eRouška - Nástroj chytré karantény

      V září byla vydána druhá verze této aplikace. Momentálně ji používá 1, 2 mil. lidí. Aplikace používá technologii Bluetooth, kterou je vybavená většina chytrých telefonů. Funguje tak i v metru či budovách. V boji proti šíření COVID-19 tak můžeme pomoci všichni tím, že si tuto aplikaci stáhneme. Je k dispozici v AppStore pro Apple, tak v Google Play pro Android. Je zcela přístupná pro zrakově postižené, kteří používají v mobilních telefonech odečítače obrazovky.


Linda ve cvičebním, s rouškou. V ruce drží Kettlebell


    Aplikace eRouška nepracuje s polohou obyvatel ani s citlivými údaji. Je to nástroj chytré karantény má za úkol informovat o rizikovém setkání s nakaženým COVID-19, aplikace je transparentní – nevyžaduje osobní údaje, ani telefonní číslo, dokáže anonymně a včas upozornit na nakaženého COVID-19, doporučí pak další postup.


Aplikace má 4 panely (lišta dole):

1 z 4 eRouška

2 z 4 Aktuálně

3 z 4 Kontakty

4 z 4 Jak to funguje


eRouška (1. panel)
– v horní části dvě tlačítka:

1. Sdílet aplikaci – můžeme sdílet přes Zprávy, Mail, Facebook aj.;
2. Další možnosti (dvě tlačítka)


a) Rizikové setkání – dozvíme se zde, zda jsme měli rizikové setkání, když ne, píše, že za posledních 14 dní rizikové setkání neproběhlo.


b) tlačítko Odeslat data – zde můžeme zadat svoji pozitivitu, KHS nám zadá kód, pomocí kterého se do aplikace zapíšeme, tak se dozví ti, co mají eRoušku nainstalovanou a byli s námi v daný čas a na daném místě v kontaktu, že přišli do kontaktu s někým COVID pozitivním. Oznámení je formou notifikace aplikace.


Dále se na prvním panelu dozvíme, že aplikace pracuje na pozadí, že ji nemáme zavírat, že dostaneme upozornění na případné rizikové setkání.


Aktuálně (2. panel) – Aktuální opatření (tlačítko) – přesměruje nás na stránky koronavirus.mzcr.cz, kde se dozvíme opatření všech KHS a na celém území ČR. Dále na panelu najdeme Aktuální situace v číslech – provedené testy, celkem potvrzených případů, aktivní případy, počet léčených, úmrtí, hospitalizace.


Kontakty (3. panel) – podezření na COVID, Důležité kontakty (odkaz); potřebujete poradit, otázky kolem onemocnění Často kladené otázky (odkaz); podpora aplikace, Napsat email (odkaz); jak aplikace funguje, Přejít na web erouska.cz (odkaz)


Jak to funguje (4. panel)
– pravý horní roh tlačítko O aplikaci – dozvíme se, kdo ji vyvíjí, a to MZČR a Národní agentura pro komunikační a informační technologie. Dále se zde dozvíme, jak máme postupovat, když nás aplikace upozorní na setkání s nakaženým uživatelem, máme se chovat zodpovědně, mýt si ruce, nosit ochranné prostředky. Jak postupovat, když jsme pozitivní, musím do karantény či na testy, když se potkám s nakaženým, pozná aplikace, když poruším karanténu, proč je aplikace potřeba, má smysl eRoušku instalovat  aj. Otázek a odpovědí v tomto panelu je velké množství.


    Pokud tedy můžeme alespoň trochu zastavit šíření koronaviru pomocí instalace aplikace eRouška, tak to udělejme. Práce s aplikací je velmi jednoduchá a zcela přístupná i s odečítači obrazovky.

Komentáře