Braillovo bodové písmo - pomůcky

O tom, co to je Braillovo bodové písmo, jsem psala již samostatný článek: Braillovo bodové písmo (blindicka.com). Také jsem sepsala svůj vztah k Braillově bodopisu, což si můžete přečíst tady: Braillovo písmo a já (blindicka.com)

Dnes bych se však chtěla věnovat pomůckám, které jsem v souvislosti s bodovým písmem využívala, anebo je využívám ještě dnes. Některé zmíněné jsem naopak již pár let nevyužila. 


Braillský řádek



1. Pichtův psací stroj 

Pichtův psací stroj - mechanický 6-bodový psací stroj pro nevidomé, slouží k zápisu Braillova bodového písma. Stroje mohou být levoruční, pravoruční a obouruční. 


Jak se na stroji píše uvidíte zde: Praktické pomůcky pro zrakově postižené + jejich videopopisy (blindicka.com)

K pořízení pak tady: Pichtův psací stroj Standart 1 OR (tyflopomucky.cz)


Já sama začínala a učila se psát na pravoručním stroji, kdy jsem si postupně vypracovala pěkný rytmus psaní i čtení, kdy jsem byla schopna levou rukou číst z knihy v bodovém písmu a pravou rukou obsah opisovat. Tím, že nečtu a nepíšu pravidelně jsem o tento um přišla. Nicméně časem přišly na trh stroje obouruční, na kterém píšu dodnes velmi rychle. 




2. Písanka kolíčková 

Tato pomůcka je určena k výuce Braillova písma na psaní jednoduchých vět. Má rozměr 29 x 13 cm a lze na ni napsat 30 znaků.


K zakoupení ji najdete tady: Písanka kolíčková 3. řádková (tyflopomucky.cz)


Když jsem se učila BBP v šesté třídě, tak jsem pomůcku nenazývala tak, jak ji dnes známe. Pro mě to byla prostě hnědá plastová destička, kam se vkládaly kovové kolíčky, a tak se dala psát slova a opakovat naučené. Kolíčky byly ve skleničce od přesnídávky a vytahovaly se dřevěným válečkem, který byl zakončený magnetem. Radost nikdo neměl, když se sklenička s kolíčky rozsypala po celé třídě. 



3. Tabulka

Tato tabulka slouží pro zápis Braillova bodového písma. Její výhodou je její lehkost a přenositelnost. Tvoří ji dva kovové/plastové listy, mezi něž se vkládá papír. V horní části jsou obdélníkové otvory, v dolní pak prohlubně v tvaru šestibodu. K zápisu/vytlačení jednotlivých bodů BBP pak slouží k tabulce bodátko, s nímž se na ní píše. Tabulky mohou mít např. 9 či 27 řádků. Problematické může být psaní na tabulce. Způsob psaní na tabulce: Zprava doleva – začíná se zcela vpravo - a to jsou odshora body 1,2,3, druhý sloupec (vlevo pokračujeme) jsou 4,5,6. Zespodu nahoru – začíná se vlevo dole, body 2,5 jsou totožné, namísto 1,3 se píše 3,6 a naopak.

Další tipy BBP na odkazu: Braillovo bodové písmo (blindicka.com)

Pražskou tabulku můžete zakoupit tady: Tabulka (tyflopomucky.cz)


I já sama se učila psát na této tabulce. Musím říct, že mi to šlo velmi dobře. Tabulku jsem vlastnila a měla ji doma, na rozdíl od Pichtova psacího stroje, ten jsem měla k dispozici pouze ve škole. V období studia BBP jsem si dopisovala se stejně starou dívkou, která studovala základní školu v Praze, byla zcela nevidomá. Nechtělo se mi psát dopisy pouze ve škole, tak jsem se naučila psát na tabulce, a tak jsem psala dopisy doma. Dělala jsem to na tabulce menších rozměrů, a i tak jsem si s tím poradila velmi dobře. Nutno říci, že dnes jsou k dispozici tabulky plastové, já vlastním ještě kovovou i s původním bodátkem. 



4. Bodátko k tabulce

Pomůcka k vypichování bodů k Braillské tabulce.

Je vyrobeno ze dřeva, má příjemný hruškovitý tvar, který sedí do ruky. 

