Dny umění nevidomých v Plzni

 V průběhu června a července se v Plzni konal víceoborový festival nevidomých a slabozrakých profesionálních umělců Dny umění nevidomých. V Měšťanské besedě v Plzni při této příležitosti vystoupili na koncertě nevidomí hudebníci Josef Ježek a Radek Žalud. Festival probíhal pod záštitou Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých za pomoci dalších spřátelených organizací jako je Tyfloservis, o.p.s., krajské středisko v Plzni a TyfloCentrum Plzeň, o.p.s..


Pomůcky při prezentaci Tyfloservisu


V rámci těchto dnů ještě stále probíhá výstava zrakově postižené grafičky Markéty Evjákové. Výstavu lze navštívit v Mázhausu plzeňské radnice na náměstí Republiky. Ku příležitosti výstavy proběhla i vernisáž umělkyně s hudebním doprovodem, a to 25. června 2021. Díla budou k shlédnutí na Radnici ještě do 16. července 2021.


V rámci výstavy v Mázhausu se konaly také workshopy na téma života se zrakovým postižením. Workshopy probíhaly v červnu pod taktovkou SONS ČR – oblastní odbočka Plzeň-jih, kde se návštěvníci mohli dozvědět o životě s vodicím psem – jaké dovednosti pes zvládá a jak pomáhá v životě zrakově postiženého.


Plzeňské TyfloCentrum prezentovalo začátkem července své služby – hlavně volnočasové kluby pro zrakově postižené jako je zvuková střelba a ruční práce.


Poslední dny workshopů patřily plzeňskému Tyfloservisu, kde jsme prezentovaly nejen jeho služby ve formě sociální rehabilitace a rehabilitace zraku, ale i pomůcky k těmto účelům sloužící. Měly jsme na ukázku optické pomůcky – to znamená lupy do ruky, s osvětlením i bez, kamerové lupy, ale i pomůcky do domácnosti jako indikátor hladiny, rozpoznávač barev, čtečku etiket Penfriend či peněženku na třídění bankovek a mincí pro zrakově postižené či mluvící teploměr ušní. Na ukázku byly připraveny i hole – jak orientační bílá hůl, tak i signalizační.


Pro zpestření či návštěvu dětí bylo k dispozici zvukové pexeso či B-kostka na výuku Braillova bodového písma. Na prezentaci bodopisu nemohl chybět Pichtův psací stroj nebo dětská knížka s braillským popisem pro nevidomé matky.  Nesměla chybět kamera OrCam My Eye 2 jako čtecí zařízení pro lidi se zrakovým hendikepem.


Zajímavým návštěvníkem byla mladá slečna se zrakovým postižením, která obdivovala výstavu grafičky Markéty Evjákové. Mluvila s přízvukem cizince s tím, že jsme se optaly, odkud je. Dozvěděly jsme se, že je slečna Italka, která studuje češtinu na univerzitě. Jelikož je Plzeň univerzitní město, tak moje otázka směřovala, na jaké fakultě Západočeské univerzity studuje. Překvapení bylo, že studuje češtinu v Itálii, kde žije. Třeba zdůraznit, že mluvila velmi pěknou češtinou a všemu rozuměla.


Jiní se zajímali o možnost čtení tištěného textu pomocí kompenzačních pomůcek či o zrakové postižení v obecné rovině. I když se akce odehrávala spíše ve skromnější návštěvnosti, tak pro ty, kteří přišli, měla určitě význam.


Co se týče samotné výstavy slabozraké grafičky, tak je velmi zajímavá. Autorka se zabývá grafikou od roku 2005. Dříve malovala barvami, kreslila rukou či uhlem. Od roku 2005 maluje pomocí počítačové myši. Její grafická tvorba je plná zářivých barev i geometrických útvarů, jejichž sladění krásně zapadne do moderních interiérů.


Prošla jsem si výstavu během dne několikrát a nechala na sebe působit tvorbu Markéty. Některá díla mě zaujala velmi, obdivovala jsem jasné barvy, které můžu ještě jedním okem zachytit. Velmi mě oslovila kombinace teplých barev, a to oranžové, okrové, žluté či oranžovo-modré. Zatímco obrazům laděných do studené zelené jsem moc neholdovala. Je to vše o momentálním naladění, prostoru a atmosféře prostředí, ve kterém jste vy sami s díly autora. Jak to tak bývá, některé obrazy mě neoslovily, ale některé ve mně dojem rozhodně zanechaly. Umělkyně má jistě talent a pokud budete mít možnost výstavu navštívit např. při nějaké další příležitosti, tak stojí za doporučení. Autorka kreslí obrazy pro děti i dospělé. Vytvoří obraz na přání, připraví vám ori­ginální pohlednici, leták, plakát, pozvánku či blahopřání, kreslí portréty podle fotografie, navrhuje logo společností, ilustruje knihy pro děti i pro dospělé. Zkušenosti má i s obalovým designem hraček. A tak můžete navštívit její webové stránky, třeba vás něco osloví: 
Novinky - Markéta Evjáková (mypage.cz)

Komentáře