Abeceda pojmů souvisejících se zrakovým postižením (CH – M)

Tento text přináší pár pojmů ze života zrakového postižení. Jedná se o různé zrakové vady, pomůcky, ale i osobnosti z tohoto světa. Jistě není vyčerpána celá škála pojmů, které by se daly zapsat, ale i tak věřím, že pár těchto pojmů může mít edukativní či osvětový charakter. Text je již druhým dílem vtipné abecedy, první část si můžete projít na odkazu zde: 

Abeceda pojmů související se zrakovým postižením (A - H) (blindicka.com)


Linda u kamerové lupy


 

CH

Charles, Ray - (vlastním jménem R. C. Robinson), narozen 23. 9. 1930, zemřel 10. 6. 2004. Byl to světoznámý americký jazzový zpěvák a hudebník, který oslepl na následky neléčeného glaukomu. V 15 letech ztratil oba rodiče. Chodil do slepecké školy. Na sklonku šedesátých let založil svou první hudební skupinu. Hrál v ní na klavír, někdy na saxofon a klarinet. Zajímavé je, že přesto, že byl ženatý, dovedl hrát i na ženská srdce tak, že po sobě zanechal neznámý počet dětí po celém světě. Postavil si dům bez oken, prý nevidomý okna nepotřebuje. 



I

Indikátor barev – pomůcka je určená k tomu, aby lidé bez kontroly zraku mohly určit např. barvu oblečení – více o barvách a zrakovém postižení zde: Jak zrakově postižení rozpoznávají barvy? (blindicka.com). Je to česky mluvící indikátor barev, Rozpoznává téměř 1000 barevných odstínů, barvy porovnává, detekuje intenzitu a barvu světla, rozpoznává vzory. Tóny a melodie provázející jednotlivé uživatelské kroky jsou intuitivní a lehce odlišitelné. 

Jak vypadá práce s indikátorem se můžete podívat zde: Praktické pomůcky pro zrakově postižené + jejich videopopisy (blindicka.com)

K zakoupení zde: Indikátor barev ColorStar (tyflopomucky.cz)


Indikátor hladiny – slouží k nalévání tekutin, aby se zrakově postižený neopařil. detekuje dvě úrovně kapaliny. Občasné pípnutí a vibrace detekuje téměř plnou nádobu, rychlejší pípnutí a nepřetržitá vibrace značí stop nalévání – můžete tak nalévat čaj s mlékem, kávu s mlékem či čaj s rumem. Indikátor má integrované dva malé magnety, tím umožňuje jeho umístění na kovovou plochu, např. na lednici.

Práce s indikátorem k vidění zde: Praktické pomůcky pro zrakově postižené + jejich videopopisy (blindicka.com)

K zakoupení indikátor je zde: Indikátor hladiny s vibrací a magnetem (tyflopomucky.cz)



J

JAWS – mimo známého filmového trháku znají zrakově postižením pod tímto názvem odečítací program. Je to nejoblíbenější a nejkomplexnější program pro zpřístupnění prostředí operačního systému Windows. 



K

Katarakta – je onemocnění oka, kdy se zakalí oční čočka. Tato nemoc je známá také pod názvem šedý zákal. 


Keller, Helen – narozená 27. 6. 1880, zemřela 1. 6. 1968. Tato hluchoslepá žena dosáhla doktorátu na Harvardově univerzitě. Znala více cizích jazyků, napsala několik knih. Setkávala se s nejvýznamnějšími politiky i umělci.


Klárův ústav slepců - V roce 1832 založil český profesor Univerzity Karlovy a filantrop Alois Klar v malém domku na Velkopřevorském náměstí pro čtyři chovance Ústav pro zaopatřování a zaměstnání dospělých slepců. Dnešní budova začala postupně vznikat až po jeho smrti v letech 1836-44 zásluhou syna Paula Aloise Klara a dokončena byla v letech 1884-85 vnukem Rudolfem Maria.

Autorem dvoupatrové pozdně empírové budovy se čtyřbokou věží nad průčelím je architekt Vincenc Kulhánek. Současně vznikla kaple archanděla Rafaela od arch. Josefa Ondřeje Krannera se vzácnými freskami a bustami od Emanuela Maxe.

Dnes zde sídlí Česká geologická služba a veřejnosti není vstup povolen, s výjimkou bývalé kaple, kde se pořádají koncerty vážné hudby.


Kleinův psací stroj – byl speciální přístroj pro vytlačování reliéfů běžných písmen do papíru tak, aby je mohli číst nevidomí i vidící lidé.


Kružítko pro nevidomé – je potřeba pro rýsování, kdy místo tuhy se vymění ostrý hrot. Díky pevné aretaci se dá rýsovat do kreslící folie, kdy kružítko zanechá pozitivní reliéf.

Kružítko pořídíte zde: Kružítko pro nevidomé (tyflopomucky.cz)


Kalkulátor česky mluvící – i zrakově postižení potřebují počítat, k tomu jim pomůže tento kalkulátor. Kalkulátor má přirozený ženský hlas, údaje na displeji mají velikost 3 cm. Extra velká tlačítka jsou 1,5 x 1,5 cm. Kalkulátor počítá %, umocňuje a odmocňuje, je vybaven funkcí pro přepočet měn, teploty, objemu, délky a hmotnosti. Je vybaven funcí datum a čas, včetně alarmu. 

