Inspirace na čtení (ne)jen pro zrakově postižené

 V tomto textu bych vám chtěla doporučit pár webových stránek, které se zabývají především technikou pro zrakově postižené, ale lze tam najít i další zajímavé tipy či postřehy ze života se zrakovým postižením. Může to být zajímavý vhled nejen pro ty, co mají sami zrakový hendikep, ale i pro širokou veřejnost. 


Linda



1. Pélion – Vzdělávací portál pro zrakově postižené 

Vzdělávací portál Pélion nabízí uživatelům s těžkým postižením zraku na jednom místě volně dostupné materiály, týkající se používání informačních a komunikačních technologií ve spojení s asistivními technologiemi právě pro tuto cílovou skupinu. Cílem portálu Pélion je zvýšit digitální gramotnost uživatelů s těžkým postižením zraku a umožnit jim tak plnohodnotně využívat možnosti, které jim nabízí aktuálně dostupné informační a komunikační technologie. Sama jsem jedním z autorů tohoto portálu, což je pro mě velkou ctí: Linda Albrechtová, Autor Pélion (portal-pelion.cz). Ráda zde čerpám novou inspiraci na nové technologie či hledám návody a vychytávky na technologie, které se chci naučit efektivně ovládat. 

Odkaz na portál: O Pélionu | Pélion (portal-pelion.cz)


2. Poslepu.cz

Tento blog nabízí pomoc uživatelům se zrakovým hendikepem stran přístupnosti, aplikací a informací. Věnuje se také asistivním technologiím pro lidi se speciálními vzdělávacími potřebami. V současné době se jedná o nejstarší česky psaný a pravidelně aktualizovaný zdroj informací o této tématice. Autorem blogu je Radek Pavlíček, který je specialistou na přístupnost a který tento blog píše již od roku 2007. Mimo jiné zde také najdete otázky a odpovědi k zákonu o přístupnosti, přednášky, školení a workshopy.  

Odkaz na blog: O mně - POSLEPU


3. Téčko 

SONS ČR a jeho redakce časopisu Zora pravidelně vydává krom jiných také měsíčník zaměřený na technologické tipy pro zrakově postižené, a to Téčko. Lze v Téčku najít recenze nových pomůcek, články o přístupných aplikacích a elektronických službách, ať už mobilních, desktopových či webových, informace o důležitých akcích, které se v České republice věnují asistivním technologiím či zpravodajské souhrny o dění v oboru a odkazy na různé další zajímavé zdroje informací. Odpovědným redaktorem je Jan Šnyrych. Časopis je třeba si předplatit, ale některé články jsou dostupné i zdarma. 

Odkaz na články Téčka: Časopis Téčko | Tyflokabinet Praha


4. Android bez zraku

Autorem tohoto blogu je Matěj Plch. Jak jeho název napovídá, obsah blogu je zaměřen na systém Google Android a technologie, jež usnadňují práci s ním zrakově hendikepovaným uživatelům. Stěžejní příspěvky jsou zaměřeny na čínský odečítač obrazovky Jieshuo screen reader, jehož je Matěj velkým propagátorem, překladatelem a testerem.

Odkaz na blog: Android bez zraku  (wordpress.com)


5. Technika bez očí

Webové stránky Jablíčkář, které jsou zaměřeny na produkty od společnosti Apple mají podsekci Technika bez očí, jejímž autorem je Benjamin Levíček, který je sám nevidomý a přináší své zkušenosti s iPhonem a jeho přístupností.  

Odkaz na Jablíčkáře: Technika bez očí – Jablíčkář.cz – Apple magazín (jablickar.cz)


6. BlindTech news

Přístupností se ve svých příspěvcích věnuje Michal Rada. Michal má svůj YouTube kanál, kde je možno ho poslouchat jako podcast, ale i webové stránky na čtení, tak je možné si vybrat, co vám bude vyhovovat více:

Odkazy na BlindTech:

BlindTech news

(2) Michal Rada - YouTube


7. The Unseen Way

Zde píše své zkušenosti prakticky nevidomá Pavlína. Dělí se o své zážitky ze světa zrakově postižených, chce šířit osvětu o zrakovém postižení. Můžete tady najít inspiraci a motivaci jste-li sami ti, co trpí zrakovým hendikepem.

Odkaz na Linu:

O mně / kontakt - The Unseen Way


8. Matesův pohled

Mates, prakticky nevidomý právník, popisuje svůj život se zrakovým postižením. Jsou zde články ze života s bílou holí, o kompenzačních pomůckách, ale i o Matesově tvorbě na YouTube. 

Odkazy na Matese:

Matesův pohled (wz.cz)

(3) Matesův pohled - YouTube



Zatím jsem zmínila českou produkci zajímavých blogů a příspěvků, ale i na Slovensku lze najít inspirativní weby a blogy, které jistě stojí za zmínku.  Mými oblíbenými jsou hlavně dva a to:

1. Technológie bez zraku

Autorkou je Michaela Dlhá, která přináší své zkušenosti s různými technologiemi jak ve formě softwaru, tak hardwaru. Jedná se o technologie běžně dostupné, ale také o technologie určené přímo zrakově postiženým. 

Odkaz na blog:

Vízia stránky - Technológie bez zrakuTechnológie bez zraku (technologiebezzraku.sk)


2. BlindRevue

BlindRevue vydává Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska – oddelenie CETIS. Najdete zde informace ze světa informačních technologií pro zrakově postižené, ať jsou to návody na obsluhu různých programů, aplikací či audioher.

Odkaz na revue:

Kontakt – Blindrevue

Komentáře