Úpravy interiéru pro nevidomé a slabozraké

 Článek o úpravách interiéru pro zrakově postižené vychází z mých zkušeností a z poznatků, které jsem během svého studia, práce, praxe či kurzů načerpala. Nejsem tedy žádný odborník na odstraňování bariér. Jsem uživatel, který leccos zkusil a zažil.


Linda stojí v prostoru knihovny


Aby orientace v prostoru byla bezpečná a účelná, je třeba efektivně prostor uspořádat pro potřeby zrakově postižených. Úprava prostoru je především důležitá pro člověka slabozrakého, který ještě operuje s nějakým více či méně solidním zbytkem zraku, který se právě snaží při své prostorové orientaci maximálně využívat.


Takoví lidé mají problém např. se zaostřením předmětů, s výpadky zorného pole, problémy s vnímáním hloubky prostoru či rozlišením barev. Většina lidí má kombinace několika zrakových vad.


Při své orientaci se snaží zbytky zraku využívat, proto i v prostoru je důležitý důraz na kontrasty.


Barva podlahy by měla být kontrastní vůči stěnám – např. stěny světlé, podlaha tmavší. Pokud se budou podlahové krytiny kombinovat, pak přechod mezi nimi by měl být opět kontrastní.


V prostoru by měly být i dostatečně kontrastní dveře, které by byly dobře dohledatelné tak, aby nesplývaly se zdmi.


Bude-li někde v místnosti např. volně umyvadlo, ideálně by opět mělo být v jiné barvě než okolní obkladový materiál.


Nábytek – i nábytek by neměl splynout s podlahovými krytinami, není vhodný např. šedivý koberec a na něm židle téže barvě, zrovna tak nábytek by neměl splynout se zdmi, měl by být viditelný.  V ideálním případě i madla na nábytku, různé úchytky by měly být barevné odlišeny od dekoru nábytku – tmavá madla x světlý nábytek.


V interiéru nejsou vhodné prosklené plochy – budí pak dojem, že jsou přístupné či průchozí, mohlo by dojít ke zranění ZP.


Nábytek v prostoru by neměl mít nikterak ostré hrany, aby se ZP neuhodil, když by do nábytku nechtěně narazil.

 


Kuchyň

Pracovní plocha kuchyně by měla být barevně odlišena od dekoru kuchyně. Opět madla a úchytky by měly být kontrastní, aby ZP viděl hned, kde jsou a nemusel je hledat po hmatu.  Skříňky v horní části linky by měly být ideálně výklopné nahoru, neboť kdyby měly madla, tak by ZP mohl hlavou do nich narážet při práci na pracovní ploše linky, a to z toho důvodu, že by měl tendenci se stále k tomu, co dělá, předklánět, aby na svoji práci viděl.


Vybavení kuchyně – nádobí, pracovní prkénka, hrnky aj. – pořizovat kontrastní, ve více barvách, aby ZP mohl vzít např. černý talíř, na který si položí červenou papriku. Mít k dispozici více barevných provedení příslušenství – hrnky ve třech barvách, talíře také, alespoň dvě barvy krájecích prkének. Když by ve vybavení byly i sklenky čiré, vhodné by bylo, aby měly nějaký barevný prvek, zcela čiré nádobí, sklo, je pro ZP nevhodné.


Pokud bude na lince nějaký odkapávač, stojan na nože aj. – ideálně opět v jiném barevném provedení oproti pracovní ploše.


Spotřebiče – pro ZP jsou vhodné spotřebiče s mechanickými tlačítky – nejlépe to, co cvakne, když se zapne. Jednoduchá varná konvice – plastová, bez jakýchkoli dotykových displejů a jiných vychytávek. To samé platí o mikrovlnné troubě či myčce nádobí – bez dotykových displejů.

 


Osvětlení

Místnost i pracovní prostor kuchyně by měl být náležitě osvětlen, však bez osvětlení, který by oslňovalo nebo přímo svítilo do obličeje.


Bylo by žádoucí mít více zdrojů osvětlení se samostatnými vypínači, aby si ZP mohl dle zrakové vady, intenzitu světla sám korigovat. Určitě je žádoucí mít v místnosti jak světlo teplé, tak studené.


Zrovna tak je vítané mít kolem dokola kuchyňské linky osvětlení, např. LED pásky, ale k dispozici i místně zářivku a nad celou linkou opět další osvětlení. Každé by se pak dalo zapnout i vypnout samostatně.


Pracovní plochy, ale i plochy stolů a nábytku je vhodné volit v matném provedení, od lesklých povrchů se může nevhodně odrážet světlo.

 


Nevidomí

Pro nevidomého je nutné z prostoru odstranit předměty ve výši pasu, očí… - otevřená dvířka, poličky na zdi, ale i konferenční stolky.


Jsou-li na podlaze např. koberce, je třeba, aby byly řádně upevněny, aby se o ně nedalo zakopnout. Kabely, nabíječky, prodlužovačky by v prostoru také neměly být.


Je-li v místnosti nějaká architektonická překážka, která je součástí interiéru, např. nosný sloup, je třeba ho barevně zvýraznit tak, aby byl dostatečně kontrastní a viditelný.



Další články k tématu:

Zrakově postižený v kuchyni:

http://www.blindicka.com/2021/03/zrakove-postizeny-v-kuchyni.html

Proč je pro zrakově postižené důležité, aby věci měly své pevné místo:

http://www.blindicka.com/2021/05/proc-je-pro-zrakove-postizene-tak.html





Komentáře