Důležitost výběru optických pomůcek

O tom, jaké existují optické pomůcky, si můžete přečíst v dřívějším článku na blogu: Optické pomůcky  Dnes se chci zaměřit na to, jak je důležité si optickou pomůcku řádně vybrat, vyzkoušet a uvědomit si, nač budeme pomůcku využívat. 

Sbírka ručních lup (6 ks)


Často jsem se setkala s otázkou, proč vlastním několik lup, zda je to módní či funkční záležitost. Přiznávám, že by bylo jistě stylové nosit v kabelce lupu barvy bot či kabelek, ale k tomuto optické pomůcky nejsou opravdu určeny. 


Já sama vlastním několik různých lup, ať se jedná o lupy do ruky či lupy kamerové. Lupy mám se světlem bílým (ledkovým), ale i klasickým žlutým, od zvětšení pětinásobného až po patnáctinásobek. I lupy kamerové přenosné mám v několika provedeních. Proč tomu tak je, si vysvětlíme dále. 


Pokud má člověk zrakové postižení, které mu umožňuje číst v nějaké podobě text, tak k práci s textem vybírá právě vhodné optické pomůcky – tj. právě různé typy lup. Při studiu na gymnáziu mi stačila lupa, která měla trojnásobné zvětšení. Tím, jak se mi vlivem operací zrak horšil, potřebovala jsem lupy výkonnější a silnější. Tyto pomůcky jsem vybírala v Tyfloservisu, kde je vždy k dispozici velký výběr různých lup od různých výrobců, s různým osvětlením, napájením či různými rukojeťmi.  Pro toho, kdo bude s optickou pomůckou číst, je důležité ujasnit si, co s ní bude číst, kolik toho bude číst, kde a jak často. To vše bude zohledněno při výběru. 

Když mi to moje zraková vada umožňovala, četla jsem s lupou. A dostávám se nyní k tomu, proč jich mám větší množství. Moje nejoblíbenější lupa byla lupa do ruky s zvětšením 5x bez osvětlení, dala se i dokonce pověsit na krk, což bylo velmi praktické. Když jsem si dělala výpisky z přednášek, tak jsem je tiskla fontem Arial tučné 24 bodů, 1, 5 řádkování – u takto upraveného textu jsem věděla, že mi lupa s pětinásobným zvětšením bude stačit. Jak se zrak horšil, pořídila jsem na ten samý text lupu 7x zvětšující s ledkovým osvětlením. Problém je, že čím větší zvětšení, tím se obvod čočky zmenšuje. 


Moje první lupa byla s danou vzdáleností a žlutým světlem – to znamená, že se postavila na text a posouvalo se s ní po textu, ale nedala se přibližovat a oddalovat od textu dle potřeby, vzdálenost je daná. Tento typ lup je dobrý pro ty, kteří mají např. problém s motorikou a lupu by nad textem neudrželi. Pomocí této lupy jsem četla např. televizní program, když jsem potřebovala vědět, kdy co dávají. Nebylo to pro mě na dlouhé čtení.


Jelikož životnost lupy, resp. osvětlení není nesmrtelná, tak lupa časem přestala svítit, a tak byl čas pořídit nový model. Proto jsem v kabelce/batohu nosila lupu se zvětšením pětinásobným, ale také dvanáctinásobným, abych měla po ruce více variant, když by bylo třeba číst různé velikosti textů. Zrovna tak doma, když jsem se pokoušela nějaký text přečíst sama, tak jsem měla výběr lup. Vlastním i stejná zvětšení, ale s jinými typy osvětlení, zase záleželo na světelných podmínkách a stavu oka v den, kdy jsem potřebovala číst. 

S progresivní zrakovou vadou jsem časem přistoupila k lupám kamerovým. I zde je dobré vědět, zda budete s „kamerovkou“ číst pouze doma, zda budete číst knihy, nebo pouze televizní program. Moje první přenosná kamerová lupa byla Compact+, kterou vlastním dodnes, je tuším z roku 2006, a nedám na ní dopustit. Od té doby jsou i tyto malé, cca 5 palců velké, lupy mnohem modernější, s kvalitnějším displejem a vybaveny dalšími funkcemi. 

Kamerové lupy (5 ks)

I na poli přenosných kamerových lup jsem jich využila hned několik. S menším displejem do kabelky, aby byla po ruce na rychlé přečtení v terénu. Se sedmipalcovým a výklopným displejem na čtení textů na stole, kdy lupu na text postavíte a posunujete s ní po textu, není třeba ji nad textem držet. Když jsem se učila cizí jazyky, tak jsem plně využila přenosnou kamerovou lupu s displejem 13 palců, kdy je monitor větší. Čím větší zvětšení textu je třeba, tak se tím samozřejmě vejde méně na monitor. Ale třeba i pro mé čtení studijního materiálu pomocí kamerové lupy bylo třeba upravit. Preferuji písmo typu Arial či Tahoma (bezpatkové) a tučné, velikost 22 či 24 bodů. Další typy pro studenta se zrakovým postižením najdete zde: Prostředí pro zrakově postižené


Dobrým stacionárním pomocníkem pro práci s textem je také stolní kamerová lupa, na práci s ní se můžete podívat na video zde: Stolní kamerová lupa – práce s pomůckou
 


Výhodou této lupy je, že zde můžete text číst, ale i případně psát či vyplňovat. Já vlastním  již starší model Clear View od Optelecu. Na kamerové lupy lze žádat o příspěvek na zvláštní pomůcku na příslušném  Úřadu práce a na lupy do ruky lze získat příspěvek od zdravotní pojišťovny. Určitě na výběr lup doporučuji navštívit Tyfloservis či dodavatelské firmy kamerových lup. Je žádoucí výběr neuspěchat a pořádně si pomůcku vyzkoušet. V Tyfloservisu pomohou se správným výběrem i určením typu lupy dle aktuálního zdravotního stavu.  

V současné době převážně pracuji s hlasovým výstupem, a tak moje sbírka lup je spíše taková vzpomínková, některé až historická záležitost. Pamatujte tedy na to, že když uvidíte u zrakově postiženého více optických pomůcek, tak jich má větší množství proto, že na různé čtecí příležitosti využívá jiný typ lupy. 

Na to, jak vypadají některé ze zmiňovaných pomůcek a práci s nimi se můžete podívat v přednášce Jak čtou knihy lidi se zrakovým hendikepem: Jak čtou knihy lidé se zrakovým hendikepem?




Užitečné odkazy:

Tyfloservis, o.p.s.: www.tyfloservis.cz

Spektra: www.spektra.eu

Adaptech: www.adaptech.cz

Symbio Access devices: www.isymbio.cz

Galop: www.galop.cz

Ergones: www.ergones.cz

Tyflopomůcky: www.tyflopomucky.cz

www.elupy.cz


Komentáře