K zakoupení zde: Bodátko k tabulce (tyflopomucky.cz)



5. B – kostka

Je pomůcka sloužící na výuku Braillova bodového písma. B-kostka dřevěná (tyflopomucky.cz)

 Tuto pomůcku jsem k dispozici při výuce neměla. Není to záležitost sice nová, ale v 90. letech, když jsem se bodové písmo učila, k dispozici nebyla. 



6. Braillská tiskárna

Je to zařízení pro tvorbu materiálů v Braillově bodovém písmu. Na speciální papír, má větší gramáž než papír do klasické tiskárny, se tiskne např. kniha, studijní texty v BBP. Některé tiskárny mohou tisknout texty i obrázky. Nevýhodou těchto tiskáren je jejich velká hlučnost. 

O možnosti braillského tisku jsem se dozvěděla až v dospělém věku. Netuším, od kdy jsou tyto tiskárny k dispozici. Ve svém okolí neznám člověka, který by vlastnil k domácímu použití tuto tiskárnu. I mě překvapila velká hlučnost tiskárny. V Plzni je možnost si nechat vytisknout text v Braillově písmu v TyfloCentru za poplatek. Párkrát jsem tuto možnost využila, když jsem potřebovala mít text bez chyb a překlepů a také, když jsem neměla možnost text přepsat na Pichtově psacím stroji. Jinak možnost braillského tisku poskytuje i Knihovna a tiskárna K. E. Macana: Úvod - KTN

O braillské tiskárně si můžete přečíst také zde: Braillská tiskárna Index Everest (blindicka.com)




7. Braillský řádek

Tento řádek zobrazuje informace pomocí Braillova bodového písma. Využívají ho většinou ti uživatelé, kteří jsou nevidomí od narození či dětství. Důležitý komponent při práci s odbornými a rozsáhlými texty. Já sama kouzlo řádku objevila v roce 2011, kdy jsem se věnovala studiu jazyků, a zároveň jsem navštěvovala kurz Braillova bodového písma v plzeňském Tyfloservisu. Vlastním Brailliant 2 od Humanware. Dodnes jsem s tímto velice spokojená, momentálně ho připojuji spíše k dotykovým zařízením – iPhone či iPad, funguje stále skvěle. Pokud by se někdo ptal, zda braillský řádek stojí za pořízení, tak za mě rozhodně ano. 

Chcete-li se dozvědět více o řádcích, pak doporučuji tento článek: Braillské displeje: 03 Testované braillské displeje | Pélion (portal-pelion.cz)



8. Virtuální braillské klávesnice

S rozvojem informačních technologií, a hlavně zpřístupněním dotykových zařízení jsou k dispozici v mobilních telefonech či tabletech virtuální braillské klávesnice. Lze tak psát na displeji bodopisem. Můžete tak trénovat bodové písmo např. při psaní SMS či mailů. Text píšete virtuálně Braillovým písmem, ale nebojte se, ten, kdo obsah zprávy obdrží ho v BBP mít nebude. Tato možnost se dá právě využít při nácviku a tréninku Braillova písma. Existuje i aplikace na psaní bodovým písmem, mě však k srdci nepřirostla. Její název je MBraille, ke stažení je v AppStore i iOS. 



9. Dymokleště

Tyto kleště otáčením vkládají jednotlivá písmena braillské abecedy a vytisknou je v reliéfní podobě na integrovanou dymopásku. Lze si takto popisovat předměty v domácnosti – např. v kuchyni, ale i např. CD, DVD nebo desky s dokumenty. K zakoupení zde: Dymokleště na Braillovo písmo (tyflopomucky.cz) 

K dymokleštím se dá zakoupit také dymopáska. Dymopáska je vhodná k popisu téměř všech věcí. Tím, že je průhledná, tak pohledově nejméně ruší, může se s ní přelepit i černotiskový nápis, který zůstane stále čitelný: Dymopáska 12 mm x 3 m průhledná (tyflopomucky.cz)



10. Slabikář a čítanka na Braillovo bodové písmo

K výuce za dohledu instruktora slouží několikadílný slabikář + čítanka Braillova bodového písma. Jak v dětství, tak v dospělosti jsem s těmito knihami pracovala. Během let samozřejmě došlo k jejich reedici a znovu vydání, ale za mě je to vynikající dílo k výuce BBP. Autorem je Jan Příborský.

K pořízení zde: Kniha hmatová Slabikář pro dospělé nevid (tyflopomucky.cz)

 



Komentáře