Kalkulátor k zakoupení zde: Kalkulátor česky mluvící DCH-XL (tyflopomucky.cz)



L

Lékovka – pro zrakově postižené může být obzvlášť náročné si uspořádat svoje léky, k tomu nám slouží lékovky, které jsou buď označeny hmatově či kontrastně barevně, mohou být na den či týden. 

Lékovky najdete zde: Vyhledávání (tyflopomucky.cz)


Lupa  - je to optický systém používaný na optické zvětšení pozorovaného předmětu, který je dostatečně malý a nachází se v blízkosti pozorovatele. Lupy se používají při čtení a psaní krátkých textů, ale také například při sebeobsluze. Více o lupách zde: Optické pomůcky (blindicka.com)



M

Makulární degenerace - je závažné onemocnění zrakového orgánu postihující především osoby vyššího věku. Jedná se o postižení sítnice, respektive žluté skvrny centrální části sítnice a místa nejostřejšího vidění. Velmi často vede ke ztrátě zraku.


Mincovka - slouží k přehlednému uložení mincí české měny. Od každého druhu mince se vejdou 4 kusy. Mince uložíme v celkové hodnotě 285 Kč.

Možnost nákupu zde: Mincovka na české mince (tyflopomucky.cz)


Minutník – může být např. hmatový či digitální. Hmatový využíváme k organizaci času v kuchyni, po pěti minutách je nalepen hmatový prvek tak, aby nevidomý byl schopen nastavit odpočet na potřebný čas.  

Jak vypadá práce s minutníkem můžete shlédnout zde: Praktické pomůcky pro zrakově postižené + jejich videopopisy (blindicka.com)

Zakoupit lze minutník zde: Minutník mechanický hmatový (tyflopomucky.cz)


Mluvík – je všestranná pomůcka sloužící k sebeobsluze zrakově postiženého. Mezi základní funkce patří hodiny s kalendářem (dny v týdnu), budíkem a automatickými hlášeními. Dále Mluvík umí změřit tělesnou teplotu a teplotu v místnosti, a to prostřednictvím odpojitelné sondy, která je součástí základního balení. Mezi další funkce patří časovač - minutka, stopky a rychlé hlášení času.

K zakoupení naleznete Mluvík zde: Teploměr Mluvík MLV01N-1 (tyflopomucky.cz)


Monokuláry - jsou určeny hlavně k dívání se do dálky a čtení nápisů - názvy ulic nebo cedule. Nejznámější a nejoblíbenější pomůckou tohoto typu je prizmatický monokulár. Poskytuje vysokou kvalitu obrazu a umožňuje jemné a plynulé ostření od minimální vzdálenosti až do nekonečna. Osoby světloplaché ocení ve slunečných dnech tlumení nadbytečného světla, ke kterému dochází v závislosti na délce tubusu. Po nasazení předsádky s čočkou se změní zařízení v mikroskop. Díky velkému zvětšení textu umožňuje číst i lidem s centrálním výpadkem v zorném poli.

Jak monokulár vypadá a jak se s ním pracuje uvidíte na odkazu zde: Praktické pomůcky pro zrakově postižené + jejich videopopisy (blindicka.com)




Zdroje:


BUBENÍČKOVÁ, Hana, KARÁSEK, Petr a PAVLÍČEK, Radek. Kompenzační pomůcky pro uživatele se zrakovým postižením. 1. vyd. Brno: TyfloCentrum Brno, 2012. 136 s. ISBN 978-80-260-1538-3.


Tyflopedický lexikon - CHARLES, Ray (apogeum.info)

GALOP - Odečítací program JAWS

Tyflopedický lexikon - KELLEROVÁ, Helena (apogeum.info)

Kdo byl Johann Wilhelm Klein (apogeum.info)

Katarakta – WikiSkripta

Klárův ústav (Historická budova) • Mapy.cz

Makulární degenerace – WikiSkripta



Komentáře

  1. Katarakta - může být i rohovky.

    OdpovědětVymazat
  2. Ke Klárovu ústavu, který se nachází na Klárově, nad křižovatkou ulic nám. Edvarda Beneše - Chotkovou ulicí (to je ta, po které jede směrem k Hradu tramvaj - odtud je vchod) a ohranižuje ji ulice U Bruských kasáren. Shodou okolností jsem chodil do té budovy na obědy, dokud byla veřejnosti otevřená tamější jídelna a domluvil jsem se na Geologické službě, že nám ukázali kapli - dnes slouží jako archiv, jsou tam regály s knihami a dokumenty, takže blohužel žádné koncerty, ale možnost po domluvě navštívit ji, existuje, V době necovidové je možnost navštívit i budovu v rámci různých akcí jako bývá na podzim Týden vědy. Instituce patří pod Českou akademii věd. (A fakt tam dobře vařili).

    OdpovědětVymazat
  3. Dokonce jsem našel na svém blogu zprávičku z návštěvy Klárova ústavu + fotky.
    https://www.blogger.com/blog/post/edit/preview/3185205837899582431/2146234660597993973

    OdpovědětVymazat
  4. Ono je docela možný, že se tam teď už zase ty koncerty v té kapli konaj - nevím ... když jsme tam byli my, tak tam byl archiv a byli velmi ochotni nám to ukázat a říkali, že kdyby se našel ještě někdo další, ale ne nějaké velké grupy ... ukážou, rádi. Z druhé strany areálu je ještě bazén - ústav zdraví nebo jak se to jmenovalo. Chvilku jsem tam v rámci TV na VŠ chodil, staré, malinko nehostinné prostředí.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat