Náramek Sunu Band – 2. část

    V prvním díle mojí recenze náramku Sunu jsme si pověděli, jak náramek vypadá, jaké ovládací prvky na něm najdeme, jak s nimi pracujeme a jaké jsou mé dojmy z tohoto produktu. V následujícím textu se zaměřím na spojení náramku a aplikace k němu určené. 


Sunu Band na ruce



    Aplikace Sunu je dostupná jak na systém iOS, tak i na Android. Já sama stahovala aplikaci na iPhone 11 Pro a na Xiaomi Redmi 9A, kde je OS Android 10. 


    Když aplikaci stáhneme, tak po jejím otevření je třeba se přihlásit. Na výběr máme pomocí Facebooku, Googlu, Twitteru, na iOS ještě pomocí Apple ID či se zaregistrovat u firmy Sunu. Na tomto místě bych chtěla zmínit, že jsem se prvně přihlásila pomocí Facebooku, často tuto možnost volím u různých aplikací, takže jsem to tak udělala i u Sunu. Některé funkce náramku mi však byly zapovězeny. Ani po očekávané aktualizaci aplikace, která měla různé chyby opravit, se nic nezměnilo. Na doporučení jsem zkusila účet odhlásit a přihlásit se zcela jiným, ale i jinou metodou. Zvolila jsem Google, kde najednou byly všechny funkce aktivní a náramek reagoval dokonce i hbitěji. Takže doporučuji přes Facebook se nepřihlašovat. 


    Po přihlášení je třeba povolit přístup k poloze. Výrobce doporučuje povolit vždy, nejen při používání aplikace. Můj popis aplikace se bude soustředit na prostředí iOS, jelikož práce s produkty Applu je mi bližší. Jen letmo zmíním, že v systému Android je uspořádání aplikace trochu jiné, leč funkce a položky jsou srovnatelné v obou systémech. 


    Aplikace Sunu má čtyři karty, které najdeme ve spodní části obrazovky:

1. Navigovat – obsahuje navigační nástroje

2. Můj Sunu Band – obsahuje funkce na spárování náramku, aktualizace či kalibraci náramku

3. Nastavení – lze upravit všechna nastavení, ať se jedná o navigaci či obecná nastavení (jazyk či systém jednotek)

4. Více – zde najdeme informace o našem profilu, podporu nebo odhlášení z účtu.


    Nejprve je tedy třeba v panelu Můj Sunu Band náramek připojit. Hlasové oznámení nás naviguje, že je třeba přiblížit náramek co nejblíže k telefonu, spárování pak již proběhne samo, aplikace ohlásí, že spárování proběhlo úspěšně. V tom samém panelu je pak ještě třeba provést kalibraci – dle hlasových pokynů. Oba tyto úkony mi šly bez problému a úspěšně jsem provedla počáteční nastavení. Pokud je k dispozici aktualizace firmwaru, tak se provede automaticky, dá o tom zase vědět hlasové oznámení. 


    V panelu Můj Sunu Band lze také spustit Průvodce rychlým startem, který slouží jako hlasová příručka, která shrne základní použití náramku. Jsou zde vysvětleny funkce dvou tlačítek a pásma Sunu na náramku. V tomto panelu pak můžeme volit preferované zápěstí, vypínat/zapínat hlasová oznámení či si konfigurovat sonar – to znamená rozsah sonaru, ať venku či vevnitř. Také se zde dozvíme úroveň nabití baterie v náramku.


    Za sebe doporučuji si nejprve projet veškerá nastavení a seznámit se s nimi. Rozsah sonaru lze upravovat. U obou sonarů je to od 0, 3 metru do 4, 9 metru. Jako výchozí je nastaveno u vnitřního sonaru 1,2 metru a u venkovního 4,9 metru. Po vyzkoušení jsem zůstala u výchozího nastavení. 


    V panelu Nastavení pak stojí za zmínku nastavení vzdálenosti, ve které má náramek určitá místa vyhledávat. Také zde najdeme nastavení Hlasových oznámení – kdy si upravíme rychlost a výšku oznámení. 


    Nejzajímavější však je panel první, a to Navigovat.  Díky funkcím v tomto panelu získává náramek nový rozměr. V minulém článku jsme si řekli, že lze používat náramek i bez aplikace. Což je pravda, ale už jen aktualizace firmwaru a nastavení aktuálního časového pásma stojí za to, aby člověk vlastnil chytrý telefon, ke kterému by náramek připojil. Samozřejmě výše popsaná detailní nastavení bez aplikace neprovedete.


    Sunu náramek tedy slouží primárně k detekování překážet ať v interiéru, tak v exteriéru. Náramek však také můžeme využít k navigování na určité místo. V položce Místa máme na výběr hned z několika kategorií – restaurace, kavárna, banky a bankomaty, zdravotnictví, nakupování a obchody, hotely, zábava, doprava a lékárna. Podobné kategorie znají uživatelé aplikace BlindSquare či Lazarillo.  


