Technické tipy pro zrakově postižené

    Za dobu, co jsem zrakově postižená, což už pár desítek let je, tak vývoj technických zařízení velice pokročil. Za relativně krátkou dobu mají zrakově postižení velké množství kompenzačních pomůcek, které jim pomáhají na jejich cestě životem v samostatnosti a soběstačnosti.

Optické pomůcky

 

    Ráda bych dnes zmínila pár pomůcek, technických vymožeností či vychytávek, které mě překvapily, zaujaly, či které sama aktivně využívám. 

1. České syntézy – já velmi oceňuji posun, který dosáhly české hlasové syntézy. Až do konce bakalářského studia jsem měla ve svém PC hlas Jakub či Mojžíš, což byly opravdu hlasy strojové v porovnání s dnešní kvalitou. I když tenkrát byl člověk šťastný za vše, co mluvilo. Takže mé oblíbenkyně jsou stále Eliška a Zuzana, i když na trhu jsou již i další velmi povedené hlasy.


2. Produkty od společnosti Apple – ano, jsem příznivec této společnosti, dá se říci fanoušek. Vlastním několik produktů tohoto kalifornského giganta, ať je to iPhone, iPad, Apple Watch či MacBook. Apple dbá na přístupnost svých produktů a když si tyto produkty zakoupíte, tak víte, co máte čekat. Prostě to funguje. 


3. OrCam My Eye – OrCam je malá kamera, která je magnety přichycena k nožičkám brýlové obruby. Kamera snímá prostor před uživatelem, Ovládá se dotykovými gesty a hlasovým výstupem sděluje informace, které kamera sejme. Kamera sděluje uživateli tyto informace:

-  čtení předlohy před kamerou – časopisy, knihy, obaly produktů aj. 

-  čtení čárových kódů produktů

-  rozpoznání osob – po uložení jména osoby může říci i její jméno

-  může rozpoznat i námi uložené produkty (předměty), které sami přidáme

-  rozpoznává bankovky

-  umí rozpoznat barvy

-  hlásí čas a datum

Dalo by se říci, že tato pomůcka je lehce kontraverzní – lidé ji buď milují, nebo ji nemají příliš v lásce. Musí se nechat izraelské firmě, že přišla s něčím, co tady dosud nebylo. Zařízení je malé, přenosné a nenápadné. Své uživatele si najde a za inovaci v pomůckách na trhu za mě má kamerový systém palec nahoru. 


4. Sunu Band
- Náramek Sunu Band je inteligentní produkt, který mohou využívat zrakově postižení při prostorové orientaci a samostatném pohybu. Pracuje na principu echolokace a rozšířené reality. 

Náramek svým vzhledem připomíná chytré hodinky. Je schopen upozornit toho, kdo náramek nosí na překážky v okolí – a to echolokací a vibracemi. Proto jej mohou zrakově postižení využívat ve známém i méně známém prostoru. Kromě navigačních funkcí umí náramek ještě vyhledat telefon, když jej odložíme a nevíme kde. Dále umí připomenout událost, nastavit budík či sdělit aktuální čas. 

Sunu Band je tedy třeba propojit pomocí Bluetooth s chytrým telefonem na platformě iOS či Android. Když uživatel stáhne aplikaci k tomuto náramku určenou, tak pak lze s pomůckou komunikovat i hlasovými příkazy. 

Náramek pak tedy zvládne navigovat na vybraná místa či hledat cíle, na které potřebujeme dojít. 

Náramek tvoří dotykový panel a dvě boční hardwarová tlačítka – ovládá se tedy pomocí snadno naučitelných gest. V náramku je baterie, je tedy třeba ho dobíjet podobně jako mobilní telefon, když jej aktivně používáme. 

Echolokace v náramku – vysílá vysokofrekvenční zvukové vlny v podobě elektronických impulsů (ultrazvuk). Vlny se odrážejí od překážek a vytváří ozvěnu, zvukový odraz pak v náramku je vnímán jako vibrace v něm. Pomocí vibrací se pak orientujeme v prostoru – čím jsou vibrace silnější, tím je překážka blíže. Vibrace slabší označují vzdalující se překážku. 

Sunu Band je klasifikován jako elektronická orientační pomůcka a je možno na jeho pořízení žádat o příspěvek na zvláštní pomůcku na příslušném Úřadu práce. Náramek stojí 10 500 Kč a dodavatelskou firmou je GiebHelp. 

Orientovat se s náramkem vyžaduje nácvik a trpělivost ke zvyknutí si na princip vibrací. Náramek Sunu Band by mohl tedy uživatelům sloužit jako příjemný doplněk k bílé holi. Na trhu jsme mohli zaznamenat podobné elektronické orientační pomůcky jako vibrační brýle či Ray (čtěte zde), avšak Sunu má pomůcku více dotaženou a více využitelná, a tak má pomůcku již hodně spokojených uživatelů.

