Tipy na zajímavé navigační aplikace pro zrakově postižené

    V jednom z minulých článků jsem psala o tipech na zajímavé kompenzační pomůcky – takové technické tipy (číst můžete zde). Dnes přináším pár tipů na zajímavé aplikace, které oslovily mě. Tyto aplikace ráda používám, pracuji s nimi – s některými často, s jinými sporadicky. Já sama využívám dotykové zařízení se systémem iOS, ale většina doporučovaných aplikací je dostupná i pro platformu Android. 

Aplikace na iOS


    Navigace a cestování – dnešní příspěvek přinese tipy na aplikace, které využijeme převážně při prostorové orientaci a samostatném pohybu. Samozřejmě si nesmíme zapomenout bílou hůl, možná vodicího psa, aplikace běží na mobilním telefonu a já ještě využiji Apple Watch (více o hodinkách zde).


1. Blind Square – je to aplikace vyvinutá přímo pro potřeby zrakově postižených. Nejedná se o klasickou navigaci, aplikace potřebuje ke svému fungování internetové připojení – získává z něj informace o svém okolí. Prostředí aplikace je plně počeštěno v systému iOS, na platformě Android není k dispozici. Aplikace je tedy dostupná v AppStore a její cena je aktuálně 1050 Kč. Aplikace je plně přístupná s odečítačem VoiceOver, lze do ní přidat také externí hlas Eliška, který pak oznamuje nalezená místa v okolí. Aplikace nabízí vzdálenost, kterou má prohledat, jedná se o 25 m – 2 km. K dispozici jsou kategorie Má místa – místa v aktuálně nastaveném poloměru, Sdílená místa – propojeno s FourSquare, Umění a zábava, Vysoké školy a univerzity, Jídlo, Noční život, Outdoor a rekreace, Odborná a jiná místa, Obydlí, Obchody a služby, Cestování a doprava. Jednotlivé kategorie lze zapnout či vypnout, aby posléze jejich množství nepůsobilo rušivě. 

Zajímavou funkcí je tlačítko Nástroje, kde je položka Rozhlédnout se kolem – když po spuštění této funkce otáčíme telefonem kolem dokola své osy, tak nám hlasový výstup sdělí směr, ulici a vzdálenost od ní. Dále je zde funkce Okolo mě – použijeme opět stejný pohyb a hlasový výstup poté postupně oznamuje, co našel: Nonstop bar na 5 hodinách, zdravotnické středisko na 7 hodinách, DM drogerie na 2 hodinách; jiná užitečná funkce je nechat si zjistit  naší aktuální polohu, kdy odečítač poví ulici a její orientační i popisné číslo.  V položce Nedávná místa si pak můžeme všechna vyjmenována místa pečlivě projít a vybrat to, které potřebujeme. Aplikace tedy nabízí možnost lidem se zrakovým postižením zjistit objekty, služby a informace, které bez kontroly zraku nemají možnost zjistit. Je tedy praktickým pomocníkem nejen na cestách, ale i v každodenním životě např. při hledání bankomatu nebo lékárny. (více o aplikaci zde). 


2. Lazarillo - je mobilní navigace od chilských vývojářů. Aplikace připomíná svými funkcemi právě zmíněnou navigaci Blind Square. Lazarillo můžeme stahovat jak v AppStore, tak i v Google Play, je tedy přístupná oběma platformám (iOS i Android), a to zdarma. Lazarillo je lokalizováno do češtiny. Tato aplikace má svou pěší navigaci - navigaci udělá Lazarillo samo, tohle Blind Square neumí, to rovnou propojilo s externími mapami. Pokud nechceme, aby Lazarillo navigaci dělalo, můžeme toto přenechat Google nebo Apple Maps. Lazarillo je snadno ovladatelná a přehledná aplikace, pokud nechcete platit více jak tisíc korun za Blind Square, tak Lazarillo jistě stojí za to ho vyzkoušet, a jistě poskytne svému uživateli užitečné navigační funkce (více o aplikaci zde).


3. Můj vlak – je aplikace Českých drah. Lze vyhledávat vlakové spojení, nakupovat jízdenky a místenky. Lze vidět aktuální polohu vlaku, zjistit zpoždění, přístupnost vlaku či výluky. Dozvíme se také nástupiště a kolej odjezdu vlaku, který potřebuje. Aplikace je k dispozici i na Google Play.


4. SeeingAssistant Alarm GPS – je jednoduchá aplikace, která nabízí zjistit naši aktuální polohu, nabízí možnost zjištění rychlosti naší chůze, určení světové strany či nadmořskou výšku, aplikace je v angličtině.


5. Jízdní řády CG Transit - cestování pomocí hromadné dopravy. Aplikace umožňuje hledání dopravního spojení v Česku, na Slovensku a v některých městech USA a Kanady, a to offline. Lze vyhledat trasy linek a také si je nechat zobrazit na mapě. Kromě MHD nabízí i velkou škálu vlakových a autobusových spojů nejen v ČR.  Lze zakoupit v aplikaci i SMS jízdenky. Pro ZP je k dispozici upozornění na výstupní zastávku – je možno sledovat zastávku, kde máme vystoupit. Pro aktivaci této služby je třeba však zaplatit za datové soubory jízdních řádů roční poplatek. Aplikace je dostupná i pro OS Android. 


6. IDOS do kapsy - nám podá informace o spojích veřejné hromadné dopravy, dozvíme se, odkud kam pojedeme a kdy vyrazíme či se dostaneme do cílového místa. ovládání je velmi jednoduché a plně přístupné s VoiceOverem a vyžaduje připojení k internetu. Spojení lze hledat podle druhu dopravního prostředku – vlak, tramvaj, metro…, nebo hledat spoje z aktuální pozice, či si zvolit datum a čas odjezdu a místa, kam chceme cestovat.

  

7. Info tabule - aplikace přináší informace o aktuálním dění na železnici, zobrazuje data z informačních tabulí většiny českých nádraží, můžeme zjistit informace on-line o příjezdech nebo zpoždění vlaků. Můžeme zjistit, ze kterého nástupiště vlak odjíždí. Aplikace je dostupná na iOS i Android.


8. Google Maps a Apple Maps - Tyto aplikace slouží k tomu, aby nám pomohli najít nějakou trasu, pomohli ji naplánovat, určili časovou náročnost. Nabízí nám různé režimy – jízda autem, na kole či pěšky.  Google Maps jsou dostupné i pro Android. 


9. NaVlak – Nádražní tabule – je aplikace a widget pro zobrazení nádražních informačních tabulí. Zobrazuje informace o aktuálních odjezdech a příjezdech vlaků. Zobrazuje vlaky z vybraných českých stanic. Zjistíme typ a číslo vlaku, cílovou/počáteční stanici, směr jízdy, čas odjezdu, nástupiště a koleje, ale i zpoždění vlaku. Tabule jsou z necelých čtyř set nádraží. Dostupné pro Android i iOS.



Příště si představíme další užitečné aplikace z jiné kategorie, např. k využití při sebeobsluze. 


Komentáře