    Vyhledat určitá místa můžeme přímo z aplikace Sunu nebo pomocí tlačítka Domů, kam si můžeme povolit vybrané funkce, které budou k dispozici v našem pásmu Sunu. Takže můžeme rychle z náramku zjistit naši polohu, spustit kompas nebo začít hledat různá místa. 


    Hledání probíhá pomocí Google Maps. Vyhledaná místa z dané kategorie se seřadí pod sebe dle vzdálenosti od naší polohy, pak si místa můžeme uložit do oblíbených či se nechat odnavigovat na vybrané místo. Pod názvem místa se nám vypíše itinerář trasy tak, jak to známe z Google map. Pro ty, co popsaný výčet trasy neznají, tak to vypadá např takto: Jděte na východ směrem na Gerská 110 m, Odbočte doleva na Gerská 191 m, Odbočte doleva na U Jam 263 m, a takto pokračuje výčet až do cíle. Když nevíme, kterým směrem máme jít – resp. nevíme, co je jihozápad, tak si můžeme předtím, než vyrazíme na trasu, spustit v náramku kompas a zkontrolovat tak náš směr chůze.


    Určitě funkce prohledání okolí je velmi užitečná, nemůže-li uživatel tyto kategorie využít přes jiné aplikace toto nabízející. Přístup k místům je rychlý a snadno ovladatelný. Funkce kompas jistě také najde využití, když se potřebujeme rychle zorientovat přímo na trase či zkrátka potřebujeme vědět světovou stranu. 

    

    Náramek nabízí ještě jednu funkci, a to je Alarm, který slouží v podstatě jako budík. Lze si vybrat ze tří intenzit vibrací či dát alarmu název. 


    Ve spojení s aplikací je u náramku výhodou, že to, co děláte na dotykovém panelu vám povídá i hlasové oznámení. Takže se nemusíte soustředit jen na vibrační odezvu, zda máte režim sonaru vypnutý/zapnutý, zda je venkovní či vnitřní, jelikož s vibracemi máte zároveň i oznámení hlasem, co jste zrovna nastavili. Zrovna tak oznámení času si lze nechat říci hlasem kdybyste zrovna chtěli vědět, kolik je hodin, když si hrajete s náramkem a mobil vám neleží na dosah ruky. Pro ty, kteří se chtějí trénovat v rozpoznávání haptické odezvy, tak si mohou oznámení času nechat nastavené pouze vibracemi, kdy určitý počet vibrací o určité rychlosti a intenzitě hlásí hodiny a minuty. 


    Náramek jako elektronická orientační pomůcka je jistě zajímavým produktem, který je momentálně na trhu. Prostředí aplikace je lokalizované do češtiny, je jednoduché a snadno pochopitelné. K hlavní funkci, což je detekce překážek, nabízí náramek jistě velmi zajímavé doplňkové funkce. Pokud by tedy člověk uvažoval o pořízení si této pomůcky, tak bych určitě doporučila k ní instalovat i příslušnou aplikaci, a tak využívat všechny dostupné funkce a její potenciál.


    Nutno ale říci, že náramek může sloužit jako příjemný doplněk k bílé holi, není však v žádném případě její náhradou a nemůže suplovat její funkci. Pokud člověk není zběhlý v samostatném pohybu a prostorové orientaci, tak náramek není tím správným řešením pro jeho samostatnost. Dle mého názoru je základ zvládat techniky a držení bíle hole, umět se orientovat v terénu, a případně umět řešit krizové situace, které mohou nastat při samostatném pohybu. 


    Rozhodně náramek neřeší, a ani k tomu není určen, situaci, kdy se člověk bojí samostatně chodit, samostatně nechodí a myslí si, že nasadí náramek a neohroženě vyrazí do terénu. V terénu jste zodpovědní sami za sebe, a tak Sunu Band může být doplňkem, který vám pomůže odhalit překážky, které na trase v minulých dnech nebyly – např. větší předmět v cestě či hrazení výkopu. 


    Na závěr je třeba říci, že i člověku, který je schopen se samostatně pohybovat, nemusí vibrace a odezva náramku vyhovovat. Je třeba si zvykat na to, co vám náramek chce intenzitou a rychlostí vibrací říct. Doporučila bych zkoušet to vnímat na místech a překážkách, které znáte. Když víte, že 2 metry od vás je zaparkované auto, tak se zkusit k němu přibližovat a vnímat to, jak se vám to snaží náramek říci. I tak ale mohou být vibrace pro někoho rušivé, když se snaží soustředit na své trase bez kontroly zraku.


    V minulosti byly na trhu tzv. Ultrazvukové brýle, které poskytovaly odezvu také vibracemi, ale v oblasti obličeje a hlavy. Tato pomůcka byla pro mě velmi nekomfortní a mám pocit, že se ani mezi uživateli moc neujala. Vibrace náramku nejsou nepříjemné, ale určitě mohou pro někoho působit rušivě. Každopádně je na místě detailní prozkoušení pomůcky předtím, než si ji rozhodnete pořídit. 


Komentáře