 

5. Stolní kamerová lupa s hlasovým výstupem – když mi ještě zbytky zraku umožňovaly číst alespoň úseky textu, tak jsem hojně využívala kamerové lupy (přečíst si můžete zde). Byly to lupy stolní, ale i poměrně malé, které se vešly do kabelky či do batohu, a tak jsem mohla třeba vyluštit cenovku na zboží. V dnešní době jsou kamerové lupy na trhu v hojném množství i s tou funkcí, že si tištěnou předlohu vyfotíte a hlasový výstup lupy vám přečte, co je na papíře – opět je lze najít ve formě stolní či přenosné. 

Kamerové lupy


6. Čtečka tištěné předlohy - Read Easy je přenosné zařízení, které čte tištěné předlohy. Je vhodné pro ty, kteří již nemohou číst pomocí lupy. Read Easy zvládne jakýkoli tištěný text včetně novinových sloupků. Mluví lehce srozumitelným hlasem. Ovládání čtečky je velmi snadné, vhodné i pro seniory. Čtečka je vhodná i pro lidi se zbytky zraku, sejmutou předlohu si mohou nechat zobrazit např. na monitoru či TV připojené ke čtečce přes kabel. Já tuto čtečku vlastním již několik let. Když nechci směrovat mobil nad papírem, tak prostě např. dopis položím pod hlavu čtečky, zmáčknu knoflík a za pár vteřin znám obsah dopisu.
 


7. Mluvík – tato pomůcka není sice zrovna hi-tech, ale v jednoduchosti je krása. Pomůcka je malá, skladná a nabízí hned několik funkcí. Mezi základní funkce patří hodiny s kalendářem, umí změřit tělesnou teplotu a teplotu v místnosti a to prostřednictvím odpojitelné sondy, která je součástí základního balení.


Mezi další funkce patří časovač - minutka, stopky a rychlé hlášení času. Je snad ovladatelný. Nový typ Mluvíka má krokoměr či  vestavěnou indikaci světla. 



8. ColorStar – dříve známý jako ColorTest. Colorstar je česky mluvící identifikátor barev. Rozpoznává téměř 1000 barevných odstínů, barvy porovnává, detekuje intenzitu a barvu světla, rozpoznává vzory. Jako žena milující módu oceňuji škálu barev od půlnoční černé, po královsky modrou či oříškovou. Za svůj život jsem vyzkoušela různé aplikace na rozpoznání barev, další jiné pomůcky, ale v tomto ohledu je ColorStar opravdu star na rozpoznání barev. 



9. Penfriend – čtečka etiket - Čtečka umožňuje nahrávání na samolepící etikety. Celková kapacita čtecího pera je 4GB, a tedy až 125hod záznamů. Etikety jsou vhodné i do mrazničky. Mají širokou škálu použití, vzhledem ke kapacitě mohou sloužit i k záznamu pohádek, novinových článků, popisů CD atd. USB propojení umožňuje stahovat MP3 soubory včetně hudby. Součástí dodávky je šňůra na krk, 127 nalepovacích štítků v různých tvarech a velikostech a 3 magnetky se štítkem. Další štítky se mohou dokupovat. Pero je napájeno 2 bateriemi AAA. Za mě je tato pomůcka perfektní k organizaci potravin v kuchyni. Ale třeba i na popis obsahu eurodesek. 



10. Braillský řádek - zobrazuje informace pomocí Braillova bodového písma. Využívají ho většinou ti uživatelé, kteří jsou nevidomí od narození či dětství. Důležitý komponent při práci s odbornými a rozsáhlými texty.

Braillský řádek se připojuje k PC, speciální braillský řádek může samostatně sloužit jako zápisník. Já sice nejsem od narození zcela nevidomá, ale řádek je pomůcka, kterou mám hodně ráda. I když ji hojně nevyužívám, ale dříve jsem s řádkem pracovala hodně. Zvlášť, když jsem si potřebovala opakovat Braillovo písmo, tak jsem si četla vše, co se děje na PC v bodovém písmu. Četla jsem události ze showbyznysu, a tak si opakovala Brailla. Velkým pomocníkem je řádek při výuce cizích jazyků, máte obsah jazyka hned pod prsty a hned vidíte, jak se dané slovo píše.



Všechny tyto technické typy mám sama odzkoušené a mohu je doporučit. Mnoho zrakově postižených z nich využívá velkou část, jiní zase jen zlomek. Je na každém, aby si pomůcku vyzkoušel a zhodnotil, zda ji bude ve svém životě potřebovat a využívat ke své samostatnosti. 



Komentáře