Pokud byste však potřebovali dolary či eura, tak tyto měny k dispozici jsou. 


TapTap See
– do té doby, než byl vyvinut Cash Reader, tak jsem používala hodně oblíbenou aplikaci TapTap See, díky které si člověk mohl hodnotu bankovky také zjistit. 

OrCam My Eye je malá kamera, která je magnety přichycena k nožičkám brýlové obruby. Kamera snímá prostor před uživatelem, dotykovými gesty hlasovým výstupem sděluje informace, které kamera sejme. Kamera umí sejmout text před vámi, rozpoznat čárové kódy, barvy, ale právě i bankovky: OrCam My Eye 2 – První dojmy a zkušenosti – 1. část (blindicka.com)


Určitě bych doporučila si třídit bankovky na klidném místě – doma či někde v soukromí. Nevidomý člověk třídící si peníze na rušné ulici může být snadným terčem nějakého kriminálního živlu. 


Také bych doporučila nenosit sebou velkou hotovost, vždy mít přehled o tom, co u sebe mám. Já například vezmu dvousetkorunu, kterou nechám v peněžence rozloženou, nijak ji neskládám, k ní třeba přidám ještě stokorunu, kterou přehnu napůl. Můžu pak rychle u pokladny reagovat a vytahovat to, co je třeba. 

Je dobré mít přehled o tom, co jdu nakupovat, kolik to stojí, abych věděla, kolik si přibližně mám vzít peněz. Rozhodně mějte pořádek ve svých financích, než jdete do obchodu, jistě nechcete zdržovat frontu nervózních zákazníků za vámi ve frontě, a samotnou pokladní, když si před placením začnete třídit peníze.  


Odkazy:

OrCam MyEye ORCAM MYEYE - Pomáháme lidem, kteří jsou slepí nebo slabozrací (orcameye.cz)



Komentáře

  1. Zdravím, zaznamenal jsem diskuse, že je teď v době omezení PayU dost drahá brána a že ji řada obchodníků nechce, takže ne každý obchod ji používá. Tak to jen na doplnění. Jinak skvělý souhrn.
    A mimo téma musím ještě pochválit rozhovor pro Světlušku s Lubomírem Smatanou, moc se mi líbil.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, díky za pochvalu, jsem ráda, že se podcast Potmě líbil. A díky za doplnění u PayU - využívám tuto bránu např. na Aukru nebo při nákupech oblečení - některé obchody ji ještě mají.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat