Nákupní horečka

    To, že jsem prakticky nevidomá, mám nepatrný zbytek zraku na jednom oku, mi nebrání v nakupování. Miluji nákupy oblečení, módu vůbec, vše kolem ní a vše, co s ní souvisí. Paradoxně moje záliba v oblečení vypukla až v době, kdy vidím ve svém životě nejhůře, jak jsem kdy viděla. Povím vám, jak nakupuji a jak mě to baví.

Linda sedí na lavici u stolu

    Ráda kombinuji módní oblečení a snažím se v každé sezóně mít ve skříni aktuálně in kousky. Protože se sama nemůžu vydat do obchodu, potřebuji k tomu doprovod, tak ráda nakupuji na e-shopech. O mojí zálibě ohledně nákupů jsem se již rozpovídala dříve při jednom rozhovoru. A probíhá to asi takto – ukázka je z článku Rozhovor před pandemií II.

 

„Prý máte ráda módu. Jak si jí vybíráte?

(Linda i její manžel se smějí, Linda se na něho obrací, zda by o módě nechtěl popovídat on).  Mám ráda je velmi slabý výraz, já miluji módu! V tomto směru jsem shopaholik a vlastním nepřeberné množství oblečení. Miluji také kosmetiku, ráda se pěkně učešu a nalíčím. Jak nakupuji? Složitě! Dříve jsme s kamarádkou jednou týdně dodržovaly holčičí den. Ten jsme dodržovali i v době, kdy jsem se stala matkou. Zrušen byl až tehdy, kdy se jí stala i ona. 

    Dnes občas vyrazíme s mami. I ona miluje módu a nakupování, ovšem jako zrozenec ve znamení vah se postaví uprostřed obchodu, rozhlédne se a prohlásí, že tu nic nemají. To je přesně to, co nepotřebuji slyšet. Chci si každý kus osahat, zjistit materiál, velikost a cenu, a to mami nebaví. Navíc je stále zaměstnaná a na nakupování nemá vždy čas. 

    Můj manžel je mi k ruce mnohem častěji. Je to klidný a hodný člověk, ale po čtvrthodině strávené v konfekci začne přetékat i jeho šálek trpělivosti. Ale nějak to se mnou vždy vydrží. Já hmatem zkoumám zboží a on, abych nemusela používat čtecí přístroj, mi čte velikosti a ceny. Snad nejvíce mě baví nakupovat ve výprodejích. S mami nebo s  kamarádkou bychom samozřejmě prošly vše, ale s manželem se snažím v rámci zachování našeho výjimečného vztahu i jeho zdravého rozumu nakupování omezit.

    Nakupuji i bez znalosti toho, jak věc vypadá. Třeba na internetu podle popisků produktu. Jenže podle nich většinou přesně nevím, jak věc bude vypadat. Mám ráda šátky, Ukazuji mami jeden právě zakoupený na internetu, a ona opáčí: „No to jsou pěkní tučňáci.“ A já se divím: „Cože?“ To jsem samozřejmě netušila a šátek s tučňáky bych si neobjednala. Ale dobře, na zimu se to hodí. 

    A v létě se vše opakovalo, znovu šátek. Myslela jsem, že na něm jsou zlatá kolečka. Byly to ananasy! A to už jsem se rozčilovala. Později jsem však příběhem pobavila všechny moje kamarádky. Dnes zboží někdy objednám na internetu, ale dojdu si pro něj na prodejnu. Pokud jsou to ananasy nebo tučňáci, nechám jim to tam.“


    Takže, jak zaznělo, nakupuji převážně na internetu – nejsou mi cizí ani zahraniční e-shopy. Nakupuji tam, kde je to bezpečné a e-shop je ověřený (např. ASOS.com), zde se dá platit i online, to pomocí Apple Pay, to znamená, že mám zadanou platební kartu v mobilním telefonu a hlasový výstup mi čte celý postup transakce. Nepotřebuji nikoho, aby opisoval data z platební karty a pomáhal mi s placením.

    České e-shopy mají málo Apple Pay, ale dá se platit platební metodou PayU, která je přístupná s VoiceOverem či Platba předem, kdy zadat pokyny k platbě zvládnu přes aplikaci George s hlasovým výstupem. Samozřejmě lze volit i metodu platby na dobírku, kterou ale volím jen tehdy, je-li doprava zdarma. Internetové obchody mají stále ještě dosti drahé poštovné.


    Nejraději však nakupuji s kamarádkou či mami – obě mi hezky asistují, čtou ceny a velikosti. Já si věci osahávám, když se mi líbí struktura látky a barva, pak jim věc ukazuji a chci znát cenu a velikost. Co se týče barev, tak základní barvy rozeznám – je-li barva tmavá, tak pak již přesně nevím, zda je tmavá modrá, zelená či hnědá. Což mě ale vcelku nevadí, při oblékání mi pak ColorTest (rozpoznávač barev) řekne, jaký je to přesně odstín. Ani vzorům se nevyhýbám, pak je třeba sladit spodek či horejšek jednobarevně a konzervativně a je hotovo.

 

    Vybírám kousky spíše elegantní, ale ani teniskám se nebráním. Do lesa s kočárkem to na lodičky moc není, ne že by to nešlo, ale pohodlné to moc není. I tenisky a džíny se dají ladit do elegantna.  


    Při nakupování mi poslouží nejen optické pomůcky, jako je malá kamerová lupa, ale hlavně aplikace v mobilním telefonu, které jsou schopné rozeznat text, abych si případně mohla přečíst cenu a velikost výrobku.  


    A kde nejčastěji nakupuji? Je to Orsay, Reserved, H&M, ale např. i ZOOT a Aboutyou. Všechny tyto obchody mají i své aplikace, které nejsou dělané podle zásad blindfriendly webu, ani jejich webové stránky na tom nejsou o moc lépe. Nebála bych se říci, že pro zcela nevidomého jsou některé až nepřístupné. Některé nemají přístupné menu, ale platební metoda a doprava se pak dá pomocí hlasového výstupu již dobře dokončit. Za mě je poměrně pěkně přístupný ZOOT.cz.

 

„Zmínila jste kosmetiku. Jakým způsobem se líčíte?

    Líčím se od mládí, mám v tom praxi a své postupy předávám i kamarádkám, které si je  chválí. Když na sebe nevidíte a nikoho vidícího nemáte po ruce, musíte si vytvořit svůj systém a postup. Podle mě je důležité Nevolit příliš odvážné barvy, i když zřejmě existují ženy, které to risknou.  Používám nude (Nahou) rtěnku  s barvou mých vlastních rtů. Nikdy křiklavě rudou. To chce pořádnou konturu na rty a tu si prostě neudělám. I u líčení stíny nebo tvářenkou volím spíše světlejší odstíny a menší množství líčidla. Před nanášením oklepnu štětec a poté tvář lehce přejedu papírovým kapesníčkem, abych zahladila případné nerovnosti. Dělá to čtvrt hodiny práce a odcházím.“


    Co se týče nákupu dekorativní kosmetiky, tak tady je to v kompetenci mojí mamky, kamarádky a švagrové. Volím tedy jemné barvy. S odstíny si nechám poradit, hlavně tedy, co se týče barvy makeupu, pudru či tvářenky. I když na produkty, které jsou často velmi titěrné, nevidím, Postávání u stojanů s dekorativní kosmetikou, osahávání jednotlivých produktů, jejich vůně, tvar, materiál obalů, je pro mě velkým relaxem a ráda testuji nové kosmetické produkty.

 


Komentáře