Využití informačních technologií pro sebeobsluhu zrakově postižených

 To, že ke kompenzaci svého hendikepu využívají zrakově postižení informační technologie, je v dnešní době poměrně známá věc. Lze využívat jednak počítače a notebooky s hlasovými výstupy, ale i dotyková zařízení taktéž s odečítači obrazovky. A právě dotyková zařízení – mobilní telefony či tablety – mají možnost instalace dalších aplikací, které mohou usnadnit život lidem s hendikepem.


Linda u stolní kamerové lupy


O technologiích pro zrakově postižené si můžete přečíst tady:

VÝPOČETNÍ TECHNIKA (blindicka.com)

Mobilní telefony, tablety a ostatní pomůcky (blindicka.com)

iPhone/iPad – komunikační a orientační pomůcka (blindicka.com)


Chtěla bych uvést pár praktických zkušeností ze života, jak se dají tyto technologie využít. Zmíním se o možnostech, které jsou z funkce či názvu aplikace zcela zřejmé, ale uvedu i případy, kdy aplikace primárně určená k nějaké činnosti může pomoci i jinak, resp. ji lze nápaditě využít. 


Prvně se zmiňme o aplikaci Speak! z platformy Android. Pro uživatele iOS na stejném principu funguje Seeing AI či Envision AI. Tyto aplikace mimo jiné mají funkci čtení krátkého textu, což je čtení tištěné předlohy v reálném čase bez nutnosti text fotit, pouze se na něj namíří mobilním telefonem a hlasový výstup přečte, co vidí, je-li to možné. Možná překvapivě se ale tato funkce dá využít i při samostatném pohybu a prostorové orientaci. V místě, kde si člověk není jist, zda trefí správné dveře do provozovny, kterou chce zrovna navštívit. V místě, kde se člověk nachází, jsou jednotlivé krámky a služby vedle sebe a nejsou nijak odděleny a pomocí bílé hole se do dveří, co chceme, špatně trefuje. A tak je možné zkusit to, že namíříte telefon směrem na provozovny s aktivovaným Krátkým textem a čekáte, co se dozvíte. K vašemu překvapení např.: čísla vchodů, u kavárny přečetl káva, čaj, dále minerálka, jogurt, a to už je místo, které hledáme. Takže i takto si lze pomoci, když si nejste jisti a zrovna se nechcete kontaktovat s kolemjdoucími. 


Dalším příkladem je aplikace Voice Dream Scanner, která udělá z našeho telefonu čtecí zařízení, tj. převádí tištěnou předlohu do digitální podoby, aby byla přístupná právě čtení s hlasovým výstupem. Z praxe často využívám tyto aplikace (také KNFB Reader a shora zmíněné) k tomu, abych si přečetla informace na produktech. Když zrovna nevyhledám produkt pomocí čárového kódu, nebo chci vědět více o složení či používání produktu. Používám tyto aplikace také na čtení informací na dveřích institucí či ordinací. Zajímavou vychytávkou je využití při měření hladiny cukru v krvi, a to pokud máte takové technologie, které nemají vhodnou aplikaci ani hlasový výstup, a vy přesto potřebujete bez zraku informaci získat. Externí zařízení na snímání čipu zavedeného pod kůží ohledně glykemie je osazeno displejem, na kterém jsou viditelné hodnoty hladiny cukru v krvi. Když je potřebuje člověk pravidelně zaznamenat a nemá zrakovou kontrolu, pak může využít aplikaci na bázi OCR, která hodnotu přečte. Z této konkrétní zkušenosti je využívána právě aplikace Scanner, která funguje na výbornou. 


Další zajímavé využití představí hodinky Apple Watch. Ti, kdo je mají, tak vědí, že na nich lze zapnout různé druhy cvičení od silového tréninku, po go jógu či chůzi venku. A právě chůze venku tu hraje hlavní roli. Na hodinkách můžete kontrolovat nejen uběhlý čas, kalorie, ale i vzdálenost. I zrakově postižení rádi chodí do přírody a tam nejsou vždy zcela jasné vodicí linie či orientační body, a tak se může stát, že i v poměrně známém terénu se ztratíte. A tak hodinky našly využití právě při orientaci v terénu, kdy např. víme, že k cestě/odbočce, kam je třeba držet směr, je to cca 350 m, a tak si vzdálenost hlídáte právě na zapnuté aktivitě na hodinkách. Toto je ověřený způsob z praxe, který uživatelka denně používá. 


Zmiňme ještě aplikaci Seeing AI, která má mimo mnoha kanálů ještě funkci Procházet fotky, kde si můžete nechat zjistit to, co je na fotografii, co máte ve svém zařízení. Což je velmi praktické, když třeba chcete fotku někomu poslat a nejste si jisti, zda je to ta pravá. Dozvíte se zde také informace o místu pořízení snímku, datu a času. Voice Over např. sdělí pravděpodobně osoba a holčička hrající si s hračkami. Občas tuto funkci využiju ale k tomu, že vyfotím kus oděvu a nechám si říci, jaké je barvy. I když má aplikace kanál Barva, ale občas dostanu lepší výsledek vyfocením a rozpoznáním fotografie. 


Samozřejmě funkce Krátký text v této aplikace lze využít i v kuchyni, když jsou obaly produktů podobné, tak je nechám rychle přečíst, abych věděla, co do vaření použít. Protože, již zmiňované čárové kódy nejsou vždy přesné, a nebo je vygenerován takový název, že z toho nelze poznat, k čemu je produkt určen. 


Na závěr ještě připojím nedávnou zkušenost s kanálem Měna v té samé aplikaci. Měla jsem k dispozici dvě eurové bankovky, které jsem potřebovala rozpoznat. U hodnoty 20 euro se aplikace nemýlila, ale u desetieurové byl docela problém. Aplikace četla střídavě 50 a pak 10 euro. V případě bankovky ani Krátký text ani vyfocení bankovky nepomohlo tak, aby si byl člověk jistý, jakou bankovku drží v ruce. Proto na tomto místě chci určitě doporučit aplikaci Cash Reader, do které se vyplatí jednoznačně investovat, víte-li, že budete potřebovat třídit vaše finance. 

To bylo tedy pár zkušeností, jak technologie pomáhají zrakově postiženým v běžném životě při obstarávání každodenních potřeb. 


Komentáře

  1. No Lindo já bych uvítal také nějaké aplikace které by fungovali také v androjidu například aplikace casreader je stažení na google play z cela bezplatně samozřejmě bych uvítal i nějakou tu aplikaci která by uměla číst informace i z obalu výrobků to by bylo dobré. Dále je dobrá aplikace tranclater která umí dobře překládat do češtiny asi ze 150 jazyků taktéž je dostupná na googleplay z cela zdarma umí přeložit tištěný text do češtiny nebo můžeš to slovo říct a on ti to v češtině řekne samozřejmě můžeš do něj i psát klavesnicí nebo vložíš zkopírovaný text třeba z emailu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Františku, ano, cash reader je ke stažení zdarma, je tam 14 denní zkušební lhůta, pak fungují pouze české peníze, chceš li potom rozpoznávat další měny, je třeba aplikaci zaplatit.

      Vymazat
  2. Zkus si stáhnout seeing assistant home, je také pro Android, velmi dobře čte čárové kódy, kdy si posléze na internetu můžeš zjistit o daném výrobků více informací. Jinak já si informace na obalech čtu pomocí OCR aplikací, například zmiňovaný voice dream skener

    OdpovědětVymazat

Okomentovat